A început distribuirea tabletelor, achiziționate de Ministerul Educației și Cercetării, pentru elevii și liceenii din Iași! Ce spune inspectorul general, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, șefa ISJ – (GALERIE FOTO, VIDEO)

de: Valentin Hutanu
02:00, 08 dec. 2020

Inspectoratul Școlar Județean Iași a început distribuirea tabletelor achiziționate de Ministerul Educației și Cercetării prin programul „Școala de acasă”. Este vorba despre primele 4.320 de tablete informatice care vor ajunge în 71 de școli din județ. „ISJ Iași a programat școlile beneficiare pentru a primi tabletele: 26 de școli vor prelua tabletele tip TCL, alte 45 de școli vor primi tablete ALLVIEW. Distribuirea tabletelor primite se va face respectând mai multe criterii: vor avea prioritate familiile în care nu există niciun echipament informatic, apoi cele care au un singur dispozitiv electronic pe care îl folosesc mai mulți copii din aceeași familie, un ultim criteriu fiind existența unui singur dispozitiv folosit de mai mulți membri ai familiei, inclusiv pentru telemuncă”, a precizat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, șefa ISJ Iași

Începând de ieri, 7 decembrie 2020, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a demarat distribuirea către 71 de școli din județ a celor 4.320 de tablete informatice alocate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Asta prin programul național „Școala de acasă”. Acest program, prin care județul Iași va primi 14.583 de tablete, de care vor beneficia 174 de școli gimnaziale și licee, are ca obiectiv facilitarea activităților didactice la distanță pentru elevii din medii defavorizate, înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

„ISJ Iași a programat (de ieri, 7 decembrie 2020) școlile beneficiare pentru a primi tabletele: 26 de școli vor prelua tabletele tip TCL, alte 45 de școli vor primi tablete ALLVIEW. Pentru asigurarea egalității de șanse, distribuirea tabletelor primite prin programul «Școala de acasă» se va face respectând mai multe criterii: vor avea prioritate familiile în care nu există niciun echipament informatic, apoi cele care au un singur dispozitiv electronic pe care îl folosesc mai mulți copii din aceeași familie, un ultim criteriu fiind existența unui singur dispozitiv folosit de mai mulți membri ai familiei, inclusiv pentru telemuncă”, a precizat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, șefa ISJ Iași.

Aceste tablete, care includ un abonament la internet, vor ajunge la elevi după ce, prin sistemul MDM (Managementul Device-urilor Mobile), vor fi securizate

Aceste tablete, care includ un abonament la Internet, vor ajunge la elevi după ce, prin sistemul MDM (Managementul Device-urilor Mobile), vor fi securizate și nu vor permite accesarea site-urilor malițioase, vor fi monitorizate și personalizate în scop educațional, neputând fi înstrăinate. În completarea acestei măsuri de susținere a Educației prin intermediul Internetului și tehnologiei, Inspectoratul Județean Iași a demarat procedurile de achiziționare a 3.707 tablete prin programul „Educația în siguranță”, finanțat în baza HG nr. 756 din iulie 2020.

„Acestea vor ajunge în școlile care nu au posibilitatea să-și completeze necesarul de tablete prin accesarea de fonduri europene. Prin același program, «Educația în siguranță», Inspectoratul Școlar Județean Iași a achiziționat 315.273 de măști și 4.583 litri de dezinfectant. Prin Ordonanța de Urgență nr. 144 din 24 august 2020, instituțiile de învățământ pot depune proiecte pentru a achiziționa, din fonduri europene, nerambursabile, tablete și dispozitive electronice pentru învățământ, precum și echipamente de protecție medicală și containere sanitare mobile”, a mai precizat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general.

Pe 11 noiembrie 2020, pentru a susține școlile din județ, Inspectoratul Școlar Județean Iași a depus, în calitate de coordonator, proiectul „Școala – mediu sigur și sănătos de învățare”

De asemenea, pe 11 noiembrie 2020, pentru a susține școlile din județ, Inspectoratul Școlar Județean Iași a depus, în calitate de coordonator, proiectul „Școala – mediu sigur și sănătos de învățare (POIM)”. Obiectivele specifice ale acestui proiect derulat în parteneriat cu 76 de școli ieșene sunt asigurarea necesarului de 197.077 de litri de dezinfectanți și a 835.0359 de măști de protecție medicală pentru elevii și persoanele implicate în activitatea educațională. Totodată, proiectul va oferi fondurile necesare pentru dotarea a 70 de unități de învățământ preuniversitar de stat cu 1.958 de dispensere și a 72 de unități de învățământ cu 1.217 lămpi de dezinfecție, aparatura necesară pentru a preveni răspândirea infecției cu SARS-Cov-2.

Un alt proiect depus de Inspectoratul Școlar Județean Iași în parteneriat cu 34 de școli din județ, „Șanse egale la educație prin suport IT (POC)”, va contribui la dotarea cu echipamente informatice necesare desfășurării unor activități educative de calitate. Rezultatele așteptate sunt: achiziționarea și distribuirea a 9.321 de tablete, 1.038 laptopuri, 394 de sisteme alcătuite din desktop și monitor, 370 de sisteme ALL-IN-ONE, 348 de camere web, 391 de camere web conferință, 461 de proiectoare, 503 ecrane de proiecție, 536 de table interactive, 503 tablete grafice, 151 de routere pentru 23 de școli, 1.994 sisteme management dispozitive.
Începând de ieri, 7 decembrie 2020, sunt distribuite către școli pachetele cu rechizite, din totalul de 22.626 de astfel de pachete, 10.230 sunt destinate elevilor de gimnaziu, iar 12.936 vor ajunge la elevii din clasele primare.