A început distribuirea momelilor vaccinale pentru populația de vulpi de pe teritoriul României
Vaccinarea profilactică antirabică cu momeli vaccinale a populației de vulpi de pe teritoriu României a început în luna decembrie prin distribuție manuală conform Hotărârii Guvernului nr. 55/2008 pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, cu modificările şi completările ulterioare.
Vaccinarea se realizează în județele de granița Nord-Est (MM, SM, SV, BT, ÎS, VS, GL, TL) pe o suprafață de 4524.5 km2 distribuindu-se un număr de 135675 momeli vaccinale în total.
În perioada 13.12.2024-31.12.2024 în județul Iași, se desfăşoară vaccinarea profilactică a populației de vulpi cu un număr de 22500 momeli ce au fost distribuite în toate cele 55 de Fonduri de Vânătoare, care acoperă o suprafața de 750km2.
Distribuirea manuală a momelilor vaccinale se va face prioritar în zonele în care au fost confirmate focare de rabie, zonele vecine cu județele în care au fost confirmate focare de rabie precum și zonele aflate în vecinătatea graniței cu Ucraina/Republica Moldova.
Se vor distribui manual la vizuină 30 momeli/km², după cum urmează:
– dacă există o vizuină/km2, vor fi distribuite în jur de 30 momeli;
– în cazul în care există 2 vizuini/km, vor fi administrate manual aproximativ 15 momeli/vizuină.
„Momelile vor fi amplasate la fiecare gură de intrare în vizuină, astfel încât să fie administrate aproximativ 15 momeli/vizuină. Momelile vor fi plasate şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor.
Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor trebuie restricţionată circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.
Urmarea discuțiilor cu administratorii fondurilor de vânătoare s-a stabilit ca fiind prioritare fondurile de vânătoare unde au fost cele 33 de focare de rabie la bovine și vulpi (dintre care 2 active) în județul Iași în perioada 2022-2024, cât și cele aflate la granița cu Republica Moldova, județele limitrofe respectiv Botoșani, Suceava și Vaslui unde au evoluat focare de rabie, a transmis Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.