A fost stabilit programul de guvernare al noului Executiv. Se regăsesc obiective din vechiul program – UPDATE

de: BZI.ro
13:18, 23 nov. 2021

Programul de guvernare al alianței PNL-PSD-UDMR, a fost stabilit, acesta cuprinzând atât obiective din vechiul program dar și obiective noi venite în special din partea ministerelor înființate noi.

Printre obiectivele programului se află și cele referitoare la infrastructură, dorindu-se reabilitarea a cel puțin 3.000 de kilometri.

UPDATE 17:00: Premierul Nicolae Ciucă prezintă acum la programul de guvernare

Programul de guvernare al coaliției a fost stabilit. Care sunt obiectivele prevăzute

Guvernul Ciucă a stabilit programul de guvernare pentru perioada următoare. Acesta are peste 270 de pagini în care sunt incluse mai multe obiective, precum creșterea natalității, reabilitarea mai multor kilometrii de drumuri județene, și peste 10.000 de km de drumuri și străzi locale au în vedere a fi modernizate. De asemenea se dorește dezvoltarea sustenabilă și reindustrializarea României.

În ceea ce privește investițiile pe care au în plan să le facă, noul Guvern va da aproximativ 7% din PIB. O prioritate reprezintă și PNRR-ul, unde reformele reprezintă o prioritat, fiind mult discutate și negociate în ultimul timp. Alte prevederi sunt și obiectivele privind creșterea gradului de siguranță publică pentru cetățeni și nu în ultimul rând, Guvernul Ciucă, are un mare interes ca România să adere în sfârșit la spațiul Schengen.

Nicolae Ciucă este noul premier al României

Ieri, 22 noiembrie 2021, Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicoale Ciucă prim-ministru al României. În pirmele declarații ale acestuia, a afirmat faptul că se are în vedere rezolvarea crizei energetice și deciziile PNRR.

„În ultimele zile am lucrat cu celelalte partide să putem agrega un program de guvernare şi să facem o coaliţie solidă astfel încât să putem să realizăm un guvern care să asigure stabilitatea ţării. Cetăţenii aşteaptă de la noi soluţii pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de Covid-19, criza energetică. De asemenea, să avem un program care să pună în aplicare deciziile pentru PNRR. Este cât de poate de evident că este prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanţial pentru a derula un proiect de investiţii, dar şi un program de măsuri sociale în care putem acoperi toate probleme. Sperăm că începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale”, a transmis Nicolae Ciucă.

Lista ministrilor Guvernului Ciucă

În urma negocierilor avute, unde s-a stabilit faptul că funcția de premier o va da Nicolae Ciucă, liberalii s-au ales cu opt ministere. Lista finală cu toți ministrii a fost oficializată luni, iar miercuri, 24 noiembrie, comisiile de specialitate vor audia miniștrii.

Ministrii propuși din partea PNL

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul de Interne – Lucian Bode
Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Energiei – Virgil Popescu
Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu
Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu
Ministerul IMM-urilor, Antreprenoriatului şi Turismului – Daniel Cadariu
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Florin Roman

Lista finală a miniștrilor din partea PSD

În ceea ce privește ministerele primite de Partidul Social Democrat, aceștia vor avea un număr de zece ministere. În această listă nu se regăsește și Marcel Ciolacu, acesta ocupând locul de Președinte al Camerei Deputaților. Joi, 25 noiembrie, aceștia vor merge în Parlament pentru a primi votul de încredere.

Sorin Grindeanu – vicepremier și ministru al Transporturilor
Marian Neacșu – secretar general al Guvernului
Adrian Câciu – Finanțe
Alexandru Rafila – Sănătate
Vasile Dâncu – Apărare
Marius Budăi – Muncă
Gabriela Firea – Familie și Tineret
Marius Humelnicu – Economie
Lucian Romașcanu – Cultură
Adrian Chesnoiu – Agricultură