A fost semnat un nou contract de lucrări pentru extinderea infrastructurii de apă în județul Iași! Costel Alexe: „În 10-20 de ani, cea mai mare problemă a României va fi lipsa resursei de apă potabilă!” – GALERIE FOTO/VIDEO
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a fost prezent la semnarea unui nou contract de lucrări pentru extinderea infrastructurii de apă în județul Iași. Contractul are o valoare de 74.977.000,00 de lei, fără TVA, iar perioada de execuție a lucrărilor este de 24 de luni. Acestei perioade i se adaugă perioada de notificare a defectelor/perioada de garanție de 60 de luni de la semnarea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor
Prin aceste lucrări, se dorește ca sistemul de apă și canalizare din localitățile Sinești și Popești să se extindă și să se modernizeze. Totodată, locuitorii din Brăești, Lungani, Bocnița, Sinești și Popești vor beneficia de conducte noi de aducțiune de apă potabilă. În Brăești și Sinești, se vor construi stații de pompare apă potabilă, iar în Popești se vor înființa rezervoare și o nouă stație de clorinare. În localitățile Popești, Doroșcani și Hărpășești (UAT Popești) se va construi o rețea de alimentare cu apă de peste 11 kilometri și o rețea de canalizare de peste 9 kilometri, precum și stații de pompare apă uzată. În localitățile Sinești și Stornești (UAT Sinești) se va înființa o rețea de canalizare, iar în localitățile Popești, Doroșcani și Hărpășești se va face o rețea de alimentare cu apă și o rețea de canalizare. De asemenea, în Popești, se va construi o conductă de refulare.
Marcel Boloș a fost prezent la semnarea unui nou contract de lucrări pentru extinderea infrastructurii de apă în județul Iași, în valoare de peste 500 de milioane de euro
ApaVital a semnat joi, 4 august 2022, contractul de execuție a lucrărilor pentru extinderea sistemului de apă și canalizare pe Axa 4: Brăești–Sinești-Popești, din cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă uzată din judeţul Iași 2014–2020.
„Am fost astăzi prezent, alături de autoritățile județene și cele locale din Iași, la semnarea contractului de execuție lucrări pentru proiectul de apă, un proiect de importanță majoră pentru județ, în valoare de peste 500 de milioane de euro, beneficiarii săi fiind peste 190 de mii de locuitori. Ritmul de implementare și tot ce am văzut ca organizare pentru ca proiectul de infrastructură de apă să prindă contur este unul de apreciat. Am avut o bucurie deosebită să vedem implicare atât din partea Consiliului Județean, cât și din partea operatorului de apă care își face treaba cu conștiinciozitate și care va duce la bun sfârșit acest proiect de mare importanță pentru locuitorii județului Iași”, a declarat Marcel Boloș.
Marcel Boloș este de părere că oamenii din mediul rural apelează la soluții provizorii în ceea ce privește resursele de apă și le este destul de dificil să înțeleagă că apa aceasta nu cu adevărat potabilă și de calitate.
„Cu siguranță, din cele aproximativ 3900 de comune din țară, în jur de 30% nu au încă branșamente la infrastructura de apă. Sunt și soluții pe care oamenii, la nivel de comună, le-au identificat și s-au descurcat cu variante de provizorat, însă este momentul oportun ca să nu se mai apeleze la forările acelea ce se fac pentru ca oamenii să aibă apă, ci să se intre în aceste proiecte care schimbă standardele de locuire. Oamenii, mai ales cei din mediul rural, au fost învățați cu soluțiile de provizorat, cu gratuitatea acestor servicii, apa vine de la izvor, iar pentru ea nu trebuie plătit. Atunci când apare factura pentru apă, este un moment destul de dificil pentru locuitorii de la țară să înțeleagă că aceste servicii au la bază niște costuri, iar cineva se preocupă ca apa să fie cu adevărat potabilă și de calitate”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
În județul Iași, doar 18 comune nu beneficiază de sistem de apă și canalizare
Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, este de părere că asigurarea infrastructurii de apă și canalizare trebuie să fie o prioritate pentru județul Iași, mai ales în contextul în care perioadele de secetă sunt tot mai frecvente.
„Ne-am dorit foarte mult să-l avem pe domnul ministru Boloș la Iași, împreună cu echipa ministerială, deoarece vrem să le arătăm urgențele și, evident, prioritățile administrației Consiliului Județean în ceea ce privește dezvoltarea județului nostru. Avem speranța că la finalul anului 2026 sau 2029, așa cum a spus și domnul ministru Boloș, județul nostru va arăta mult mai bine, cu toate aceste resurse guvernamentale și fonduri europene investite. Vreau să vă spun că acel județ care va reuși să-și asigure infrastructura de apă și canalizare, în 2030, va fi cel care va avea de câștigat, pentru că la cum arată astăzi aceste perioade din ce în ce mai des secetoase și lipsa resurselor de apă, în 10-20 de ani, cea mai mare problemă a României nu va mai fi alimentarea cu gaz sau infrastructura rutieră, ci va fi lipsa resursei de apă potabilă” a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Din totalul de 93 de comune pe care le numără județul Iași, doar 18 nu beneficiază încă de sistem de apă și canalizare.
„La nivelul județului Iași, 18 comune nu sunt încă în sistemul nostru centralizat, trebuie să ne înțelegem, ei au alimentare cu apă și canalizare în unele locuri, dar nu sunt în operarea noastră. Prin ajutorul acestor fonduri guvernamentale și cu resursele proprii pe care le alocăm în fiecare an, sperăm ca în următorii ani să aibă și aceste comune acces la serviciile centralizate de apă și canalizare”, a declarat dr. ing. Mihail Doruș, directorul general al ApaVital, legat de noul contract de lucrări pentru extinderea infrastructurii de apă.