A fost refuzat de mulți patroni din Iași pentru că avea dizabilități, dar a fost acceptat de o companie de top din București: ”Pot să lucrez de oriunde din lume”

de: Redacția BZI
02:00, 11 apr. 2022

Costel Gabi Barbir, tânăr cu dizabilități, a fost refuzat de mai mulți patroni din Iași în momentul în care a vrut să se angajeze. A fost refuzat de zeci de angajatori, dar acum lucrează la o companie de top din București

Costel Gabi Barbir, în vârstă de 25 de ani, este un tânăr cu dizabilități, din satul Cuza-Vodă, comuna Ipatele, din Iași. A rămas cu o dizabilitate după ce a fost lovit de un microbuz când avea 12 ani. Își amintește de acel incident care i-a schimbat viața.

”În anul 2009, când eram în clasa a 6-a, mergeam spre școală și m-a lovit un microbuz. Eu nu țin minte prea multe de atunci, dar mi-au povestit cei care au văzut accidentul. Știu că am făcut multă recuperare pentru că nu mai puteam să vorbesc deloc, am avut probleme cognitive. Am avut și probleme cu mersul, dar am reușit să le rezolv. Ani de zile am făcut recuperare și mi-am revenit, însă am mai rămas cu o singură dizabilitate. Am o problemă cu mâna stângă. Am un ușor tremur și de aceea o folosesc mai puțin față de mâna dreaptă. Se numește sindrom coreoatetozic”, povestește Costel Gabi Barbir, tânăr din Iași.

Sindromul coreoatetozic este o tulburare de motilitate caracterizată prin mişcări lente, dezordonate, consecutiv unei afectări cerebrale. Mişcările atetozice (sau coreoatetozice) apar fie spontan, fie în timp ce subiectul face o mişcare cu intenţie. Tratamentul se adresează relaxării musculare, combinat cu fizioterapie, reeducare şi învăţarea unor tehnici prin care se pot controla mişcările anormale.

Costel Barbir, tânăr cu dizabilități din Iași, nu a renunțat la studii

Chiar dacă accidentul l-a afectat pe Costel, tânărul nu a renunțat la școală ci a terminat liceul și apoi s-a înscris la Facultatea de Științe Politice. Mai mult a reușit să folosească cunoștințele deprinse în timpul studiilor în campania electorală din anul 2020 când au fost alegeri locale.

”Am terminat Facultatea de Științe Politice la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În anul 2020 am fost reprezentant în cadrul unui Birou Electoral Central și am ajutat un partid politic la alegerile din acel an. Această experiență m-a ajutat să-mi dezvolt diverse capacități și am cunoscut oameni care m-au ajutat să mă dezvolt. Eu am reușit să fiu autodidact, să învăț partea de informatică ce m-a ajutat să mă angajez”, mai spune tânărul din Iași care povestește că a încercat să se angajeze după ce a terminat facultatea, dar a fost refuzat de multe ori.

Sute de persoane cu dizabilități s-au angajat prin intermediul AJOFM Iași.

Costel Barbir spune că a fost refuzat de patronii din Iași: ”Îmi spuneau ”Te sunăm noi”, dar nu mă mai sunau”

Tânărul spune că în momentul în care angajatorii aflau că el suferă de o dizabilitate, refuzau să îl angajeze.

”Au fost reticenți. Procesul de recrutare se derula foarte bine, dar când auzeau că am o dizabilitate, îmi spuneau «Te sunăm noi», dar nu mă mai sunau (n.r.- zâmbește). Am fost la cel puțin 10 angajatori în Iași care m-au refuzat din cauza problemelor mele, dar mai sunt și din alte orașe care nu m-au angajat din cauza dizabilității. E destul de aiurea și frustrant că se întâmplă asta, mai ales când încerci să te angajezi pentru că vrei să muncești, dar angajatorii te refuză. Acum sunt fericit că pot să fac ceea ce îmi place și vreau să mă dezvolt pe plan profesional”, își amintește Costel Barbir.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare întreprinderea socială a lui Cezar Călugăreanu, ieșeanul care ajută persoanele din grupuri vulnerabile.

Tânărul din Iași poate să lucreze de oriunde, dar s-a stabilit în București

Din anul 2021 lucrează la o companie de top, din București, unde monitorizează actele normative.

”Eu lucrez pe partea de monitorizare legislativă. Toate actele normative din domenii precum social, energie, sănătate, le monitorizăm până în faza în care ajung să fie promulgate. Noi anunțăm clienții, colaboratorii cu privire la aceste acte normative. Din luna decembrie 2021 m-am angajat la această companie și pot să spun că îmi place ceea ce fac. E o companie cunoscută în țară. Pot să lucrez remote, de oriunde din lume, dar am preferat să fiu aici, în București, pentru aici sunt multe oportunități și vreau să fiu într-un oraș mare, să vizitez locuri noi” , mai spune Costel Gabi Barbir.

S-a angajat cu ajutorul fundației ”Alături de Voi” (ADV).

”Noi ajutăm multe persoane cu dizabilități să se angajeze și încercăm să găsim talentele native ale acestor persoane pentru a-și găsi mai ușor un loc de muncă. Dacă persoanele cu dizabilități sunt refuzate de multe ori de angajatori, se descurajează. Din păcate, foștii deținuți sau persoanele care au fost traficate se angajează cel mai greu, sau deloc”, spune Angela Achiței, fondator ADV, care spune despre Costel Barbir, tânăr cu dizabilități din Iași, că este ambițios.