A fost publicată ierarhia la nivelul județului Iași a absolvenţilor claselor a VIII-a

de: Elena Nicoleta BUJOR
16:05, 01 iul. 2020

A fost publicată ierarhia la nivelul județului Iași a absolvenţilor claselor a VIII-a. Astăzi, 1 iulie 2020, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a publicat ierarhia la nivelul fiecărui judeţ a absolvenţilor claselor a VIII-a. Aceasta poate fi consultată pe site-ul oficial al Ministerului edu.ro sau AICI!

A fost publicată ierarhia la nivelul județului Iași a absolvenţilor claselor a VIII-a

Ministerul Educației și Cercetării a publicat ierarhia mediilor de intrare a viitorilor liceeni ieşeni la nivelul întregii reţele de învăţământ preuniversitar din judeţ. Astfel, dacă 15 candidaţi au intrat cu media finală de zece, iar alţii cu 9.99, sunt şi sute de cazuri în care s-a intrat cu medii de sub 4.91 şi până la 1.94.

Ministerul Educaţiei și Cercetării (MEC) a publicat ierarhia mediilor de intrare a viitorilor liceeni ieşeni la nivelul întregii reţele de învăţământ preuniversitar din întreg judeţul. În acest context, 15 candidaţi au intrat cu media finală de zece, câteva zeci de elevi, cu 9.99, dar sunt aproximativ 300 de cazuri în care s-a intrat cu medii de sub 4.91 şi până la 1.94. În total, la Iaşi au fost repartizaţi 6.507 elevi care au susţinut Evaluarea Naţională (EN).

Admitere la liceu 2020

În perioada 2-6 iulie va avea loc completarea opţiunilor în fişele de înscriere la liceu. Repartizarea computerizată este programată pentru data de 10 iulie.

Potrivit calendarului Ministerului Educaţiei, completarea opţiunilor elevilor în fişele de înscriere pentru admiterea la liceu începe joi. În ceea ce privește completarea opţiunilor, aceasta se poate face fie în unitatea de învăţământ absolvită, fie prin formular transmis electronic.

După completarea opțiunilor de către absolvenți vor avea loc mai multe verificări după care are loc repartizarea computerizată. Pentru repartizarea elevilor, algoritmul este cel descrescător, în funcție de media de admitere. Elevii sunt repartizați pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. La repartizare se va ține cont de prima opţiune de pe listă a fiecărui elev și în funcție de liceele unde mai sunt locuri libere.

Admitere la liceu 2020: Media de admitere

Înscrierea în clasa a IX-a de liceu se va face în baza mediei de admitere. Conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere, media generală de admitere care se calculează considerând 80% media de la evaluarea națională, respectiv 20% media anilor de gimnaziu, urmează să fie afișată la avizierele unităților de învățământ pe 1 iulie 2020.

În cazul în care la un elev opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la niciun liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), acesta va rămâne nerepartizat.

În perioada 3 – 7 iulie se verifică de către părinţi şi candidaţi corectitudinea datelor din fişa listată de calculator. Ulterior, sunt corectate eventualele greşeli în baza de date computerizată. După, se listează fişele corectate din calculator. Toate aceste operaţiuni se vor realiza folsoind aplicaţia informatică centralizată.

În data de 8 iulie va avea loc transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judeţene/ al municipiului Bucureşti la Centrul naţional de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operaţiunilor specifice, în aplicaţia informatică centralizată.

Pe 10 iulie va avea loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a.

Site-ul admitere.edu.ro/2020 va afișa pe 10 iulie rezultatele repartizării computerizate.

Cum se completează fișa de admitere

Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Astfel, elevii vor completa pe primele locuri opţiunile pe care le doreşte cel mai mult. Este recomandat de a nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune luată în considerare pentru fiecare elev este cea complegtată pe prima poziție.

Elevii trebuie să țină cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-și calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională după contestații, la nivelul județului Iași, arată că dintre cei 6507 candidați prezenți la ambele probe, 5162 au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adică 79,33%, față de 77,52% pentru anul 2019, iar 50 de candidați au obținut media generală 10, în comparație cu cei 35 de elevi care au avut media maximă în 2019. Așadar, cu procentul de 79,33% candidați cu medii mai mari sau egale cu 5.00, județul Iași se situează, și în acest an, peste media națională de 76,2%.