A fost prezentată Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar din cadrul IRO Iași. Aceasta a costat aproximativ 600 de mii de euro

de: BZI.ro
02:00, 22 iun. 2022

Marți, 21 iunie 2022, în parcarea de la Palatul Culturii a fost prezentată Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a Institutului Regional de Oncologie Iași. Unitatea mobilă este dotată cu un mamograf digital și urmează să se deplaseze în 12 județe din nord-estul și sud-estul țării, unde femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani fără o zi pot beneficia de mamografii gratuite. Testările se vor face în cadrul proiectului de screening ONCOFEM.

Mamografia este o examinare radiologică specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul țesutului mamar. De cele mai multe ori, femeile nu se confruntă cu disconfort în timpul unei mamografii. Doar femeile cu sânii sensibili se pot confrunta cu un grad mai ridicat de disconfort. Tehnicianul va poziționa sânul pe o platformă a aparatului și-l va comprima ușor cu o paletă specială, cu scopul de a reduce grosimea acestuia, pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice.

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar se va deplasa în 12 județe din nord-estul și sud-estul țării

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar pusă la dispoziție de Institutul Regional de Oncologie Iași pentru implementarea proiectului „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” cântărește 10 tone, are 11,6 metri lungime, 2,5 metri lățime și 3,5 metri lățime. Aceasta este dotată cu o instalație radiologică digitală fixă pentru mamografie cu tamosinteză tip Senographe Pristina 3D TM Mobile, vestiar pentru femeile care vin la mamografie, cameră pentru personalul medical  și rampă destinată persoanelor cu dizabilități.

„Unitatea Mobilă de Screening pentru depistarea Cancerului Mamar a fost achiziționată pe un proiect pe care îl implementăm din 2020. Este vorba de un proiect cu finanțare din fonduri nerambursabile. Unitatea mobilă este dotată cu un mamograf mobil digital 3D și a costat în jur de 600 de mii de euro. Am finalizat procedurile de achiziție anul trecut, iar unitatea a ajuns acum o lună. Există 2 astfel de unități mobile în România, una la Cluj și a doua la Iași. Este vorba de două proiecte cu fonduri nerambursabile care se implementează în România. Cel de la Cluj se implementează în 12 județe din regiunea nord-vest-centru, iar proiectul nostru, pe care îl derulăm în 12 județe din regiunea nord-est și sud-est. O să ne găsiți din nordul țării, Suceava, Neamț, Vaslui și până în sudul țării, în județele Constanța, Tulcea și Galați”, a declarat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.

Mirela Grosu: „Sunt bucuroasă că astăzi au venit mai multe femei decât ne-am așteptat!”

Proiectul ONCOFEM se adresează tuturor femeilor asigurate și neasigurate din județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea și Buzău.

„Grupul țintă este unul generos, adică 30.000 de femei, cu vârsta între 50-69 de ani fără o zi. Nu este ușor să te deplasezi cu o asemenea unitate într-o regiune așa de mare din țară. Ministerul Sănătății își dorește ca, începând cu anul 2024, să deruleze acest proiect de screening pentru depistarea cancerului de sân în toate regiunile țării, dorindu-se să fie un proiect similar cu cel de col uterin. Am plănuit ca în perioada caldă să ne deplasăm în zonele mai îndepărtate, urmând ca la iarnă să fim prezenți în zona Moldovei.  Sperăm să ne facem auziți în toate regiunile, în așa fel încât femeile să vină cu încredere. Sunt bucuroasă că astăzi au venit mai multe femei decât ne-am așteptat. La ora 7 era prima femeie venită, a spus că a auzit de la o vecină, altă doamnă a aflat de proiect de la fiica ei”, a declarat Mirela Grosu.

Maria Vișan a aflat despre mamografiile digitale gratuite efectuate în cadrul unității mobile de screening de pe internet.

„Aveam de făcut o mamografie și am intrat pe internet, unde am citit despre acest proiect. Am pe cineva la IRO și am vrut să-mi fac mamografie mai devreme, aveam recomandarea unui medic de la Arcadia, așa că am zis să-mi fac acum. Am nevoie și de un ecograf, iar apoi să merg cu rezultatele la medicul de la Arcadia. Ieri am sunat, mi s-a spus să vin astăzi și m-am bucurat mult”, a declarat Maria Vișan.

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar se va deplasa în cele 12 județe din nord-estul și sud-estul țării până pe 31 decembrie 2023.