A fost plimbată în 4 spitale din Iași, până a ajuns în pragul morții! Medicii pasează vina de la unul la altul: „S-a sunat de trei ori la manager ca să o transferăm, dar s-a refuzat” – EXCLUSIV/FOTO/VIDEO
Irina Postolache, o pacientă în vârstă de 47 de ani, din Tomești, județul Iași, a fost văzută, în doar o lună, de medicii de la 4 unități sanitare, anume Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, iar nimeni nu a reușit să o trateze, femeia ajungând din nou la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, în noaptea de 18 spre 19 martie 2024, în stare foarte gravă.
Pentru Irina Postolache, problemele au început în urmă cu circa o lună, totul pornind de la un sterilet de care pacienta ar fi uitat. Femeia s-a prezentat la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă”, unde i-a fost scos dispozitivul. O lună mai târziu, aceasta a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, cu suspiciune de peritonită generalizată, fiind la un pas de moarte. Starea pacientei s-a agravat rapid și din cauză că aceasta cântărește 150 de kilograme.
Dr. Eduard Crauciuc: „Pacienta a ajuns la noi cu suspiciune de peritonită generalizată, diagnostic care s-a confirmat în timpul intervenției chirurgicale”
Irina Postolache a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași în noaptea de 19 martie 2024, la ora 3.00. Aici a fost consultată și i s-a făcut un Computer Tomograf (CT), constatându-se că se confrunta cu o pelviperitonită, cu punct de plecare uterin, motiv pentru care s-a decis să fie transferată la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”.
Dr. Eduard Crauciuc, director medical al Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, a precizat inițial că pacienta a fost superficial consultată în UPU și trimisă către maternitate, deși nu avea indicații în acest sens. Mai mult, acesta a spus că starea acesteia se degrada rapid, iar decesul putea surveni oricând, motiv pentru care s-a insistat ca Irina Postolache să fie transferată la o clinică de chirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. În acest sens, de la maternitate s-a apelat inclusiv la prof. dr. Daniel Timofte. Dr. Eduard Crauciuc susține că managerul Spitalului „Sf. Spiridon” a fost sunat de trei ori în cursul zilei de 19 martie 2024, dar nu a fost de acord cu transferul pacientei. Medicii de la „Spiridon” motivau că aceasta ar avea ceva la uter, ceea ce nu s-a confirmat la maternitatea menționată, după cum susțin medicii ginecologi.
„A fost consultată superficial de un medic rezident în UPU. Pacienta a ajuns la noi cu suspiciune de peritonită generalizată, diagnostic care s-a confirmat în timpul intervenției chirurgicale. Pacienta era într-o stare foarte gravă. Pentru că nu s-a acceptat transferul la «Spiridon», am fost obligați să solicităm sprijinul unui medic de la chirurgie. A fost operată de urgență, dr. Costel Bradea deplasându-se la maternitate. Marți, s-a sunat de nenumărate ori la Spitalul «Sf. Spiridon». S-a sunat de trei ori la manager, ca să o transferăm, dar s-a refuzat, spunându-ne că nu ține de ei. După ce a intervenit și doctorul Bradea, în jurul orei 14.30-15.00, pacienta a putut fi transferată în ATI la Spitalul «Sf. Spiridon». Important este că pacienta este acum bine”, a declarat dr. Eduard Crauciuc.
O pacientă de 150 de kilograme a fost plimbată în 4 spitale din Iași: „Nu este necesar acordul managerului pentru transferurile intraspitalicești”
Prof. dr. Diana Cimpoeșu a precizat că pacienta a fost consultată în Unitatea de Primiri Urgențe, unde a beneficiat și de Computer Tomograf. Abia mai apoi s-a decis ca Irina Postolache să fie transferată la Maternitatea „Elena Doamna” Iași.
„Pacienta a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași, a fost evaluată, i s-a făcut CT, s-a constatat că are o pelviperitonită, iar de aceasta a fost transferată la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie «Elena Doamna»”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași.
Reporterii BZI au luat legătura și cu prof. dr. Daniel Timofte, care a precizat că transferul intraspitalicesc al pacientului nu este decis de manager.
„Nu este necesar acordul managerului pentru transferurile intraspitalicești. Deciziile se iau de către medicii șefi de gardă din secțiile clinice în care se solicită transferul”, a transmis prof. dr. Daniel Timofte, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
Miercuri, 20 martie 2024, reporterii BZI s-au deplasat și la Clinica Chirurgie I, pentru a discuta cu conf. dr. Costel Bradea, chirurgul care a făcut echipă cu medicii de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” pentru a o salva pe pacientă. Chirurgul a avut însă, în cursul zilei de miercuri, 5 intervenții chirurgicale, astfel că nu a putut oferi declarații.
Trebuie specificat că de transferul pacientei la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași și de intervenția chirurgicală s-a ocupat dr. Cezar Rotaru, medic de gardă în noaptea de 18 spre 19 martie 2024, la Maternitatea „Elena Doamna”.
„Pacienta a fost trimisă din UPU la noi, a fost evaluată chirurgical de vreo două ori și s-a spus că ține de noi. Noi am internat-o. Starea sa era degradată, avea insuficiență renală, mai multe afecțiuni, are și o obezitate morbidă. Și CT arăta o implicare intestinală, s-a intervenit chirurgical, am solicitat ajutorul unui chirurg. S-a intervenit laparoscopic, s-a drenat lichidul purulent, iar apoi am solicitat transferul la colegii din chirurgie «Sf. Spiridon», pentru că au pe ATI opțiuni mult mai variate decât avem noi. Pacienta se degrada foarte repede, deoarece era deja într-o peritonită generalizată. Era clar că este nevoie de intervenție chirurgicală, de aceea noi am vrut să o trimitem la «Sf. Spiridon» pentru suportul postoperatoriu. E bine că s-a putut și așa, măcar am avut un chirurg care a fost lângă noi și ne-a ajutat în intervenție. Acum, pacienta e bine, e stabilă, să sperăm că o să evolueze bine și în continuare”, a declarat dr. Cezar Rotaru.
Violeta Postolache, mama pacientei: „I s-a spus că nu are nimic, e sănătoasă tun”
Violeta Postolache, mama Irinei Postolache, ieri, era extrem de îngrijorată pentru fiica sa. Femeia nu-și explică cum aceasta a fost văzută, în doar o lună, de medicii de la 4 spitale din Iași și, cu toate acestea, a ajuns într-o stare atât de gravă.
„A fost transferată de la UPU la Boli Infecțioase, unde i s-a spus că nu are nimic, e sănătoasă tun, după asta a făcut tratament, 5 zile de antibiotic, ce i-au dat ei în bătaie de joc, a ajuns acasă să aiurească și nu mai știa ce e cu ea, tremura ca varga. Am sunat salvarea (n.r. – în noaptea de 18 spre 19 martie 2024), până a venit salvarea a durat o oră și 20 de minute. Problemele ei au început în urmă cu o lună, a avut un sterilet care nu a fost scos, noi ori am uitat, ori nu am știut. Acum a ajuns să fie mai, mai… Și atâta fată am. A fost transferată la Maternitatea «Elena Doamna» (n.r. – 19 martie 2024), i-a făcut domn doctor o operație, am înțeles că i-a scos 650 de mililitri de puroi și spunea că o aduce aici (n.r. – Spitalul «Sf. Spiridon»), să o îngrijească mai bine și să vadă de unde este sursa infecției pe care o are ea”, a declarat Violeta Postolache, mama Irinei Postolache.
Femeia care a fost plimbată în 4 spitale din Iași până a ajuns în pragul morții are un copil în vârstă de 10 ani, care o așteaptă cu nerăbdare acasă.