A fost născut prematur și botezat în maternitate pentru că nimeni nu-i dădea șanse. Un copil luptă cu fondurile insuficiente pentru a se face bine: „Cum să le spui că n-ai bani de pâine?” – GALERIE FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 04 sept. 2023

S-a născut la 29 de săptămâni, cântărind doar 1.300 de grame. A fost privit precum ceilalți copii care se nasc prematur la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, astfel că medicii nu i-au dat prea multe speranțe. Aceștia însă au omis un detaliu important care, dacă era descoperit la timp, putea schimba viața copilului

Cristian a stat internat timp de două luni. Nimeni nu a observat că cel mic are probleme. Alexandra, mama băiatului, a descoperit din întâmplare pentru că vedea că cel mic nu reușește să-și țină capul, să stea în șezut sau să meargă. Acest lucru s-a întâmplat când Cristian deja avea doi ani.

Tetrapareză spastică și o copilărie distrusă

Cristian a stat internat timp de două luni. Nimeni nu a observat că cel mic are probleme. Alexandra, mama băiatului, a descoperit din întâmplare

După o serie de controale la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, mama a trecut prin șocul vieții ei. Copilul său a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică și întârziere în dezvoltarea neuromotorică. De aici au început chinul, nevoia disperată de bani pentru ședințele de recuperare, operațiile costisitoare, stresul și gândurile.

„În momentul în care am aflat că sunt însărcinată am anunțat la serviciu, atunci mi s-a spus că îmi vor face un contract pentru trei luni și mi-au cerut să-l semnez, însă lucrurile nu au fost așa. Mi-au dat să-mi semnez, de fapt, demisia, fără ca eu să știu. Când am aflat am făcut tensiunea foarte mare, am mers la spital unde m-au monitorizat, am primit tratament, însă tensiunea nu scădea. La șapte luni am fost chemată la spital, mi-am luat doar pijamale la mine.

M-au internat, însă fără să-mi spună că ceva este în neregulă, iar la ora șapte dimineața m-a chemat doctorul Minodora Diaconu și mi-a spus că trebuie să-mi facă cezariană de urgență. Pe Cristian l-am născut de 1.300 de grame, la 29 de săptămâni. Nimeni nu i-a dat șanse, drept pentru care l-am botezat în maternitate. A stat două luni de zile în spital, însă nu mi-a spus nimeni că el are probleme, eu nu am știut că el are probleme.

Am știut că este prematur și am zis că prematurii se dezvoltă mai greu. Mi-am dat seama că ceva nu este bine, pentru că Cristian, deși avea doi ani, nu-și putea ține capul, nu se putea ridica. Așa că am hotărât să mergem la Spitalul «Sf Maria» din Iași, acolo am aflat că are tetrapareză spastică. A fost un șoc”, mărturisește Alexandra Petrușca.

S-a născut prematur, cu șanse nule de viață, însă acum are nevoie de ajutor

Încă din primele zile de viață a simțit ce înseamnă suferința, însă nu faptul că s-a născut prematur l-a încetinit, ci lipsa de fonduri. Orice donație poate ajuta un copil de cinci ani să meargă

Pentru a se face bine, Cristian are nevoie de aproximativ 8 mii de euro. O sumă enormă pentru o familie care stă în chirie, se descurcă cu un singur salariu, plătește lunar 6 mii de lei pentru terapie, mai are și un copil de 11 ani care trebuie pregătit pentru școală.

„În anul 2020 a fost operat pentru prima dată. Anul trecut a făcut, la Chișinău, a doua operație, cea de miofibrotomie. Cristian face progrese în urma terapiilor, însă costul acestora și nevoile lui sunt foarte mari, ajungând la 6.000 de lei pe lună, plus transportul, în jur de 1.000 de lei. Ne-am descurcat mai mult prin strângere de fonduri. Anul acesta am descoperit transplantul de celule stem. Primul transplant a avut loc pe 15 august, în Slovacia și a costat 5 mii de euro.

În prezent, fondurile noastre sunt zero. Cristian a început să vorbească și să facă progrese adevărate. Noi mai avem nevoie pentru transplantul care va avea loc în noiembrie de 5 mii de euro. Încă 2.600 de euro pentru o altă operație la Chișinău și 6 mii de lei pe lună pentru transport. Am nevoie de un cadru de mers pentru el, dar nu avem bani, și un căruț special. Totul este foarte scump. La copii nu ai cum să le spui că nu ai bani de pâine”, destăinuie mama băiatului.

Nimic nu este mai greu pentru părinți decât să-și privească copilul în vârstă de doar cinci ani că nu se poate juca, nu poate alerga, nu poate vorbi. Chinurile celui mic sunt imense, însă acesta zâmbește. Încă din primele zile de viață a simțit ce înseamnă suferința, însă nu faptul că s-a născut prematur l-a încetinit, ci lipsa de fonduri. Orice donație poate ajuta un copil de cinci ani să meargă.

Titular cont: PETRUSCA DANIELA-ALEXANDRA

IBAN: RO34CECEB000B2EUR1171265

Banca: CEC Bank

Moneda: EUR

Cod SWIFT: CECEROBUXXX