A fost identificată o genă responsabilă de cancerul de san foarte agresiv
Cercetătorii australieni tocmai au identificat gena AAMDC responsabilă pentru anumite tipuri de cancer de sân foarte agresive.
Cancerul de sân are multe fețe. Aproximativ 80% din cancerele de sân se spune că sunt „dependente de hormoni”, ceea ce înseamnă că se dezvoltă atunci când sunt expuse la hormoni sexuali – cum ar fi estrogenul sau progesteronul. Dintre acestea, un număr mic de cancere hormonodependente foarte agresive suferă de un prognostic slab cu o rată medie de supraviețuire de 50%.
Vești bune: cercetătorii de la Universitatea din Australia de Vest (Australia) au identificat cu succes o genă specifică responsabilă pentru unul dintre aceste tipuri de cancer hormon-dependente foarte agresive. Numită AAMDC (Adipogeneza asociată domeniului Mth938), se crede că această genă (care codifică o anumită proteină) este implicată în supraviețuirea tumorii.
O genă care crește riscul de cancer agresiv de sân, plămâni, prostată sau ovarian
Pentru a face lumină asupra acestei gene, oamenii de știință (care și-au publicat lucrările în revista specializată Nature Communications) au studiat cromozomul 11, deja cunoscut ca fiind locul oncogenelor, adică genele care pot promova apariția cancerelor.
Cercetătorii australieni au descoperit, de asemenea, că gena AAMDC ar putea favoriza, de asemenea, apariția cancerului agresiv de plămâni, ovare sau prostată, cu rezistență probabilă la tratamentele anti-estrogen și dezvoltarea mai rapidă a metastazelor.
„Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege cu precizie mecanismul de acțiune prin care gena AAMDC acționează asupra organismului”, precizează oamenii de știință. Cu toate acestea, această descoperire ar putea contribui la dezvoltarea de noi tratamente împotriva acestor tipuri de cancer foarte agresive, cu prognostic slab.