A fost emisă o nouă alertă privind măștile neconforme: Sunt 131 tipuri de măști!
A fost emisă o nouă alertă de către InfoCons privind măștile neconforme. Noua alertă face referire la 8 tipuri de măști de protecție care nu corespund normelor. Totalul măștilor neconforme ajunge la 131 tipuri.
„Atenție! Încă opt măști de protecție neconforme! Total 131 măști de protecție neconforme!”, transmite InfoCons.
Astfel, în Europa, conform celor 22 de alerte transmise, totalul măștilor neconforme ajunge la 131 tipuri.
Virgil Popescu: „Peste 20 de milioane de măşti au fost oprite de la comercializare, pentru că erau neconforme“
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că peste 20 de milioane de măşti, adică jumătate din măştile de pe piaţă, au fost oprite de la comercializare de către ANPC, pentru că erau neconforme.
„ANPC ne-a precizat date din raportul de control. Jumătate din măştile de pe piaţă au fost oprite de la comercializare. Este vorba de 20 şi ceva de milioane de măşti oprite de la comercializare. Au fost date peste 18 milioane de lei amenzi”, a declarat Virgil Popescu.
Ministrul Economiei a precizat că toate măştile neconforme au provenit din import.
„Toţi producătorii români controlaţi au avut măştile conforme. Controalele au vizat atât magazinele care vând măşti la raft, cât şi vânzările online de măşti. Joi va fi pus în dezbatere publică un ordin al ANPC prin care comercianţii să fie obligaţi să pe toate măştile care nu respectă standardul medical să scrie că nu protejează împotriva COVID-19“, a menționat Virgil Popescu.
Măști neconforme aduse din China
Noi avertizări privind patru tipuri de măști neconforme în România au fost preluate pe 20 noiembrie de Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX.
„Prin alertele pe care ANPC le emite în numele țării noastre, România contribuie la protejarea consumatorilor europeni, în fața produselor periculoase care pot intra pe piața UE”, a declarat Eduardt Cozminschi, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
ANPC îi avertizează, pe această cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul ”produse interzise comercializării”.
Alertă pentru măşti neconforme aflate pe piața din România
Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a emis un avertisment pe 13 noiembrie în legătură cu mai multe măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate.
„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149″, a scris Paul Anghel, şef al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, pe Facebook.
Eduardt Cozminschi, noul președinte Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a declarat că măștile sunt din China și au fost importate în România.
„Este vorba despre produse aduse din China. Au sosit identificate într-un magazin chinezesc din Cluj, au fost retrase de la comercializare bucăţile 890 de bucăţi, deci tot stocul existent, iar ameda contravenţională aplicată a fost în valoare de 20.000 de lei”, a spus preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi.