A fost descoperită o nouă tulpină de COVID-19. Aceasta nu ar putea fi detectată de testele PCR

de: George Cristian
10:38, 16 mart. 2021

Descoperire care alertează sistemul medical din Franța. Conform medicilor, în regiune a fost descoperită o nouă tulpină de COVID-19. Aceasta nu ar putea fi detectată de testele PCR, spun cercetătorii francezi. În aceste momente, aceiaşi cercetători analizează gradul său de transmitere dar şi dacă boala poate provoca efecte mai grave decât cele cunoscute în prezent.

Tulpina de COVID-19 a fost detectată în Bretania, iar anunţul a fost făcut de Direcţia Generală a Sănătății din Franța.

Tulpina de COVID-19 a apărut într-un focar dintr-un spital

Conform specialiştilor, tulpina a fost descoperită în spitalul Lannion din nord-vestul Franței, într-un focar de COVID-19. În unitatea medicală au fost detectate 79 de cazuri de COVID-19 dintre care 8 au fost atribuite noii tulpini de COVID-19.

Totul a apărut în atenţia publică în momentul în care, mai mulţi pacienţi care aveau simptome vizibile de COVID-19 dar au avut rezultate negative la testele PCR efectuate. Din aceste considerente, focarul de COVID-19 este ţinut sub observaţie de specialiştii din sănătate din Franța.

Noua tulpină nu ar fi mai periculoasă decât tulpinile cunoscute

Conform primelor analize realizate asupra noii tulpini de COVID-19, contagiozitatea şi gravitatea nu este mai periculoasă decât tulpinele cunoscute până în prezent. DGS a precizat că specialiştii încearcă să se determine dacă vaccinurile actuale sunt eficiente împotriva acestei noi tulpini.

Toate centrele de testare din Franţa au fost informate pentru ca laboratoarele de analiză să aibă în vedere această nouă variantă de SARS-CoV-2.

România are propria tulpină

O informaţie apărută în spaţiul public afirma faptul că, pe lângă tulpina britanică, cea africană, România are o proprie tulpină de COVID-19. Totuşi, medicul Alexandru Rafila infirmă această declaraţie spunând că presupusa tulpină este mai degrabă o mutaţie prezentă în mai multe ţări

„Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutaţie semnalată la o tulpină de virus care a circulat şi în România. Prima dată a fost descoperită în Scoţia. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de ţări”, subliniază medicul.

Totuși, potrivit unui studiu făcut de autorităţi în Danemarca, în luna decembrie 2020, în ţara menţionata mai sus, 10% din populaţia tarii era infectată cu o tulpină COVID-19 numită N439K. Presa internaţională a scris despre această tulpină incă de anul trecut dar autorităţile române se pare că au ascuns informaţia.

Aceeaşi agenţie de presă TASS a afirmat faptul că tulpina care a afectat o bună parte din populaţia Danemarcii îşi are originile în România. Aceasta a fost detectată, în România, incă de luna mai 2020. Cercetătorii chinezi au precizat despre faptul că tulpina are o rezistentă mai mare la medicamente şi la anticorpi decât varianta originală a COVID-19.