A fost decisă soarta unui simbol al orașului Iași! Obiect de senzație, faimosul elefant Gaba va fi punctul de atracție după restaurarea și reabilitarea Muzeului de Istorie Naturală – GALERIE FOTO EXCLUSIV
Simbol al orașului Iași și obiect de senzație, faimosul elefant Gaba va fi punctul de atracție după restaurarea și reabilitarea Muzeului de Istorie Naturală! Demarate de Primăria Municipiului Iași în anul 2019, lucrările au fost finalizate. Imobilul ar putea fi redeschis publicului în luna mai, 2022
Reabilitarea și restaurarea la Muzeul de Istorie Naturală (demarate de Primăria Municipiului Iași în anul 2019) au fost finalizate! Imobilul ar putea fi redeschis publicului în luna mai, 2022. Valoarea totală a proiectului este de 2.8 milioane de euro. Prin proiect s-au propus măsuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpișori din beton armat, realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parțială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe fațade și refacerea decorațiunilor și profilaturilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare și exterioare, precum și modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare și instalațiilor. Acestea se vor reface integral, completându-se și adaptându-se legislației în vigoare cu privire la cerințele de securitate la incendiu, siguranței în exploatare, economia de energie, sănătatea utilizatorilor și protecția mediului.
Ce se va întâmpla cu „vedeta” exponatelor, elefantul Gaba, de la Muzeul de Istorie Naturală din Iași
Prof. univ. dr. Ștefan Remus Zamfirescu de la Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și noul director interimar al instituției a anunțat ce se va întâmpla cu „vedeta” exponatelor, elefantul Gaba. Asta în contextul în care unii cetățeni au anunțat că acesta ar putea fi casat.
„Tocmai pentru a lămuri informația eronată că piesa «Elefantul Gaba» ar urma să fie casată din lipsă de fonduri pentru restaurare, trebuie menționate următoarele: sunt două lucruri distincte: vorbim de scheletul elefantului, ajuns în actuala clădire a Muzeului tocmai în 1834, și de ceea ce a mai rămas din pielea lui. Mai mult, la acele timpuri, acesta a dispărut aproape 15 ani și a fost găsit undeva, într-o zonă insalubră, la Ciric. Pielea acestuia a fost furată și găsită, și ea, ulterior. Gândiți-vă că vorbim despre un mulaj din ipsos pe care «restauratorii» au încercat, în timp, să-l «dreagă» cu acest material sau cu vopsea.
La acesta au fost atașate bucăți din pielea acestuia pe care, acum, am încercat prin diverse metode să le găsim, dar zecile de ani și modul în care a fost «restaurat», infiltrații cu apă au condus la o degradare ireversibilă. Mulajul are o «valoare», ca piesă biologică, nulă, la fel și cea estetică. Vorbim de un simplu morman de ipsos. Acum, am decis casarea acestuia și să încercăm să-i dăm o altă destinație…! Nu va mai fi expus în Muzeu și este scos din rândul pieselor de patrimoniu, asta pentru că nu putem vorbi de așa ceva. Pe de altă parte, scheletul elefantului va rămâne la locul lui, acesta fiind adevăratul «martor» al Unirii de la 1859”, a lămurit prof. univ. dr. Ștefan Remus Zamfirescu, noul director interimar al Muzeului de Științe ale Naturii Iași.
Construcția imobilului pe actualul Bulevardul Independenței (fosta Uliță a Hagioaiei) datează undeva în secolul al XVIII-lea
Construcția imobilului pe actualul Bulevardul Independeței (fosta Uliță a Hagioaiei) datează undeva în secolul al XVIII-lea! Inițial, destinația sa era cea de spațiu de locuit. Un mic palat cu 9 camere la etaj, 7 camere la parter și o grădină. După o serie de schimbări de proprietar, clădirea ajunge la Constantin Sturdza și soția sa. Cea de-a doua destinație a actualei clădiri a Muzeului de Istorie Naturală a fost cea de sediu al Vistieriei Moldovei. Mai apoi, aceasta a găzduit inclusiv biblioteca centrală a urbei. Toate acestea au luat sfârșit în 1841, anul în care casa vornicului Constantin Sturdza este cumpărată de către Primărie și dată în folosință Cabinetului de Științe Naturale. Membrii săi decid să deschidă aici primul Muzeu de Istorie Naturală din Principatele Române. Colecția, care acum a ajuns la peste 300.000 de exemplare (din care aproape 3.500 de piese de patrimoniu), a început cu câteva donații din partea unor pasionați.
Legenda spune că Gaba era un elefant indian venit în Iași odată cu circul și care nu a mai plecat
Așa a ajuns și scheletul elefantului Gaba în clădirea cu geamurile închise de pe Bulevardul Independenței. Legenda spune că Gaba era un elefant indian ajuns în orașul Iași odată cu circul și care nu a mai plecat. După moartea sa, elefantul a primit camera sa în cadrul Muzeului de Istorie Naturală. Acesta are în spate o poveste impresionantă, cu circari, domnitori și romi ai Iașului secolului al XIX-lea. Elefantul Gaba, o specie indiană cu colții ascuțiți, a murit la Iași în zona lacului Ciric, în 1834. Fusese adus în Capitala Moldovei de un circ cunoscut al acelor vremuri, însă condițiile meteorologice de la noi i-au fost fatale mamiferului de mari dimensiuni, acesta murind înainte ca circul să părăsească urbea.
Domnitorul de la acea vreme al Moldovei, Mihail Sturdza, a cumpărat scheletul elefantului pentru a-l depune în palatul său, plătind circarilor 135 de galbeni. Legenda spune că pielea mamiferului fusese luată în prealabil de romii de la periferie, fiind folosită pentru acoperișul unei case. Acum, în muzeul ieșean există două reprezentații ale elefantului Gaba – scheletul său alături de o reprezentare la scară pe care este montată pielea. Aceasta din urma, după ce a stat 25 de ani depozitată, a trebuit să fie ținută șase luni în apă înainte ca un naturalizator german să o poată pregăti.
Sala sau „Cabinetul Elefantului” a rămas în istorie datorită faptului că a fost locul de unde a plecat Unirea Principatelor
Sala sau „Cabinetul Elefantului” a rămas în istorie datorită faptului că a fost locul de unde a plecat Unirea Principatelor. Fie că evocă data de 3 sau data de 5 ianuarie 1859, toate legendele legate de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza de la Iași merg în același loc: „Sala Elefantului de la Muzeul de Istorie Naturală”. Aici s-au adunat oamenii de seamă din Țara Moldovei pentru a hotărî care va fi domnitorul Moldovei. Propunerea lui Cuza a fost una neașteptată, însă inspirată. Alegerea politicienilor din Moldova a plăcut atât de mult, încât cei din Țara Românească au votat același nume: Alexandru Ioan Cuza. Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul astfel de muzeu înființat în Principatele Române, la 4 februarie 1834. Acesta deține în prezent peste 300.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecțiile de insecte, moluște, amfibieni, reptile, păsări, minerale și plante.
Muzeul este situat în fosta Casă Roset din Iași, clădire clasată monument istoric. Muzeul a fost fondat la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturdza și Costache Negri. În anul 1840 s-a cumpărat pentru muzeu casa vornicului Costachi Sturdza, de pe Ulița Hagioaiei, azi Bulevardul Independenței, nr. 16. Aceasta, cunoscută și sub denumirea de Casa Roset, a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic, fiind astăzi unul din puținele monumente arhitectonice ale Iașului cu o structură a parterului de bolți.