A fost confirmată oficial vizita lui Emmanuel Macron în România și Republica Moldova

de: BZI.ro
19:29, 10 iun. 2022

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, urmează să efectueze marţi o vizită în România – unde se va întâlni cu militari francezi staţionaţi -, iar apoi în Republica Moldova, miercuri, cu scopul de a-şi exprima susţinerea faţă de această ţară afectată de Războiul rus din Ucraina, anunţă vineri Palatul Élysée, relatează AFP.

Preşedinţia franceză precizează că o vizită a şefului statului francez în Ucraina urmează să aibă loc la o dată care nu a fost încă stabilită, în momentul în care această vizită îi va fi „utilă preşedintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski”.

Franța dorește victoria Ucrainei

Franţa doreşte ca Ucraina să iasă ”victorioasă” din conflictul cu Rusia, subliniază preşedinţia franceză, răspunzând astfel unor întrebări, în urma unui îndemn al lui Macron de a ”nu umili Rusia”.

 „Aşa cum a avut ocazia să spună preşedintele, noi dorim victoria Ucrainei. dorim ca integritatea Ucrainei să fie restabilită. Dorim ca acest conflict, ca acest război al Rusiei împotriva Ucrainei să înceteze cât mai rapid posibil”, declară un consilier prezidenţial.

Franţa se declară pregătită să participe la o ”operaţiune” de ridicare a blocadei portului Odesa, situat în sudul Ucrainei, şi să exporte cereale ucrainene către ţări care au nevoie de acestea.

„Ne aflăm la dispoziţia părţilor pentru ca, în fond, să se creeze o operaţiune care să permită accesul în portul Odesa în deplină siguranţă, adică să treacă vapoare în pofida faptului că marea este minată”, mai declară consilierul prezidenţial.

Grupul de luptă NATO are 800 de membri

Grupul de luptă al NATO pe care Franța îl conduce va fi desfășurat la Cincu și are în prezent circa 800 de membri, dar pe viitor va crește la un efectiv de 1.000 de soldați, din mai multe țări NATO.

„Am fost mobilizat acum trei luni, la începutul lui martie, iar batalionul meu are acum în jur de 800 de militari, 500 sunt francezi, 300 belgieni. Am fost mobilizați la Constanța, la baza militară de la Kogălniceanu, iar acum am început mutarea la Cincu, unde grupul de luptă va fi desfășurat. Vor fi integrați soldați din mai multe state. Acum sunt din Belgia, dar vor veni cu siguranță și din Olanda, iar cu timpul acest grup de luptă va integra și mai mulți soldați din exterior, astfel încât în final să ajungem la un efectiv de 1.000 de oameni”, spunea la sfârșitul lunii trecute colonelul Vincent Minguet, comandantul Grupului de luptă al NATO din România.

Franţa a desfăşurat de asemenea în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.