A fost anunţat primul deces cauzat de noua tulpină de COVID-19, Omicron
În aceste momente a fost anunţat primul deces care a fost cauzat de noua tulpină a COVID-19. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson a afirmat faptul că un pacient infectat cu Omicron a murit.
Vă aducem aminte faptul că Omicron a stârnit îngrijorări la nivel internaţional din cauza faptului că a suferit zeci de mutaţii într-un timp foarte scurt și se răspândeşte mult mai rapid decât precedentele variante.
A fost înregistrat primul deces cauzat de Omicron, noua tulpină de COVID-19
Conform premierului Boris Johnson, în Marea Britanie a fost înregistrat primul deces cauzat de infectarea cu noua tulpină de COVID-19, Omicron. Premierul a menţionat faptul trebuie exclusă varianta în care noua versiune este una mai blândă din punctul de vedere al bolii. Acesta a mai explicat faptul că trebuie să ne vaccinăm pentru a preveni infectările grave cauzate de infectarea cu COVID-19:
„Da, din nefericire Omicron produce spitalizări şi din nefericire avem confirmarea că cel puţin un pacient a murit din cauza variantei Omicron. Deci cred că ideea că aceasta este cumva o variantă mai blândă a virusului este un lucru pe care trebuie să-l excludem şi să recunoaştem ritmul rapid prin care se răspândeşte în rândul populaţiei. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care toţi îl putem face este să facem dozele booster”, a declarat Johnson în timpul unei vizite la un centru de vaccinare din Paddington, vestul Londrei, potrivit site-ului Sky News, scrie AGERPRES.
Mai devreme, ministrul sănătăţii Savid Javid informase că infectările cu Omicron reprezentau deja 40% din cazurile noi la Londra, dar că nu exista niciun deces şi că în Anglia erau spitalizate zece persoane, iar în Scoţia altele. Duminică, numărul total de cazuri de infectare cu varianta Omicron identificate era de 3.137, dar se crede că bilanţul real este mult superior.
Cât de periculos este Omicron, tulpina nouă de COVID-19
Cercetările sunt încă la început în legătură cu analiza gravității infectării cu Omicron. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a reunit, de la apariția acestei tulpini pentru a discuta despre posibilele consecințe asupra sănătății mondiale. Specialiștii au declarat că sunt uluiți de rapiditatea cu care tulpin se răspândește, fiind mult mai virală decât precedentele tulpini cunoscute:
Evident că prin prisma mutațiilor este variantă îngrijorătoare, dar aceste lucruri trebuie să se confirme și în viața reală. Ceea ce este extrem de important sunt, de fapt, cei patru piloni pe care i-am propus de la începutul acestei pandemii, apropo de controlul și rezolvarea acestei situații, adică pe lângă distanțare, mască, vorbim despre testare. 5-10% dintre aceste teste ar trebui dublate de secvențierea genomică, pentru a depista la timp apariția noilor tulpini, ca să știm la ce ne așteptăm. Am recomandat și în Parlamentul European, ca recomandare în comisia de sănătate. Importante ar fi și testele serologice, ca să vedem care este gradul de imunitate în rândul cetățenilor, la nivelul întregii țări. Există studii că imunitatea legată de trecerea prin boală la nivelul României este favorabilă”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru
IHU este o nouă tulpină de COVID-19 descoperită în Franța
Pe de altă parte, cercetării francezi au descoperit o nouă tulpină de COVID-19. Vorbim despre varianta IHU care a fost descoperită la 100 de kilometri de Marsilia, Franța. În aceste momente nu se cunoaşte cu exactitate ce caracteristici are această tulpină.
Nu se cunoaște cu exactitate în ce categorie va fi pusă această tulpină. Dar pentru a ști dacă este mai transmisibilă sau mai gravă, trebuie efectuată o supraveghere epidemiologică. Denumită „varianta IHU”, probabil cu referire la Institutul Spitalului Universitar, această nouă tulpină a fost raportată structurii GISAID, Global Iniţiative on Sharing Avian Influenza Data.