A explodat prețul la ouă! Ieșenii vor fi nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani pentru nelipsitele produse de pe masa de Paște
A explodat prețul la ouă cu aproape 30 la sută, după ce în ultima perioadă au fost scumpiri la toate alimentele de bază. Anul acesta, înainte de Paște, cel mai ieftin ou costă 0,7 bani, iar cel mai scump este 1,5 lei
Ieșenii vor plăti mai mult anul acesta pentru nelipsitele produse de pe masa de Paște, cum sunt ouăle. În acest an au fost scumpite mai multe alimente, printre acestea fiind și ouăle. Cel mai ieftin ou costă 0,7 bani, iar cel mai scump este oul bio, ce poate fi găsit în supermarketuri la 1,4 lei sau 1,5 lei. Un ou cu 2 gălbenușuri se vinde în piață cu 1,5 lei. Aceste produse au prețuri diferite în magazinele din Iași, în funcție de categoria în care se regăsesc. Astfel, un cofraj ce conține 10 ouă, din categoria M, cu coajă roșie, costă 7 lei. De asemenea, același cofraj cu ouă, dar dintr-o categorie diferită, are prețul de 10,3 lei, din grupa întâi, denumite ”Așa ca la bunica”.
Cele mai scumpe ouă de pe rafturile magazinelor sunt cele bio. Pentru 10 ouă bio ieșenii sunt nevoiți să plătească 15 lei. În ceea ce privește ouăle de prepeliță, ieșenii trebuie să plătească 7,6 lei pentru un cofraj ce conține 21 de bucăți. În această perioadă, înainte de Paște, în supermarketurile din Iași sunt comercializate și ouă gata vopsite, acestea având prețul de 12 lei un cofraj de 10 ouă. Într-o ediție anterioară a cotidianului BZI au fost publicate detalii despre cele mai scumpe ouă încondeiate.
A explodat prețul la ouăle vândute în supermarketuri și piețe
Comercianții care vând la tarabele din piață ouă, le cumpără de la diferite societăți. Produsele au aceleași prețuri cu cele vândute în supermarketurile din Iași.
”Vindem ouăle fără adaosuri prea mari, deoarece nu ne dorim să rămânem cu marfa nevândută. Noi, spre deosebire de magazinele mari, nu ținem ouăle pe stoc o perioadă îndelungată și nici nu stăm cu ele în soare, așa cum cred oamenii. La fel ca și magazinele, suntem și noi obligați să avem frigidere, pentru a depozita ouăle. Nu le putem vinde învechite, deoarece riscăm să ne pierdem clienții. Cel mai ieftin ou este 70 de bani, iar cel mai scump este 1,5 lei. Oul cel mai scump este acela care are două gălbenușuri, dar și cel care este cel mai mare”, a spus o femeie care vinde ouă în Piața Alexandru cel Bun.
Un alt comerciant, care este la o tarabă alăturată, a spus că el a adăugat 10 bani la fiecare categorie de ouă pe care le vinde, după ce s-au scumpit toate alimentele. Acesta are ouă de la 3 societăți diferite, din Tomești, Vaslui și Focșani. Într-o ediție anterioară a cotidianului BZI a fost publicat un articol despre ouăle vândute cu origine falsă.
Gospodinele vopsesc ouăle pentru Paște în Joia Mare
În apropiere de sărbătorile pascale gospodinele din Iași achiziționează o cantitate mai mare de ouă, pentru a fi vopsite sau pentru a prepara salata de boeuf sau alte mâncăruri. În mod tradițional, la ortodocși, decorarea ouălor de Paște începe în Joia Mare. Primul ou vopsit în Joia Mare este păstrat pentru a aduce noroc. Următoarele sunt, de asemenea, vopsite în roșu sau decorate cu modele vii. Această tradiție este împărtășită cu cei dragi în ziua de Paști, când se salută cu ”Hristos a înviat!” și ”Adevărat a înviat!”.
În Franța, sărbătoarea Paștelui aduce familiile mai aproape, iar la masă se pune accent pe brânzeturi, ciocolată și miel. Tradiția iepurașului de Paște este asociată poporului german. Există și alte obiceiuri pe care aceștia le sărbătoresc în ziua cea mare.
Prețul la ouă a explodat și producătorii spun că se preconizează o creștere și în perioada următoare.