A explodat numărul insolvențelor din Iași, după ce patronii au acumulat datorii uriașe. Administrator de firmă: „Am făcut niște leasing-uri mari”
Numărul insolvențelor din Iași a explodat în anul 2021, după ce patronii au acumulat datorii uriașe la stat și furnizori. Iașul este pe locul 5, la nivel național, ca număr de firme și PFA-uri intrate în insolvență
A explodat numărul insolvențelor din Iași în anul 2021. Datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) Iași arată că numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) din Iași, intrate în insolvență, a crescut cu 30 la sută în 2021, comparativ cu anul 2020. Astfel, în perioada 1-31 decembrie 2021, au fost înregistrate 239 de insolvențe, iar, în aceeași perioadă din 2020, au fost înregistrate 183 de insolvențe. În topul insolvențelor se află București, Cluj, Bihor, Timiș și Iași.
Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvențe a fost în rândul firmelor cu activități în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor, construcții și industrie. Numai în luna decembrie 2021 au intrat în insolvență 40 de firme. De asemenea, a crescut și numărul firmelor care și-au suspendat activitatea, respectiv 510 în 2021, cu 15 la sută mai multe față de anul 2020. Un număr de 1.304 firme au fost dizolvate în 2021 și 942 – în anul 2020. Datele statistice arată că, în 2021, au fost radiate 2.434 de companii din Iași, cu 26 la sută mai multe față de numărul înregistrat în anul 2020.
A explodat numărul insolvențelor din Iași și în domeniul construcțiilor
Unul dintre patronii din Iași a cărui firmă a intrat în insolvență în 2021 este Valeriu Grigoraș, în vârstă de 55 de ani. Administratorul firmei DecoPlast Construcții SRL spune că a acumulat datorii la furnizori și la stat din cauză că nu mai avea comenzi din partea clienților, iar, în cele din urmă, firma a intrat în insolvență.
„Noi facem lucrări de construcții de conducte de apă și canalizare. Nu am avut foarte multe solicitări din partea clienților, am făcut niște leasing-uri cu sume mai mari pentru achiziția de utilaje performante, s-au acumulat datoriile și s-a cerut insolvența. Noi am lucrat mai mult în Botoșani, dar, de câțiva ani, nu mai avem așa multe cereri. Suntem în reorganizare și, practic, am stopat activitatea pe o perioadă nedeterminată. Avem de plătit 300.000 de lei la stat. Nu am făcut profit cât ne-am fi așteptat, din 2016, când am înființat firma. Doar am investit ce am câștigat. Nu e simplu să plătești 18 angajați. Când nu mai ai cu ce, atunci ce faci?! Nu-i mai ții! Am observat că e o problemă generală a firmelor care au datorii și, din păcate, intră în insolvență. Am muncit mulți ani în acest domeniu și, de aceea, am deschis o afacere. Nu am luat bani prin programele derulate de stat, pentru că nu m-am încadrat”, spune Valeriu Grigoraș, administratorul companiei DecoPlast Construcții SRL.
Unul dintre programele derulate de stat începând cu anul 2020, care are succes în Iași, este IMM Invest.
Economistul Dan Chirleșan: „Vom asista la mai multe valuri de insolvențe”
La finalul anului 2020, DecoPlast Construcții SRL a raportat 17 angajați, un profit net de 466.000 de lei, o cifră de afaceri de 2 milioane de lei și datorii de 1,1 milioane de lei. Dacă planul de reorganizare a activității companiei nu va avea succes, firma riscă să intre în faliment. Potrivit specialiștilor din domeniu, vor mai fi înregistrate insolvențe în rândul companiilor cu probleme financiare.
„Vom asista la mai multe valuri de insolvențe, la fel cum e și cu valurile pandemice. Au fost înființate multe firme, dar nu au putut să-și desfășoare activitatea ori au încercat să vadă cum e să fii antreprenor și, pentru că nu le-a mers afacerea, au închis-o. Mai sunt și „minunatele” programe derulate de stat prin care s-au deschis multe firme care s-au închis la jumătate de an sau după un an și jumătate, cel mult, de la deschidere”, susține economistul Dan Chirleșan.
Numărul de insolvențe din Iași a crescut și în 2020, în primul an de pandemie, comparativ cu 2019. Specialiștii mai spun că numărul de insolvențe din Iași a explodat și din cauza pandemiei de COVID-19.