A doua zi de protest. Medicii veterinari pichetează în continuare în fața DSVSA Iaşi
Aşa cum au discutat și ieri, 9 noiembrie 2020, în prima zi de protest, medicii veterinari din Iaşi și din restul tarii au pichetat sediile Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
Nu au primit niciun răspuns de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Medicii veterinari din Iași amenință cu suspendarea activității dacă nu primesc banii promiși de stat
Medicii veterinari din Iași au pichetat ieri în fața sediului DSVSA Iași, nemulțumiți că nu primesc banii promiși de la stat, așa cum prevede Legea 236/2019. Fiecare medic din comunele din Iași, care are contract de liberă practică cu ANSVSA, trebuia să primească suma de 10.000 de lei lunar, începând cu luna martie 2020. Medicii susțin că au nevoie urgentă de acești bani, altfel riscă falimentul. Aceștia amenință cu suspendarea activității dacă problema nu va fi soluționată.
Ieri, 9 noiembrie 2020, medicii veterinari din Iași au pichetat timp de 2 ore sediul Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că nu au fost efectuate plățile aferente ultimelor luni, către beneficiarii contractelor aflate în derulare. Mai mult, cheltuielile salariale, utilitățile și alte cheltuieli aferente funcționării unui cabinet s-au triplat în ultimii ani, iar din acest motiv medicii veterinari din Iași se tem că vor da faliment. În prezent, 86 de medici din comunele din Iași au contract cu ANSVSA.
Medicii veterinari din Iași susțin că sunt la un pas de faliment după ce problemele financiare au crescut în ultimii ani
Unul dintre aceștia este Gabriela Panove, medic veterinar cu vechime de peste 25 de ani, care are cabinetul veterinar în comuna Belcești. Ieșeanca susține că îi este greu să susțină angajații pentru că tarifele pentru serviciile prestate nu sunt majorate din anul 2013.
„Orice medic veterinar de liberă practică nu-ți poate desfășura singur meseria. Avem tehnicieni în spate, farmaciști, contabili, pe care trebuie să-i plătim. Eu am 5 angajați. Un medic, 3 tehnicieni și un contabil. Pe toți trebuie să-i plătesc, iar numai contribuțiile la stat pentru salarii sunt de peste 7.500 de lei. Vă dați seama câți bani ne trebuie ca să supraviețuim măcar? Din cauza acestui blocaj noi suntem în faliment” , susține Gabriela Panove.
Medic veterinar din Iași: „Am cheltuit o grămadă de bani pe măști, mănuși, botoșei”
Aceasta mai spune că nu a primit materiale sanitare pentru a se proteja împotriva virusului Sars-Cov-2, de aceea a fost nevoită să cheltuie bani din buzunar pentru acestea.
„Pe lângă faptul că tarifele nu sunt majorate din 2013, deci muncim degeaba, avem și probleme din cauza numărului scăzut de animale. De când lucrez eu mai am un sfert din animalele cu care am început să lucrez acum 20 și ceva de ani. Deci e foarte greu. Mi-am cumpărat singură materiale sanitare, am cheltuit o grămadă de bani pe măști, mănuși, botoșei. Singuri ne-am aprovizionat pentru că nu putem să mergem la inventariere, să lăsăm oamenii așa. Mergem din casă în casă. Nu știm care este în izolare, bolnav”, mai spune Gabriela Panove.
Medic veterinar: „Suntem trimiși în teren fără echipamente de protecție, cu riscul de ne îmbolnăvi sau de a transmite boala”
Potrivit Mihaelei Doina Toma, vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași, Legea 236/2019 trebuia aplicată din luna martie 2020.
„Avem o problemă de blocaj financiar vizavi de aplicarea Legii 236 apărută în decembrie 2019 cu aplicabilitate din martie 2020. Nici până la această dată, chiar dacă am depus deja în august primele deconturi, pentru a încasa sumele cuvenite, nu am primit nici măcar o sumă. În plus, în această perioadă se fac inspecțiile la exploatații, la fermele cu pesta porcină africană. Cerem și echipamente, suntem trimiși în teren fără echipamente de protecție, cu riscul de ne îmbolnăvi sau de a transmite boala”, susține Mihaela Doina Toma, vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași.
Medicii veterinari din Iași amenință cu suspendarea activității dacă problema nu va fi soluționată
Vicepreședintele mai spune că dacă promisiunile făcute de autorități nu vor fi onorate, vor continua protestele în fiecare zi sau, în cel mai rău caz, vor suspenda activitatea.
„Noi suntem astăzi (n.r- ieri, 9 noiembrie 2020) 5 persoane care pichetează. Mâine vor veni alte 5 persoane pentru a respecta regulile privind pandemia de COVID-19 și tot așa până vor fi toți colegii. Am ajuns în situația în care practic nu mai avem nicio soluție. Tragem un semnal de alarmă. Dacă problema nu va fi soluționată, vom picheta sediul DSVSA sau vom suspenda activitatea, cum au făcut și alți colegi din țară”, susține Mihaela Doina Toma, vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași.