A doua echipă de medici din Republica Moldova şi-a încheiat activitatea la Iaşi – GALERIE FOTO, VIDEO

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:57, 15 nov. 2021

Astăzi, 15 noiembrie 2021, a doua echipă de medici şi asistenţi din Republica care au venit în sprijinul cadrelor medicale din Iaşi şi-a încheiat activitatea. Cei douăzeci de medici şi asistenţi au venit să lupte împotriva noului coronavirus la Spitalul Modular de la Leţcani.

Opt doctori specializați pe Anestezie și Terapie Intensivă și 12 asistenți au îngrijit pacienții COVID-19 de la Spitalul Modular de la Lețcani în perioada 6 – 15 noiembrie 2021, iar astăzi se vor întoarce la Chișinău. În Republica Moldova, situația este dificilă, dar mai puțin tensionată.

„Întrucât au participat colegi din Moldova este de două ori mai importantă, i-am simţit aproape pe fraţii noştri. Am simţit că ne-au răspuns la fel de prompt cum am făcut-o şi noi în perioada trecută şi pentru faptul că medicii şi personalul ISU Iaşi nu s-au simţit singuri. Au simţit că au nişte fraţi aproape, are cine să le sară în ajutor la nevoie şi pentru noi a fost un lucru excepţional. A demonstrat încă odată că sângele apa nu se face”, a transmis gen. mr. Dan Iamandi.

„A fost un schimb de experienţă foarte important pentru medicii şi paramedicii din Republica Moldova, cum să lucreze în comun. Odată ce sunt dispecerate integrate unde sunt medici, paramedici, pompieri, poliţie, evident că trebuie să lucrăm la nivel de teren. A fost o experienţă benefică pentru ţara mea, pentru Republica Moldova”, a transmis gen. mr. Mihail Harabagiu.

ISUJ Iași, despre echipa de medici din Republica Moldova care și-a terminat misiunea la Iași

„Astăzi, 15 noiembrie 2021, începând cu ora 10.00, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al județului Iași, în prezența inspectorului general al IGSU, general-maior Dan-Paul IAMANDI, șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI din Republica Moldova, general-maior Mihail Sofronie HARABAGIU, a prefectului Județului Iași, Marian GRIGORAȘ, medicului șef UPU-SMURD Iași, dr. Diana Cimpoeșu, directorului D.S.P. Iași, dr. Vasile Cepoi, managerului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași dr. Florin Roșu, inspectorului șef al ISU Iași, colonel Ionuț-Ciprian Grădinaru și a altor oficialități locale, au participat la ceremonia de înmânare a meritelor deosebite personalului medical participant din perioada a doua în lupta cu noul coronavirus.
În semn de apreciere și recunoștință pentru eforturile lor, prefectul județului Iași, domnul Marian Grigoraș, alături de oficialități ieșene, la finalul misiunii, din partea autorităților locale și județene – a înmânat distincții de onoare personalului participant, iar domnul general-maior Dan-Paul IAMANDI, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a înmânat distincții de onoare din partea DSU echipelor medicale din cadrul Ministerului Sănătății și IGSU al MAI din Republica Moldova care au sprijinit statul român în lupta cu pandemia de Covid-19, în perioada 18 octombrie – 15 noiembrie 2021.
La data de 18 octombrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență adopta Hotărârea nr. 89 din 18.10.2021 privind acceptarea asistenței internaționale oferită României de Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19, la propunerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova și oferta de asistență internațională transmisă de ministrul sănătății din Republica Moldova ambasadorului României, constând în punerea la dispoziție a unei echipe medicale împreună cu echipaje SMURD care să sprijine unitățile spitalicești la îngrijirea pacienților cu COVID-19.
Misiunea umanitară, voluntară, în scopul sprijinirii cadrelor medicale din România, la Iași, în criza sanitară cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2, a avut loc sub egida Uniunii Europene prin instrumentul de finanțare ESI (European Civil Protection And Humanitarian Aid Operations – Emergency Support Instrument). Relațiile bilaterale strâns legate între România și Republica Moldova continuă să urmărească de o manieră prioritară acordarea de sprijin comun, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură.
Respect Republica Moldova!”, potrivit ISUJ Iași.

O primă echipă din Republica Moldova și-a încheiat activitatea la finalul lunii octombrie

Reamintim faptul că activitatea primei echipe medicale venită din Republica Moldova s-a încheiat pe data de 31 octombrie 2021. Vreme de două săptămâni, nu mai puţin de 22 de medici și asistente medicale și 10 paramedici de peste Prut au dat o mână de ajutor în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, care erau internați la spitalul de la Lețcani. În semn de apreciere și recunoștință pentru eforturile lor, li s-a înmânat la finalul misiunii, din partea autorităților locale și județene – Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași și Instituția Prefectului – o distincție de onoare.

În total, s-au deplasat 22 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova și zece persoane din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta din țara vecină, două ambulanțe și un microbuz. Cazarea și masa celor 32 de persoane a fost asigurată din bugetul Consiliului Județean Iași prin intermediul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Iași.

Echipa medicală era formată din 11 medici (8 medici specialiști ATI și 3 medici interniști) și 11 asistente medicale (dintre care 7 cu specialitatea ATI). Personalul medical din Republica Moldova delegat în misiunea de ajutor umanitar în lupta cu COVID-19 a fost prezentă în România în perioada 18 octombrie – 31 octombrie 2021.