Autoritățile din Iași susțin că ursul din pădurea Dobrovăț a plecat. Nu a mai fost văzut din luna iulie a acestui an
Ursul din pădurea Dobrovăț a plecat. Asta susțin autoritățile locale care spun că din luna iulie nu mai fost văzut nici pe camerele de supraveghere, dar nici de localnicii din comună.
„Nu a mai fost văzut din luna iulie a acestui an. Am surprins pe imaginile de supraveghere ursul din Dobrovăț, nu putem să ne luăm după orice poză postată pe internet. Cel mai sigur, dacă era în pădure, apărea pe imaginile de supraveghere. Nu știm dacă se va întoarce sau nu. Dacă găsește un loc mai bun, este posibil să rămână acolo”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
Potrivit primarului comunei Dobrovăț, ursul a fost văzut ultima dată în comuna Tăcuta din Vaslui.
„A plecat de la noi din pădure. A fost văzut inițial în Tăcuta, în Vaslui, dar cred că acum vreo lună. De atunci, nu mai avem niciun semn că ar mai fi în pădurea din Dobrovăț”, susține Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț.
Ursul din Dobrovăț a fost văzut la începutul verii
Pe data de 14 iunie 2022, a fost semnalată pentru prima dată prezența ursului (Ursus arctos), specie sălbatică nespecifică acestei zone, în comuna Dobrovăț, pe raza fondului cinegetic nr. 44, denumit Pietrosu. În primă fază, personalul silvic de teren a identificat doar urme ale acestei specii la granița cu Iașul, iar în data de 14 iunie 2022 au fost surprinse pe cameră imagini cu un exemplar brun.
Zona unde a fost identificat exemplarul este amplasată în fondul forestier, proprietate publică a statului, care se află în extravilanul comunei Dobrovăț, județul Iași, la aproximativ 5-6 km de satul Dobrovăț și la 25 km față de municipiul Iași. În aceeași perioadă a fost semnalată prezența ursului și în pădurea din comuna Schitu Duca, iar autoritățile au atenționat populația să sune la 112 dacă văd animalul sălbatic. Specialiștii din domeniul silvic mai spun că ursul a fost semnalat în județul Iași în urmă cu 10 ani, când a fost doar în trecere, prin zona Podu Iloaiei. Animalele sălbatice migrează pe fondul încălzirii climei și al creșterii efectivelor. Chiar dacă ursul este o specie care se ferește de om, cei care fac drumeții prin pădurile din Iași trebuie să fie precauți.
„Ursul are mirosul foarte dezvoltat și de obicei, dacă simte omul, se ferește de el. Însă, ca orice animal sălbatic, poate deveni periculos. Populația nu trebuie să se îngrijoreze, ci să fie prudentă. Am reperat ursul din Dobrovăț cu senzorii de la camerele de supraveghere ce sunt montate în mai multe zone din județul Iași”, mai spune Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
Ursul din Dobrovăț nu a ajuns aproape de locuințele oamenilor.
Care urs ?
Vrăjeală. S-a terminat culesul de trufe și acum au liber și ,,fraierii” în pădure la cules bureți.
in natura, nimic nu dispare, totul se conserva. deci si ursul. era singur, s-o plictisit, si o plecat undeva unde-i mai multa distractie.
L-au făcut pastrama. Este mâncat demult. Mai așteptăm alți urși !
in toata aceasta perioada nu sa gandit nimeni sa-i puna o zgarda GPS? pt monitorizare? daca manaca pe vreounul? cine raspunde?
Ursul a intrat la bârlog și îl doare la pwla de cei care îl cauta!