A dat lovitura cu dezvoltatorii imobiliari din Iași! A riscat 40.000 de euro și acum nu mai reușește să facă față comenzilor! „Au GPS-uri mai performante”
Vlad Obadă, unul dintre cei mai căutați ingineri de către dezvoltatorii imobiliari, a dezvoltat o afacere de succes în Iași. Cu cei 40.000 de euro primiți în programul Start-Up Nation a achiziționat echipamente performante și a creat trei noi locuri de muncă. În anul 2020, firma sa a înregistrat un profit de 235.106 lei
Vlad Obadă, în vârstă de 42 de ani, este un inginer cadastrist care a pus bazele unei afaceri în domeniu în urmă cu 14 ani. Pentru că avea nevoie de echipamente performante și nu ar fi avut fonduri suficiente să le poată achiziționa, a depus proiect în cadrul programului Start-Up Nation. A reușit să obțină 40.000 de euro, fonduri nerambursabile, și astfel a dus afacerea la alt nivel.
„Noi am depus proiectul în anul 2017 și am primit banii în anul 2018. M-a ajutat programul să dezvolt afacerea. A crescut numărul clienților, dar și numărul angajaților. Eu lucram cu încă o persoană, ocazional, dar după ce am luat banii pe proiect, am angajat alte trei persoane. Suntem în total, acum, patru angajați. Am terminat facultatea în anul 2005 și din anul 2007 am această afacere. A crescut numărul șantierelor pe perioada pandemiei, dar și solicitările din partea celor care își fac locuințe individuale. Avem clienți din toate categoriile, dar am colaborat mai mult, în ultima perioadă, cu dezvoltatorii, pe proiecte imobiliare. Cei care fac ansambluri rezidențiale ne-au solicitat. Ca cerere din partea clienților, anul acesta e mai bun ca precedentul”, susține Vlad Obadă, inginer cadastrist din Iași.
Vlad Obadă, inginer cadastrist: „Am cumpărat trei echipamente care valorează fiecare 8.000 de euro”
Ieșeanul spune că a cheltuit o parte din bani pentru achiziția de echipamente performante care să-i ușureze munca.
„Am cumpărat trei echipamente care valorează fiecare 8.000 de euro, o mașină și am cheltuit banii și pe birotică. Echipamentele cumpărate ușurează munca de la birou. Au GPS-uri mai performante. Urmărim și comportarea construcțiilor, cum este de exemplu la baraje, pentru a vedea dacă sunt probleme. Nu aveam cum să fac saltul de la PFA la firmă fără acești bani, primiți în programul Start-Up Nation. Cu siguranță dura mai mult să mă dezvolt, să achiziționez tot ce aveam nevoie pentru ca activitatea să se dezvolte, dacă nu primeam banii aceștia. Aveam un PFA înainte, la care plăteam multe taxe și impozite, iar după ce am trecut pe firmă, lucrurile s-au mai schimbat”, mai spune Vlad Obadă.
În anul 2020, firma Adela Cad SRL a înregistrat un profit de 235.106 lei
Inginerul din Iași spune că cele mai complexe proiecte au fost cele din domeniul imobiliar. Pentru serviciile oferite a primit și zeci de mii de lei. În anul 2020, Adela Cad SRL, firma unde este administrator, a raportat o cifră de afaceri de 402.965 lei, cu un profit de 235.106 lei și un număr patru angajați, după patru ani de activitate.
„An de an am dezvoltat afacerea și suntem pe profit chiar de la început. Este o afacere de succes care sigur o să mai funcționeze câțiva ani, cel puțin. Printre cele mai mari proiecte unde am fost solicitați au fost cele din Miroslava și din Copou, unde s-au construit blocuri. Nu a crescut prețul pentru serviciile acordate. Cel puțin noi le-am menținut la fel timp de 4-5 ani. Poate anul acesta e o ușoară creștere la anumite servicii, dar nu e semnificativă”, mai spune Vlad Obadă.
Reporterii „BZI” au arătat, într-o ediție anterioară, că prețurile la locuințele din Iași au crescut în anul 2021.
Agenția pentru IMM-uri virează banii în conturile beneficiarilor restanți la plată, din programul Start-Up Nation
Plățile către beneficiarii programului Start-Up Nation au fost reluate începând cu luna aprilie 2021. Firmele din Iași care au depus proiectele eligibile în programul Start-Up Nation în anul 2018 au primit o parte din banii promiși, fiind efectuate plăți în continuare. Până în prezent au fost virați în conturile beneficiarilor 4 milioane de lei. Oamenii de afaceri din Iași s-au dezvoltat cu 18.540.686 de lei de la stat, bani obținuți prin programul Start-Up Nation, pentru proiectele depuse în perioada 2018-2019. Fiecare beneficiar din Iași a investit 44.000 de euro în afacere, fiind încheiate 411 contracte. În anul 2021 nu a fost lansat programul din cauza lipsei fondurilor.