A dat cu mâna ei două carduri bancare cu tot cu PIN și câteva mii de lei după ce a aflat că soțul ei este în stare critică, infectat cu COVID-19. Totul a fost o țeapă pusă extrem de bine la punct!

de: Dragos Savin
02:00, 03 dec. 2020

O familie din Iași s-a trezit fără economii după ce a fost păcălită. Un simplu telefon primit de la un necunoscut a făcut-o pe o ieșeancă să scoată din buzunar o sumă de bani și două carduri bancare. A fost păcălită prin „Metoda COVID-19”, metodă ce pare să fi detronat „Metoda accidentul”

O familie din Iași s-a trezit peste noapte fără carduri și fară banii economisiți ani la rând după ce a fost păcălită. Povestea începe în urmă cu câteva zile în comuna ieșeană Tomești. O femeie în vârstă de 60 de ani a fost contactată telefonic de un necunoscut care i-a spus că soțul ei a ajuns la spital în stare foarte gravă și a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Individul care s-a dat drept medic i-a cerut 30.000 de lei pentru a procura un aparat de oxigen fără de care viața soțului femeii nu ar mai fi putut continua.

Femeia, disperată, a acceptat să se întâlnească cu infractorul chiar lângă blocul ei, la Tomești. I-a dat acestuia câteva sute de lei și două carduri bancare la care a atașat codul PIN. Individul s-a făcut nevăzut în scurt timp. Mulțumită că a făcut un pas important pentru salvarea soțului ei, a așteptat vești bune. Vestea bună a venit, însă și cea rea i-a urmat. Soțul femeii era sănătos tun, însă bugetul familiei s-a împuținat considerabil. Drept urmare, cei doi soți și-au dat seama că au fost păcăliți și au mers la poliție.

Au mai fost înregistrate cazuri similare la Iași

Metoda „COVID-19” pare să fie o nouă țeapă care prinde contur la Iași. Infractorii s-au gândit că în această perioadă, în pandemie, pot obține niște bani fără să facă prea mult efort. La începutul lunii trecute, agenții din cadrul Secției IV de Poliție Iași au fost sesizați de către o femeie de 74 de ani despre faptul că a fost contactată pe telefonul fix de o persoană necunoscută, care a pretins că este medic și care i-a transmis că fiul său este internat în spital, fiind grav bolnav și având nevoie de un aparat de ventilație.

În acest sens, necunoscutul i-a solicitat 20.000 lei necesari pentru achiziționarea rapidă a unui astfel de aparat. Femeia i-a transmis apelantului că nu deține această sumă de bani, iar acesta a încheiat conversația. În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de înșelăciune, în vederea identificării autorului și tragerii acestora la răspundere penală. Polițiștii vă recomandă să nu dați sume de bani necunoscuților, indiferent de pretextul prezentat, și să sunați la poliție dacă aveți suspiciunea că sunteți victima unei înșelăciuni.

Metoda „COVID-19” a detronat metoda „accidentul”

De cele mai multe ori, oamenii sunt foarte creduli și întotdeauna va exista cineva pregătit să profite de naivitatea unor semeni. Astfel, autorii apelează telefonic potențialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier și, sub falsa identitate, (de exemplu: pretind ca sunt avocați sau chiar membri ai familiei) solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale etc.). Pentru reușita infracțională, mai este doar un pas pentru ca victima să depună sumele de bani solicitate într-un cont pe numele unei persoane menționate de autori.

„Este normal ca orice părinte să-și ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificați informațiile primite. În prezentul tip de înșelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacție emoțională pe care vestea dată o produce, și anume starea de șoc și teama. Acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, știind că majoritatea oamenilor acționează precipitat în asemenea situații”, au transmis polițiștii.

Autorii acestui tip de înșelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime (profesia, apelative utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc.), astfel încât câștigă încrederea victimei și o conving pe aceasta că cele relatate sunt reale.

De ce trebuie să se ferească ieșenii

Având în vedere aspectele prezentate, polițiștii recomandă cetățenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze și să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112 ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracțiuni de înșelăciune, prin care se încearcă inducerea în eroare prin aceste „povești” cu caracter emoționant.

„Pentru a evita să deveniți victima unei infracțiuni de înșelăciune, este bine să analizați cu atenție informațiile primite și să vă puneți câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi: traume fizice sau emoționale, vocea «rudei», «fiului», «fiicei» care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitați să cereți amănunte referitoare la situația prezentată”, au mai precizat polițiștii.