A crescut numărul de locuri de muncă vacante în domeniile construcții și industrie. Patronii vor să angajeze persoane cu studii superioare

de: evelina.chitoroaga
02:00, 02 apr. 2021

Patronii din Iași din construcții și industrie au nevoie de mai mulți angajați în această perioadă, comparativ cu luna februarie 2021. Cele mai multe locuri de muncă disponibile până la data de 7 aprilie 2021 sunt în cele două domenii, angajatorii căutând persoane cu studii superioare

Ieșenii care caută un loc de muncă în această perioadă au la dispoziție 437 de locuri de muncă vacante, din care 80 sunt destinate persoanelor cu studii superioare. Angajatorii oferă salarii de maximum 4.500 de lei, lunar, celor care vor să se angajeze în domenii precum industrie sau construcții, pe funcții de inginer sau electrician. Numărul de locuri de muncă vacante a crescut în luna martie 2021, comparativ cu luna precedentă, în cele două domenii de activitate.

De asemenea, angajatorii vor inspectori de resurse umane, psihologi, geograf, inginer autovechicule rutiere, inginer căi ferate, inginer ecologic sau curieri. Salariile oferite de patronii din Iași sunt cuprinse între 2.000 și 4.500 de lei, lunar, în funcție de pozițiile ocupate în cadrul companiei. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), se caută în continuare curieri, specialiști în domeniul juridic, dar și în construcții, unde în prezent sunt disponibile 180 de locuri de muncă vacante. În industrie, angajatorii vor specialiști care să aibă studii superioare și oferă salarii mai mari pentru aceste posturi.

Noi cursuri de recalificare profesională pentru ieșeni au început la Centrul AJOFM

Începând cu jumătatea lunii martie 2021, au fost organizate cursuri de recalificare profesională, de către specialiștii din cadrul AJOFM Iași. Persoanele șomere, care sunt în căutarea unui loc de muncă și vor să se specializeze într-un anumit domeniu, pot urma cursurile de recalificare profesională organizate de AJOFM. Șomerii pot să urmeze gratuit cursurile de coafeză, inspector resurse umane, electrician, specialist în construcții sau în domeniul agricol. Singura condiție pentru înscrierea la aceste cursuri este ca ieșenii să fie șomeri care primesc indemnizația de șomaj. Cursurile durează 3 luni și presupun o evaluare teoretică, dar și practică.

În anul precedent au finalizat aceste cursuri 230 de șomeri, iar 60 la sută dintre aceștia au reușit să se integreze din nou pe piața muncii, schimbându-și meseria și domeniul de activitate, cum este și cazul electricianului Cristian Tănasă. De asemenea, patronii din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 pot obține ajutoare financiare de la stat, prin intermediul AJOFM.

Antreprenorii din Iași pot solicita în continuare, pentru angajați, ajutorul de șomaj tehnic

Unul dintre cele mai importante ajutoare este șomajul tehnic. Antreprenorii care vor să obțină 75 la sută din salariul fiecărui angajat căruia i-a fost suspendat contractul de muncă pe motiv de șomaj tehnic pot depune documentația la sediul AJOFM Iași. Pentru lunile ianuarie și februarie 2021 au fost plătite ajutoare financiare în valoare de aproape 10 milioane de lei, drept ajutor de șomaj tehnic. Acesta se acordă în anul 2021 în aceleași condiții ca și în anul precedent.

Pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, patronii vor primi 75 la sută din salariu, iar pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii. În anul 2020, AJOFM Iași a efectuat plăți în valoare de 25 de milioane de euro drept ajutor de șomaj tehnic.