A crescut numărul de locuri de muncă vacante disponibile ieșenilor, în perioada 27 ianuarie – 3 februarie 2021. Angajatorii caută electricieni, croitorese sau coafeze
Numărul de locuri de muncă vacante a crescut în luna ianuarie 2021, astfel că ieșenii au la dispoziție 423 de noi joburi. În perioada 27 ianuarie – 3 februarie 2021, persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă se pot angaja ca electricieni, croitorese, coafeze, șoferi sau muncitori în construcții. Salariile oferite de angajatorii din Iași sunt cuprinse între 1.500 și 4.000 de lei, în funcție de job și de vechimea în muncă
Numărul de locuri de muncă vacante a crescut în Iași, astfel că persoanele care vor să se angajeze în perioada 27 ianuarie – 3 februarie 2021 au la dispoziție 127 de locuri de muncă vacante în domeniul serviciilor, un număr mai mare față de luna precedentă, când erau disponibile 90 de posturi vacante. De asemenea, 198 de posturi sunt pentru ieșenii care își caută un loc de muncă în domeniul construcțiilor și 46 în industrie.
Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, se observă o creștere a numărului de posturi disponibile pentru ieșenii cu studii superioare care își caută un loc de muncă. Astfel, din cele 423 de posturi vacante, 90 sunt destinate persoanelor cu studii superioare. Angajatorii vor să ofere salarii deloc de neglijat persoanelor care se angajează ca șoferi, ingineri sau electricieni. Salariile sunt cuprinse între 1.500 și 4.000 de lei, lunar. Noi locuri de muncă sunt oferite celor care vor să se angajeze ca asistenți. În acest domeniu, al sănătății și asistenței sociale, sunt disponibile 25 de posturi vacante. În anul 2020, peste 2.000 de ieșeni și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei COVID-19, cele mai afectate domenii fiind HoReCa, industrie, confecții și transporturi.
Ieșenii au la dispoziție, în perioada 27 ianuarie – 3 februarie 2021, sute de locuri de muncă vacante
Iașul este unul din județele fruntașe din țară privind plățile către angajatorii din Iași care au încasat ajutoare financiare de la AJOFM după ce afacerile lor au fost afectate de pandemia COVID-19. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în anul 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 41,5 milioane de euro pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp.
Șomajul tehnic se acordă în anul 2021 în aceleași condiții ca și în anul precedent. Pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, patronii vor primi 75 la sută din salariu, iar pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii.
Angajatorii pot obține și în anul 2021 ajutor de șomaj tehnic pentru angajații trimiși acasă
Angajatorii din Iași au primit bani de la stat și pentru reangajarea persoanelor trimise în șomaj tehnic, fiind vorba de 41,5 la sută din salariul de bază brut pe o perioadă de 3 luni. De asemenea, în anul 2020, au fost depuse 1.200 de cereri cu 3.525 de beneficiari pentru indemnizațiile acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ. În cadrul acestei măsuri, AJOFM Iași a acordat ajutoare financiare în valoare de 580.000 de euro. Alte indemnizații au fost acordate pentru reducerea timpului de muncă a salariaților cu cel mult 50 la sută din durata prevăzută în contractul individual de muncă, fiind plătită suma de 140.000 de euro.
Alte 120.000 de euro au primit angajatorii din Iași care au angajat persoane peste 50 de ani cărora le-au încetat raporturile de muncă pe perioada stării de urgență sau pentru reangajarea persoanelor între 16 și 29 de ani rămase fără serviciu în anul 2020 din cauza pandemiei COVID-19. La nivelul județului Iași sunt în evidențele AJOFM aproximativ 10.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă din care 2.000 sunt șomeri. O parte dintre aceștia s-au reangajat după ce au rămas fără locul de muncă sau au participat la programe de ucenicie și au fost angajați. Alți 225 de ieșeni au finalizat cursurile de reconversie profesională în anul 2020.