A crescut numărul de locuri de muncă vacante disponibile ieșenilor în luna februarie 2021. Cele mai ofertante posturi sunt pentru persoanele cu studii superioare

de: Raluca Costin
02:00, 18 feb. 2021

Patronii oferă sute de locuri de muncă vacante ieșenilor cu studii medii sau superioare, care vor să se angajeze în această perioadă. În luna februarie 2021 a crescut numărul joburilor din domenii de activitate precum construcțiile, industrie sau curierat. Salariile oferite de angajatori sunt cuprinse între 1.386 de lei, salariul net minim pe economie, și 4.500 de lei, cel mai mare salariu oferit unui inginer specializat în domeniul construcțiilor

Până la sfârșitul lunii februarie 2021 sunt disponibile ieșenilor 445 de locuri de muncă vacante, mai multe față de luna precedentă. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, din numărul total de joburi oferite de patroni, 332 sunt pentru persoanele cu studii medii, iar 113 pentru cele cu studii superioare. În ultimele 3 luni a crescut numărul locurilor de muncă vacante pentru persoanele care au studii superioare, pe piața muncii fiind nevoie de ingineri în domeniul construcțiilor, psihologi sau designeri de grafică. Cele mai multe posturi vacante sunt în domeniul construcții, unde se caută 198 de angajați. În industrie sunt 46 de locuri de muncă vacante, în Iași, în această perioadă, iar în confecții a scăzut numărul de joburi disponibile, fiind nevoie de 26 de confecționere în firmele din județ.

Salariile oferite pentru posturi calificate sau necalificate sunt cuprinse între 1.386 de lei, salariul net minim pe economie, și 4.500 de lei, pentru inginerii specializați în domeniul construcțiilor, cu vechime în câmpul muncii. De asemenea, în ultima perioadă, angajatorii din Iași caută psihologi în număr mare, numai în această perioadă fiind disponibile 6 locuri de muncă la diverse companii din domeniu. Alte 23 de posturi sunt oferite ieșenilor care își caută un loc de muncă în sănătate și asistență socială.

Angajatorii din Iași pun la dispoziția ieșenilor cu studii superioare 113 locuri de muncă vacante, în domenii precum construcții sau industrie

Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, persoanele șomere, care sunt în căutarea unui loc de muncă și vor să se specializeze într-un anumit domeniu, pot urma cursurile de recalificare profesională organizate de AJOFM. Șomerii pot să urmeze gratuit cursurile de coafeză, inspector resurse umane, electrician, specialist în construcții sau în domeniul agricol. Singura condiție pentru înscrierea la aceste cursuri este ca ieșenii să fie șomeri care primesc indemnizația de șomaj. Cursurile durează 3 luni și presupun atât proba teoretică, cât și cea practică. Primele grupe de cursanți vor începe cursurile de la jumătatea lunii martie 2021. În anul precedent au finalizat aceste cursuri 230 de șomeri, iar 60 la sută dintre aceștia au reușit să se integreze din nou pe piața muncii, schimbându-și meseria și domeniul de activitate.

De asemenea, prin intermediul diverselor programe derulate de AJOFM Iași, angajatorii pot beneficia de diverse ajutoare financiare pentru a-și menține angajații în firmă, cum este programul privind acordarea șomajului tehnic, în contextul pandemiei COVID-19. Cererile pot fi depuse de patronii din Iași pe site-ul AJOFM Iași, fiind aceleași condiții de înscriere ca în anul 2020.

Patronii din Iași pot primi ajutoare financiare de la stat și în anul 2021, unul dintre cele mai importante fiind șomajul tehnic

Din cele 41,5 milioane de euro acordate prin intermediul AJOFM drept ajutoare financiare pentru patronii din Iași afectați de pandemia COVID-19, angajatorii au primit șomaj tehnic în valoare de 25 de milioane de euro pentru angajații trimiși acasă în anul 2020, pentru câteva zile sau luni. Șomajul tehnic se acordă în anul 2021 în aceleași condiții ca și în anul precedent. Pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, patronii vor primi 75 la sută din salariu, iar pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii.

În evidențele AJOFM Iași sunt aproximativ 10.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă, din care 2.000 sunt șomeri. O parte dintre aceștia s-au reangajat după ce au rămas fără locul de muncă sau au participat la programe de ucenicie și au fost angajați. Cea mai mare sumă acordată drept șomaj tehnic unui ieșean, în anul 2020, a fost de 4.000 de lei.