A crescut cererea pentru asigurările de locuințe. Un ieșean și-a asigurat casa care costă jumătate de milion de euro

de: Raluca Costin
02:00, 03 iun. 2022

A crescut cererea pentru asigurările de locuințe cu aproximativ 20 la sută, pe fondul războiului din Ucraina. Specialiștii din Iași spun că polițele nu acoperă riscul de război

Ieșenii s-au speriat de războiul din Ucraina și au încheiat polițe de asigurare pentru locuințe. Specialiștii atrag atenția că polița nu acoperă riscul de război.

„A crescut cererea din partea clienților pentru asigurările de locuință și cele de viață. Sunt clienți care și-au asigurat locuințele în valoare de 500.000 de euro, cu bunurile, sistemul de pază, sistemul de alarmă, seif. Avem și polițe care costă 2.500 de euro pe an, pentru asigurare de locuință în valoare de 450.000 de euro sau mai mici, pentru o asigurare pentru o locuință care costă 200.000 de euro. Este important de știut că polița nu acoperă riscul de război. Trebuie făcută o diferență, în primul rând, în privința faptului că acele condiții de asigurare pentru polițele facultative de locuințe sunt create de zeci de ani, când au apărut primele asigurări în România. La excluderi era menționat de atunci cel pentru război. Deci nu s-au schimbat acum polițele de asigurare. Dacă am fi în conflict, în război, totul se rezumă la lupta pentru viață și moarte. Nu mai stă nimeni să plătească despăgubiri, taxe și impozite. Se aplică legea marțială și luptăm pentru supraviețuire”, spune Cosmin Crăcană, Broker Senior în cadrul Destine Broker.

A crescut cererea din partea ieșenilor care vor să protejeze locuințele

Acesta susține că ieșenii au sunat să întrebe ce pot face pentru a proteja bunurile în cazul unui război în România.

„Când a apărut conflictul la granița cu noi oamenii ne-au telefonat și ne-au întrebat ce să facă în situația asta, pentru că au muncit o viață pentru locuința lor. Asigurarea facultativă de locuințe își produce efectele în funcție de contractul semnat. Vorbim de incendiu, explozie. Pentru riscul de război categoric este excludere. Foarte multe persoane ne-au telefonat și ne-au întrebat dacă acoperă acest risc. Implicit nu și nu cred că este vreun asigurator care face asta. Chiar și așa au decis să își asigure propriu zis imobilul pe care îl dețin. Cei care au credite prin Prima Casă oricum o făceau”, explică Cosmin Crăcană.

Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că tot mai multe persoane își asigură bunurile de lux. Astfel, o femeie din Iași și-a asigurat pantofii și bijuteriile de 5.000 de euro.

Ieșenii plătesc de la câteva zeci la mii de euro pentru locuințele asigurate

Cosmin Crăcană, specialist în asigurări, mai spune că ieșenii plătesc sume modice pentru asigurările de locuințe.

„Dacă vorbim de un apartament de 50.000 de euro asigurat pentru riscurile standard, respectiv cutremur, explozie, furtună, plus bunurile din locuință, plus celelalte clauze care se pot adăuga, precum avarie la instalație, costul mediu poate oscila între 60 și 80 de euro pe an, aproximativ un leu pe zi. Un cost infim raportat la sumele asigurate. Dacă l-ai inundat pe vecin și ai clauză în asigurare plătești 5 euro pe an pentru despăgubire de 5.000 de euro. Daune sunt foarte multe și avem chiar zilnic astfel de situații. Chiar un coleg de al meu a rezolvat ieri o situație. O anexă care era 12.000 de euro, 4.000 de euro bunuri. A avut loc un scurt circuit. Contract pentru casa mare și anexă, cu clauză separată, despăgubirea a fost de 16.000 de euro care s-au plătit în două săptămâni de la instrumentarea dosarului de daună. Polița a costat 100 de euro pe an”, încheie Cosmin Crăcană, Senior Broker în cadrul Destine Broker.

Specialistul adaugă că a crescut cererea și pentru asigurările de sănătate.