A crescut cererea de asigurări pentru locuințe. Ieșenii s-au panicat din cauza cutremurului din Turcia. „Am primit mai multe telefoane decât de obicei”

de: Raluca COSTIN
02:00, 09 feb. 2023

A crescut cererea de asigurări pentru locuințe în Iași, ca urmare a dezastrului provocat de cutremurul din Turcia. Ieșenii au apelat la specialiști pentru a afla mai multe informații despre asigurările de locuințe, iar o parte dintre aceștia au încheiat polițele pentru asigurarea caselor și apartamentelor. În România, doar 1 din 5 proprietari a încheiat o astfel de asigurare

Ieșenii s-au speriat de cutremurul din Turcia și au sunat la specialiștii în asigurări pentru a se interesa de ceea ce presupune polița prin care locuința lor este protejată împotriva dezastrelor naturale.

În România, doar o locuință din 5 este asigurată împotriva dezastrelor naturale, precum cutremurele, alunecările de teren sau inundațiile, deși acest lucru este obligatoriu prin lege. Specialiștii spun că, în Iași, situația este puțin mai bună, însă nu este suficient, pentru că toți proprietarii de locuințe trebuie să încheie polițele de asigurare.

„Am primit mai multe telefoane decât de obicei. Potențialii clienți sună și cer mai multe detalii, despre preț, ce asigură, cât timp trebuie să plătească, ce sumă primesc în cazul unui cutremur. Cererea pentru asigurările de orice tip este în creștere, dar ar fi recomandat ca toți proprietarii de locuințe să încheie polițe de asigurări”, susține Mihaela Aneculăesei, broker de asigurări.

A crescut cererea pentru asigurările de locuințe în Iași

Sistemul din România presupune că toți proprietarii de locuințe sunt obligați să se asigure împotriva dezastrelor, însă acest lucru nu se întâmplă pentru că nimeni nu aplică legea și nu se dau amenzile stabilite. Palierul de asigurare obligatoriu presupune achiziționarea unei polițe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o entitate creată prin lege, dar controlată de acționari privați, societăți de asigurare.

Polița PAD, emisă de PAID, poate fi cumpărată de la oricare dintre acționarii companiei, de la societățile care au acorduri cu PAID sau chiar de la PAID. Aceasta costă 20 de euro pe an pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente.

Pentru acești bani, cei care au polița de asigurare primesc protecție pentru daunele provocate de cutremur, inundații (fenomenul natural, nu cele de conductă) și alunecări de teren, în limita unor daune de 10.000 de euro pentru casele din chirpici și 20.000 de euro pentru locuințele din materiale moderne.

Ieșenii sunt interesați de asigurările de orice tip

Potrivit specialiștilor din Iași, în ultimul an se observă o creștere a cererii pentru asigurări, inclusiv pentru cele de locuințe.

„A crescut cererea pentru asigurările pentru locuințe, dar nu știu dacă neapărat din cauza cutremurului. Noi am promovat foarte mult asigurările de locuințe, poate de aceea și cererea este mai mare. Mulți dintre clienți rămân surprinși când află că acestea sunt obligatorii și sunt ieftine. Am avut clienți care și-au plătit asigurarea timp de un an, iar după aceea au renunțat pentru că au zis că nu s-a întâmplat nimic și au plătit degeaba. Păi nu trebuie să se întâmple.

De aceea trebuie să le explic clienților faptul că se plătește o sumă foarte mică, pe an, pentru o asigurare care este extrem de importantă în cazul în care se întâmplă catastrofe naturale. Există posibilitatea plății în rate, consilierea este gratuită și în funcție de locuință se încheie o poliță de asigurare. De exemplu, pentru casele din chirpici, suma plătită anual este de 10 euro pentru o sumă asigurată de 10.000 de euro. De asemenea, pentru suma asigurată de 20.000 de euro se plătesc anual 20 de euro”, susține Anca Beșliu, broker de asigurări.

De asemenea, în ultimii ani, tot mai multe persoane își asigură bunurile de valoare.

Clienții beneficiază de asistență tehnică la domiciliu

Specialista în asigurări adaugă faptul că au fost situații când clienții au beneficiat de polița de asigurare la scurt timp după ce au încheiat-o.

„Sunt situații când clienții care au plătit polițele de asigurare au beneficiat imediat de acestea. Un exemplu este cazul unui client care în mai puțin de o săptămână de la încheierea unei polițe, pentru care plătește 250 de lei pe an, a beneficiat de asistență tehnică la domiciliu.

A anunțat că are probleme cu bateria de la baie, a venit asistența tehnică, a rezolvat problema și a economisit 400-450 de lei, cât ar fi dat pe baterie și instalator”, mai spune Anca Beșliu. Ieșenii au întâmpinat probleme cu despăgubirile de la firma de asigurări City Insurance, după ce aceasta a falimentat.

Pe de altă parte, a crescut cererea pentru asigurările de locuințe și datorită creșterii numărului de ieșeni care au luat locuințele cu ajutorul creditelor bancare.