A arăta degetul mijlociu cuiva e ‘un drept dat de Dumnezeu’, a stabilit un judecător din Canada

de: BZI.ro
11:00, 11 mart. 2023

A-i arăta vecinului tău degetul mijlociu poate că nu este politicos, dar este protejat ca parte a dreptului la libertatea de exprimare a unei persoane în conformitate cu Constituția canadiană, a decis un judecător, potrivit The Guardian.

Într-o decizie de 26 de pagini, Dennis Galiatsatos a respins un caz împotriva unui bărbat acuzat că și-a hărțuit vecinul într-o suburbie din Montreal.

„Pentru a fi cât se poate de clar, nu este o infracțiune să arăți cuiva cu degetul”, a declarat el într-o hotărâre datată 24 februarie. „Să arați degetul mijlociu este un drept dat de Dumnezeu, consacrat de Cartă, care aparține fiecărui canadian cu sânge roșu”, a adăugat el, referindu-se la Carta drepturilor și libertăților din Canada.

Vecinul reclamant a ajuns să fie certat de instanță

Acuzatul, Neall Epstein, un profesor, fusese arestat de poliție în mai 2021 pentru că a proferat amenințări cu moartea și „hărțuire criminală” împotriva vecinului său din Beaconsfield, Quebec. În decizia sa, Galiatsatos a lansat o mustrare usturătoare la adresa vecinului și reclamantului, Michael Naccache, ale cărui nemulțumiri, a spus el, nu erau „nimic mai mult decât banalități mărunte de cartier”.

„Este deplorabil faptul că reclamanții au folosit ca armă sistemul de justiție penală în încercarea de a se răzbuna pe un om nevinovat pentru niște jigniri percepute ca fiind, în cel mai bun caz, niște mărunțișuri banale”, a scris Galiatsatos.

Naccache îl acuzase anterior pe Epstein că i-a agresat părinții în martie 2021, o afirmație pe care judecătorul a respins-o categoric.

Cu toate acestea, punctul central al cazului a avut loc mai târziu în acel an. În luna mai, Epstein a declarat că vecinul său a ținut în mână un burghiu și a spus: „Vecin nebun nenorocit; ești un rahat”, adăugând: „Ești mort”.

Ca răspuns, Epstein i-a spus „du-te dracului” și a continuat să-i arate lui Naccache degetul în timp ce pleca, au arătat documentele instanței. Probele video, preluate din înregistrările CCTV, „arată clar că Epstein se uită în direcția reclamantului și îi arată degetul, uneori cu ambele mâini”.

Mai târziu în acea zi, Epstein s-a întors acasă și a găsit ofițeri de poliție care îl așteptau. Aceștia l-au arestat pentru că a proferat amenințări cu moartea.

Cu toate acestea, opinia lui Galiatsatos a fost că „faptul că i se spune „du-te dracului” nu ar trebui să determine un apel la 911”.

Judecătorul a spus: „Departamentul de poliție și serviciul de dispecerat 911 au priorități mai importante de rezolvat.”

Gestul cu degetul mijlociu, a decis Galiatsatos, „poate să nu fie civilizat, poate să nu fie politicos, poate să nu fie un gest de gentleman … Cu toate acestea, nu atrage răspunderea penală”.

El a adăugat că, în ciuda limbajului comun, „cazurile nu sunt de fapt aruncate” (thrown out, cu sensul de respinse, n.r.), dar că, în această chestiune, „instanța este înclinată să ia efectiv dosarul și să îl arunce pe fereastră”.

„Din păcate”, a spus el, „sălile de judecată ale tribunalului din Montreal nu au ferestre”.