Melanom poze. Cum să distingi la timp o aluniță de formarea unei formațiuni maligne

10 iun. 2022, 10:14
BZI.ro, în Sanatate

Un melanom exact ca în poze este un cancer de piele care se dezvoltă din celulele pigmentare ale melanocitelor. Un număr mare de melanocite se găsesc în epidermă și epiteliul pigmentat al retinei. Când sunt expuse la razele ultraviolete, aceste celule produc pigmentul melanină, care protejează corpul și face posibilă obținerea bronzului.

Cauzele melanomului nu au fost pe deplin identificate. Ca și alte tipuri de cancer, se manifestă după modificări spontane ale celulelor, cu leziuni și alți factori negativi. Celulele canceroase în scurt timp cresc în țesuturi și metastazează, afectând toate funcțiile și sistemele corpului. Astfel, melanomul malign este un neoplasm care apare din cauza creșterii excesive a melanocitelor. Cancerul se numără printre primele cauze de deces pentru oamenii din întreaga lume, iar în fiecare an numărul persoanelor care suferă de această boală crește. Și asta înseamnă că fiecare dintre noi trebuie să acorde o atenție sporită sănătății noastre, inclusiv să cunoască cum arată melanomul pielii pentru a recunoaște boala la timp și a preveni răspândirea ei.

medic care analizeaza melanomul de pe spatele unei femei

Alunițele au o suprafață netedă, nu se desprind și nu se îngroașă. Stratul superior al melanomului este denivelat și aspru

Melanom poze. Diferențele dintre o aluniță și un neoplasm canceros

Deși în stadiile incipiente de dezvoltare, este destul de dificil să distingeți o aluniță simplă de melanom, trebuie să vă amintiți că orice diferență necesită atenție. Ele diferă unele de altele în funcție de mai mulți indicatori.

În primul rând, aceștia diferă prin sincronizare. Alunițele apar la copii în primele luni de viață. Dacă la vârsta adultă o persoană începe să observe formarea de noi alunițe în sine, atunci acesta este un semnal de alarmă, trebuie să le monitorizați cu atenție și posibilele modificări ale acestor neoplasme.

un melanom de pe corpul unei persoane incercuit cu piscut langa un cutit chirurgical

De asemenea, un melanom poate fi depistat după formă

De asemenea, un melanom sau verucile pot fi identificate după locație. De regulă, neoplasmele sunt localizate pe părți deschise ale corpului, membrelor și feței. Alunițele sunt localizate pe tot corpul și pe membre.

Unii melanomi pot fi identificați la timp după culoare. Alunițele normale au o culoare de la maro pal la maro închis, culoarea este uniformă pe toată suprafața. Melanomul, de regulă, este întotdeauna negru, colorat neuniform și în unele locuri culoarea este mai pronunțată.

Alunițele simple au o dimensiune care nu depășește 1 centimetru. O formațiune malignă depășește 1 centimetru în diametru și tinde să crească, la fel precum negii.

Alte semne care îți indică formarea unui melanom. Ce apare în jurul neoplasmului malign

De asemenea, un melanom poate fi depistat după formă. Nevusul are un contur rotund obișnuit și margini netede. Melanomul are o formă neregulată și margini neregulate definite. Acesta poate fi observat după localizarea în straturile epidermei. Nevi sunt localizați în straturile superioare ale epidermei și nu ies peste nivelul pielii. Melanomul pigmentar iese cu câțiva milimetri deasupra suprafeței pielii.

femeie care are un melanom pe spate

Deși în stadiile incipiente de dezvoltare, este destul de dificil să distingeți o aluniță simplă de melanom

Alunițele au o suprafață netedă, nu se desprind și nu se îngroașă. Stratul superior al melanomului este denivelat și aspru. De asemenea, există fire de păr în locația nevilor, în timp ce o formațiune malignă distruge celulele epidermice și foliculii de păr.

Dacă nu ți-ai dat seamă ai ai un melanom după poze, atunci trebuie să analizezi foarte bine suprafața unei tumori maligne. De cele mai multe ori, aceasta este predispusă la sângerare, ulcerație și se rănește ușor, chiar și atunci când intră în contact cu țesuturile, nevii nu prezintă astfel de simptome. În jurul neoplasmului malign pot apărea inflamații, sigilii, arsuri sau mâncărimi. În jurul nevului, pielea nu este schimbată.

femeie care sufera de melanom pe spate

Cauzele melanomului nu au fost pe deplin identificate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *