93 de ani de la încoronarea Regelui Mihai I. Lucruri mai puțin știute despre Majestatea Sa
Astăzi se împlinesc 93 de ani de la încoronarea Regelui Mihai I. Povestea agitată a domniei Majestății Sale începe pe 20 iulie 1927 la vârstă de doar 5 ani și nouă luni. Conducerea României de către tânărul Mihai a fost marcată de cel de-Al Doilea Război Mondial şi de instalarea la putere a comuniştilor. Mihai I este singurul suveran al lumii care a trăit 90 de ani după încoronare.
Regela Mihai I s-a născut la Castelul Foișor pe 25 octombrie 1921, ca Principe al României. Principele Moștenitor Carol și Principesa Moștenitoare Elena ai României au fost părinții acestuia. În primii ani ai vieții acesta a locuit alaturi de părinții săi în casa de la Șosea, care este astăzi sediul EximBank. Locuința nu era o reședință regală ci o casă pusă la dispoziție de Guvern.
93 de ani de la încoronarea Regelui Mihai I. Lucruri mai puțin știute despre Majestatea Sa
Pe când avea doar șase ani Pricipele Mihai a primit lecții de conducere auto în brațele unui șofer. Tot atunci a primit în dar și prima mașină adevărată, un Morris, de la unchiul său, Principele Nicolae al României.
A urmat cursurile Clasei Palatine, la inițiativa tatălui său, Regele Carol al II-lea. Pe 26 iunie 1940 Principele Mihai a susținut lucrarea de bacalaureat în Sala Tronului. Data coincide cu ultimatumul trimis de Uniunea Sovietică pentru evacuarea administrației civile și a armatei române din Basarabia și Bucovina de Nord.
S-a îndrăgostit de Principesa Ana cu mult înainte de a o cunoaște personal. Regele Mihai a văzut-o într-un reportaj de război din Maroc (1943). Chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmieră pe front, a apărut în acel reportaj pentru câteva secunde. Din acea clipă Mihai I a știut că Principesa Ana îi este sortită.
O mare pasiune a tânărului Mihai erau Jeep-urile. De-a lungul vieții a reparat și refăcut, personal, un număr de 9 Jeep-uri originale. Una dinre mașini a fost primită în dar de Regina Ana de la Marele Duce Jean de Luxemburg. Mașina a aparținut generalului american George S. Patton, o figură marcantă a celui de-Al Doilea Război Mondial.
Regele Mihai a compus în anul 1941 la Castelul Foișor lucrarea pentru pian “Elegie”. Aceasta a fost orchestrată de ompozitorul Ion D. Chirescu. Lucrarea a fost adaptată și prezentantă după 1989 de maestrul Dan Grigore.
Regele Mihai a locuit în timpul vieții în Elveția, Italia și Anglia
La momentul abdicării forțate, Regele Mihai avea 26 de ani, iar Principesa Ana, 24 de ani. Ei au ales să trăiască, împreună, viața exilului, care a durat cinci decenii. În Anglia, în primii ani ai exilului, Regele Mihai a lucrat cot la cot cu Regina Ana în mica lor fermă de găini, vânzând duminica la piață ouă proaspete pentru a-și rotunji veniturile.
De când a fost proclamat ca Rege al României și până s-a stins din viață Regele Mihai a fost contemporan cu 16 președinți ai Statelor Unite ale Americii, cu 8 Suverani Pontifi, cu 4 regi ai Marii Britanii și cu 21 de ediții ale Jocurilor Olimpice. A fost cel mai longeviv suveran din întreaga istorie a țării noastre.
Ce spun istoricii despre Majestatea Sa
Desi au trecut 93 de ani de la încoronarea Regelui Mihai I, personalitatea sa a rămas în memoria tuturor. Apreciat, sau hulit de către unii Regele Mihai a fost fara dar si poate un personaj marcant pentru istoria Romaniei.
Iată ce spuneau Neagu Djuvara și Theodor Paleologu despre Regele Mihai:
“Este și un model de viață. Un fel autentic de a trăi niște valori, un om profund etic, S-a chinuit cât a putut să aducă pe lume un fiu, nu a reușit. Sunt 5 fete, le-a educat cum a putut în exil, n-a fost ușor”, Theodor Paleologu, istoric.
”Părerea mea este că trebuie să-l respectăm. S-a ținut cu capul sus în împrejurările cele mai dificile ale țării noastre după război. O țară relativ mică, cu un vecin uriaș și rău voitor, Uniunea Sovietică. El s-a ținut demn, cu capul sus și am trăit momentul ăsta pentru că-i cunoșteam și mi-a rămas întipărită în minte demnitatea lui. Atât pot să spun, fiindcă mai bine vorbesc străinii despre el decât noi”, transmitea Neagu Djuvara.