9 septembrie, Sfânta Ana. Tradiţii şi obiceiuri în această zi
Astăzi, la data de 9 septembrie, a doua zi după sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, este sărbătorită în calendarul ortodox Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria. Alături de aceasta este cinstit şi Sfântul Ioachim, aşadar părinţii „Prea Sfantei Născătoare de Dumnezeu”, Maica Domnului care a venit pe lume când aceştia erau deja înaintaţi în vârstă. În această zi se respectă mai multe tradiţii şi obiceiuri. Se spune că azi nu e bine să munceşti deloc, însă aceasta nu este singura interdicţie.
În fiecare an, pe data de 9 septembrie, creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Ana. Ea este pomenită în Biserica Ortodoxă alături de soţul ei, Părintele Ioachim. În această zi este recomandat ca toţi creştinii să dea pomană bucate alese. Sfânta Ana este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternităţii.
Sfinţii Ioachim şi Ana sunt adesea invocaţi în rugăciuni de cuplurile care nu reuşesc să aibă copii, ei devenind părinţi destul de bătrâni. Datorită lor Fecioara Maria a venit pe lume, aducând la rândul său pe Mesia, Mântuitorul Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu.
Astăzi, toată lumea ce poartă acest nume trebuie să îşi sărbătorească ziua onomastică. Astfel mesajele de la mulţi ani trebuie să curgă pentru cele cu numele de Ana, dar şi pentru persoanele care poartă un nume derivat, precum Ana-Maria, Aneta, Anisoara, Anita, Anuţa, Anica, Anca şi Ancuţa.
9 septembrie, Sfânta Ana. Tradiţii şi obiceiuri în această zi
Ca la orice sărbătoare importantă a Bisericii Ortodoxe se păstrează câteva tradiţii şi obiceiuri. De asemenea, în această zi trebuie să ţii cont de anumite lucruri pe care nu este indicat să le faci atâta timp cât durează slujba de la Biserică.
Mai exact, în ziua cinstirii Sfantei Ana creştinii ortodocşi nu trebuie să spele nimic de mână şi nici să facă curăţenie prin gospodărie. Se mai spune că nu este bine să mănânci pe săturate, ci să oferi şi celorlalţi din bucăţele tale.
O altă veche tradiţie spune că în această zi de sărbătoare este foarte importantă să dăruim celor din jur, fără a aştepta nimic în schimb. Totodată, în ziua pomenirii Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, credincioşii dau de pomană pentru cei dragi care au plecat la Ceruri.
În această zi nu este indicat să împrumuţi pe nimeni cu bani şi nici să cheltui prea mult. Totodată, nu este bine să împrumuţi haine sau alte lucruri din casă.
O altă tradiţie de Sfânta Ana spune că nu este bine să te cerţi cu nimeni în această zi pentru că atragi numeroase supărări. Se spune că acestea se întorc împotriva ta mai devreme sau mai târziu.
Şi în privinţa muncii se respectă o tradiţie. Astfel, în această zi de sărbătoare nu se munceşte pentru că vei avea parte numai de necazuri grele în viaţă. În schimb, sărbătoarea este un prilej major pentru post şi rugăciune, credincioşii înălţând către Dumnezeu o rugă extrem de importantă.
Semnificaţia numelor Ioachim şi Ana
Numele Ioachim este de origine evreiască (Jehojakim), cu semnificaţia „Iahve [Dumnezeu] a îndreptat“, sau „Iahve a ridicat“. În zilele noastre, Ioachim este mai rar întâlnit că nume de botez, fiind mai des întrebuinţat de monahi.
Numele Ana este tot evreiască (Hannah), se înrudeşte cu masculinul Anania (Hananyah) şi are semnificaţia „Iahve a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“. De la el s-au format şi numele derivate – Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse – Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anisoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani.
Moaştele Sfintei Ana sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos.
Rugăciune către Sfanţii Părinţii, Ana şi Ioachim, părinţii Fecioarei Maria
„Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel ce numai cu cuvântul Tău ai făcut cerul şi pământul cu toate cele ce sunt într-însele; Dumnezeule, Cel ce ai zis făpturilor Tale să crească şi să se înmulţească.
Tu cel ce ai binecuvântat pe Sara, soţia lui Avraam, şi la bătrâneţile ei a născut pe Isaac, şi ai dăruit Anei, ce era stearpă, pe Samuil Prorocul şi alţi copii, dă-mi şi mie roadă pântecelui meu, şi nu mă lasa să rămân pururea de ocară şi urgie oamenilor.
Adonai, Doamne Savaot, Tu Care ştii ocara nerodirii mele, dezleagă-mi durerea inimii mele, deschide pântecele meu, şi pe cea neroditoare arat-o roditoare cu Atotputernicia Ta…
Şi orice voi naşte: fecior ori fecioară, o voi închina Sfinţiei Tale cu toată inima, dăruind-o Bisericii Tale pentru a-Ţi sluji pururea acolo. Amin”.