9 alimente care provoaca foame imediat după ce le-ai mâncat

de: BZI.ro
06:21, 07 oct. 2020

Consumul anumitor alimente tinde să înfometeze în loc să produca satietate. La scurt timp după masă, ne este foame și trebuie să ciugulim! Iar acest obicei poate genera rapid o creștere în greutate. Pentru a evita aparitia poftelor în cele două ore de după masă, iata alimentele care provoaca foame imediat după ce le-ai mâncat!

De ce unele alimente provoaca foame imediat după ce le-ai mâncat?

Este destul de ușor de explicat: unele alimente vă vor umple cu siguranță stomacul. Cu toate acestea, sunt bogate în calorii goale. Prin urmare, nu vor hrăni corpul, deoarece contin prea puțini nutrienți, iar acest lucru interferează cu un sentiment durabil de sațietate. Alimentele bogate în zahăr sunt, de asemenea, deosebit de dăunătoare, produsele dulci nu induc o stare de sațietate sanatoasă și încurajează consumul excesiv de alte gustări dulci. Alimentele care sunt prea grase, de asemenea, nu au o putere de satietate bună. Pentru a potoli foamea, alimentele bogate în fibre și nutrienți buni sunt, prin urmare, esențiale.

Iata alimentele care provoaca foame imediat după ce le-ai mâncat!

Suc de fructe

Consumul de suc de fructe nu este asemănător cu consumul unui fruct întreg. Pierdem complet fibrele care promovează sațietatea. Și, deși fructul are un impact redus asupra nivelului de zahăr din sânge, nu același lucru se poate spune despre sucul său, bogat în zahăr, care va intra în sânge mai repede și vă va face cu siguranță pofta de dulce. Prin urmare, va determină explozia nivelului de zahăr din sânge, care va scădea la fel de repede.

Alimente care provoaca foame imediat după ce le-ai mâncat: pâinea albă și pastele albe

Făina albă este săracă în fibre dietetice, deoarece a fost golită de tărâțea care o învăluie. Acest grâu rafinat lipsit de substanțele nutritive este motivul pentru care pâinea albă crește drastic nivelul de insulină. Producția de insulină de către pancreas este atât de rapidă și bruscă încât scade și mai rapid. După această creștere a zahărului din sânge, senzația de plenitudine se estompează foarte repede și foamea revine. Este mai bine să consumați cereale întregi sau semi-complete pentru sațietate, reglarea tranzitului și echilibrul microbiotei intestinale.

Alcool

Alcoolul perturbă complet corpul. De exemplu, un studiu recent a arătat că trei băuturi alcoolice pot reduce nivelul leptinei din organism cu 30%. Cu toate acestea, leptina este hormonul sațietății. În plus, împiedică ficatul să regleze nivelul zahărului din sânge, acționând astfel direct asupra proceselor legate de insulină și foame. Prin epuizarea carbohidraților din organism, ne poate determina să dorim să consumăm alti carbohidrați pentru a-i înlocui pe cei care s-au pierdut.

Alimentele prăjite vă pot face și mai înfometați

Alimentele prajite si grase produc mai multă foame. Acest lucru se datorează grăsimii proaste conținute în uleiul de prăjire bogat în acizi grași saturați. Aceste grăsimi vor crește indicele glicemic prea repede și vor promova gustarea.

Pizza

Pizza este un amestec inteligent de făină albă, brânzeturi prelucrate foarte grase, conservanți și uleiuri hidrogenate. Aceste asociații au un impact direct asupra nivelului de zahăr din sânge și leptinei (hormonul sațietății). Prin urmare, este imposibil să ne mulțumim cu o singură porție sau să sperăm că această masă ne va ține satui până la următoarea masă, fără sa avem gustări!

Alimente care provoaca foame imediat după ce le-ai mâncat: cerealele de la micul dejun

Nu vă lăsați păcăliți de promisiunile de vitamine și minerale. De obicei, aceste boabe sunt doar făină albă, pudrată cu zahăr. Ca și alte alimente menționate mai devreme, acestea determină, prin urmare, să explodeze nivelul zahărului din sânge și să vă facă să vă doriți să mâncați la scurt timp dupa masa. În plus, noaptea și dimineața, corpul pompează cantități enorme de cortizol pentru a se pregăti pentru ziua stresantă. Acesta este un dublu pericol pentru organism, care are de-a face cu un nivel foarte ridicat de cortizol, pe de o parte, și cu un nivel astronomic de zahăr de digerat, pe de altă parte. Nu e de mirare că suntem atât de obosiți dimineața.

Alimente care provoaca foame imediat după ce le-ai mâncat: chipsuri, covrigi

Carbohidrații lor simpli fiind digerați foarte repede și creșterea zahărului din sânge producandu-se rapid, aceste alimente ne fac și mai înfometați. Scăderea rapidă a zahărului din sânge trimite imediat un mesaj creierului. Dezvoltă pofta de dulce pentru a recâștiga rapid energia pierdută! Deci, nu este nimic ciudat în dorința de a mânca dulce după ce ai devorat o gustare foarte sărată.

Alimentele care conțin glutamat monosodic vă pot face și mai foame

Glutamatul monosodic este un aditiv clasic în alimentele procesate. Acest potențiator de aromă se găsește adesea în mâncăruri asiatice, supe, înghețată, bere, conserve de legume, carne procesată sau chiar mâncăruri aperitive (floricele, chipsuri, biscuiți, arahide etc.). Un studiu spaniol a arătat că această substanță chimică induce o creștere cu 40% a poftei de mâncare. Efectele sale dăunătoare asupra hipotalamusului au consecințe directe asupra acțiunii leptinei, asupra senzației noastre de sațietate.

Un studiu a raportat că persoanele care consumă mult glutamat sunt de trei ori mai susceptibile de a fi obeze decât ceile care nu il consumă. De asemenea, este dovedit că, cu cât mănânci mai mult glutamat, cu atât vrei să îl consumi mai des.

Indulcitori

Zaharurile artificiale adăugate în cafea sau prezente în anumite alimente procesate sau băuturi răcoritoare au efecte foarte nocive. Aspartamul, sucraloza, zaharina și toate celelalte excită de fapt creierul. Îl fac să creadă că va primi energie sub formă de calorii pentru a menține corpul să funcționeze corect. Corpul tău va dori în curând să compenseze ciugulind. Indulcitorii ne hrănesc pofta de zahăr și provoacă, de asemenea, vârfuri de insulină. Pe termen lung, pot promova, de asemenea, tulburări de dispoziție, stres și migrene și pot afecta centrul de control al foamei din creier.