8 beneficii uimitoare ale masticului

de: BZI.ro
10:29, 10 mart. 2016

Obtinut din rasina unui arbore exotic (Pistacia lentiscus), masticul este produs in mod traditional in insulele grecesti, in special in Chios, unde se produce de asemenea si uleiul din mastic, foarte rar si foarte greu de gasit pe piata. Exista si unele variante mai slabe calitativ ale masticului grecesc, dar acestea nu sunt obtinute neaparat din rasina de mastic si nici nu au proprietati nutritive si medicinale ale masticului original. Masticul este cunoscut de mii de ani pentru beneficiile sale precum vindecarea gastroenteritei, prevenirea cariilor si eliminarea infectiilor fungice.

Aceasta rasina poate fi consumata ca bautura digestiva, ca aroma gastronomica, este folosita in medicina si in cosmetica. Masticul este comercializat in diverse forme: bucati plate de mastic, ulei, cristale, apa aromata, sub forma de guma de mestecat sau pudra de mastic. Cea din urma este folosita cu precadere in bucatarie, dar si in scopuri medicinale, avand proprietati terapeutice dovedite.

Beneficiile masticului

Trateaza refluxul gastroesofagian. Pudra de mastic este un remediu excelent pentru reflux / arsuri la stomac. S-a dovedit ca neutralizeaza aciditatea in esofag, protejandu-l de disconfort si de deteriorare.
Trateaza tulburarile digestive. Masticul are efecte antiinflamatorii si antibacteriene puternice, care s-au dovedit a fi eficiente in vindecarea mai multor afectiuni digestive. Aceasta rasina ajuta la ameliorarea balonarii, a simptomelor bolii Crohn si sindromului intestinului iritabil si distruge bacteriile daunatoare.
Distruge Helicobacter pylori. Bacteria pylori este cauza dominanta a ulcerului peptic, iar cercetarile au aratat ca peste 40% din populatia lumii ar putea fi infectata cu ea. Masticul distruge aceasta bacterie, ajutand la revenirea si vindecarea ulcerului gastric.
Ajuta la scaderea colesterolului LDL. Masticul este eficient si pentru reglarea colesterolului. Se pare ca ajuta o proteina care transporta colesterolul in organism.
Pastreaza dintii si gingiile sanatoase. Masticul este un antibacterian dovedit, motiv pentru care este inclus in paste de dinti si ape de gura pentru a combate bolile gingivale. Aceasta rasina previne si reduce acumularea placii bacteriene si distruge bacteriile daunatoare din cavitatea orala, prevenind, de asemenea, si ulcerele la nivelul gurii.
De ajutor si pentru piele. Nivelul ridicat de antioxidanti si compusi antifungici face din mastic un supliment excelent pentru pastrarea sanatatii pielii. Ajuta la reducerea daunelor radicalilor liberi, vindeca iritatiile pielii si incetineste imbatranirea.
Ajuta la prevenirea cancerului. Studiile au aratat ca guma de mastic ajuta la incetinirea cresterii tumorilor si previne dezvoltarea celulelor maligne, mai ales in cancerul pulmonar si de prostata. Sub forma de ulei, s-a dovedit a fi extrem de puternic, oferind o sursa densa de antioxidanti pentru intinerirea celulor.
Pastreaza ochii sanatosi. Un studiu interesant a relevat faptul ca guma de mastic ajuta la prevenirea glaucomului. Glaucomul este o boala de ochi care dauneaza nervului optic si provoaca vedere incetosata si orbire.