Prima pagină » Culinar » 7 curiozităţi despre căpşuni
7 curiozităţi despre căpşuni

7 curiozităţi despre căpşuni

26 mai 2020, 15:27,
în Culinar

Vremea frumoasă aduce cu ea vești bune, anul acesta căpșunile s-au copt mai devreme și acum ne aflăm în plin sezon. Căpșunile nu numai că sunt delicioase ci și sănătoase, dar iată câteva lucruri pe care puțină lume le știe:

1. O porție de căpșuni conține mai multă vitamina C decât o portocală

Dr. Emma Derbyshire, nutriționist la British Summer Fruits susține că 7 căpșuni (80 g per porție) oferă doza zilnică recomandată de vitamina C, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, precum și la diminuarea senzației de oboseală.

2. Nu reprezintă o alternativă viabilă pentru albirea dinților

Pe Internet circulă multe sfaturi conform cărora căpșunile amestecate cu bicarbonat de sodiu te-ar ajuta să ai dinții mai albi, dar un studiu realizat în anul 2015 la Universitatea din Iowa, a scos la iveală faptul că bicarbonatul amestecat cu căpșuni zdrobite și aplicat pe dinți timp de 10 zile, de fapt doar ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, de aceea creează iluzia de dinți mai albi.

3. Ajută la tratarea ochilor umflați

Dermatologul Abigail James este de părere că antioxidanții din căpșuni susțin circulația sanguină și au proprietăți astringente, fiind o alternativă la deja clasicele felii de castraveți. Pentru acest efect trebuie doar să iei căpșunile direct din frigider, să le tai pe jumătate și să le poziționezi pe cearcăne.

4. Ajută la îmbunătățirea aspectului pielii

Căpșunile conțin acizi alpha hidroxi foarte folosiți în industria înfrumusețării pentru efectele lor exfoliante și iluminatoare. Cășunile sunt adesea folosite în acest scop împreună cu afinele, pentru a întineri aspectul pielii, fiind bune și în lupta contra acneei și a punctelor negre.

5. Previn creșterea glicemiei

Cercetările sugerează faptul că fiind bogate în carbohidrați, căpșunile ajută la echilibrarea nivelurilor glicemiei și ale insulinei, lucruri utile mai ales în prevenirea apariției diabetului de tip 2 și a sindromului metabolic.

6. Cea mai mare căpșună a fost cultivată în Japonia

Cartea Recordurilor înregistrează cea mai mare căpșună din lume ca fiind crescută în anul 2015, de către Koji Nakao, un fermier din Japonia. Aceasta cântărea 250 de grame și avea o lățime de 8 cm, lungime de 12 cm și circumferință de 25 cm în partea de jos și 30 în cea mai bombată parte. Căpșuna era de fapt formată prin unirea mai multor fructe și a doborât recordul ce data de peste 30 de ani.

7. Sunt perfecte pentru un păr lucios

Căpșunile sunt foarte bune pentru păr și scalp, deoarece vitaminele și acizii țin la distanță mătreața, iar nivelul ridicat de vitamina C încurajează absorbția fierului, ceea ce duce la o podoabă capilară bogată și frumoasă. În plus, fiind bogate și în silica, ajută la refacerea vârfurilor despicate și la un păr mai luminos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`