7 alimente pe care sa le evitati în timpul unui atac de gută

de: BZI.ro
11:15, 07 sept. 2020

O serie de alimente trebuie sa le evitati în timpul unui atac de gută, cand corpul se confruntă cu o creștere a nivelului de acid uric (o componentă a sângelui produsă prin descompunerea proteinelor) care devine prea mare. Din păcate, această boală reumatică inflamatorie este sinonimă cu durerea articulară. Acest lucru induce într-adevăr depuneri nedorite de cristale de acid uric în articulația afectată (genunchi, degetul mare etc.). Și este într-adevăr foarte dureros pentru pacientul cu gută! Deși aceasta nu este o soluție miraculoasă, limitarea consumului excesiv de anumite alimente bogate în purine și acid uric poate fi de ajutor. De fapt, acest lucru poate limita hiperuricemia, care poate declanșa noi atacuri dureroase. Iată care sunt alimentele și obiceiurile alimentare de evitat în caz de atac de gută, pe lângă tratamentul medicamentos la care nu trebuie sa renuntati!

Limitați consumul de alcool

Indiferent dacă este vorba sau nu de o criză, pacienții cu gută sunt întotdeauna sfătuiți să limiteze sau chiar să oprească consumul de alcool de orice fel. Acest lucru se datorează faptului că băuturile alcoolice favorizează formarea acidului uric. Prin urmare, acest lucru crește riscul de a suferi de atacuri acute de gută. Berea este deosebit de bogată în acid uric (aproximativ 205 mg / 300 ml). În ceea ce privește băuturile, preferați în schimb băuturile neîndulcite: apă, ceai, cafea etc. Este important să beți multă apă alcalinizantă bogată în bicarbonat pentru a reduce acidemia urică (1,5 până la 2 litri de apă pe zi). Acest lucru va favoriza excreția urinară a acidului uric acumulat.

Alimente pe care sa le evitati în timpul unui atac de gută: grăsimi saturate

Grăsimile saturate din alimente sunt legate de un risc crescut de declanșare a unui atac acut. Datorită acestor grăsimi cardiovasculare dăunătoare, corpurile noastre nu sunt în măsură să elimine corect acidul uric. Prin urmare, acest lucru duce la acumularea acestuia, de unde și importanța optării pentru o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. În plus, creșterea în greutate, chiar supraponderalitatea și hiperinsulinemia sunt factori de risc pentru gută. În perioade de criză sau de apariție a reumatismului, limitați consumul de sosuri industriale și smântână grasă. Aveți grijă și la lapte integral, unt sau brânzeturi grase.

Carne

În carne și alte produse bogate în proteine ​​animale (ouă etc.), găsim o doză mare de acid uric. Aceasta poate ajunge la 100-200 mg la 100g. De asemenea, trebuie amintit că carnea, și în special carnea roșie, conține o mulțime de grăsimi saturate. Acest lucru se referă atât la carnea tânără (vițel etc.), cât și la carnea grasă (carne de oaie etc.). Alte cărnuri precum iepurele, puiul conțin mai puțin acid uric. Dar în timpul declanșării unui atac de gută și pentru a preveni atacurile multiple la persoanele sensibile, reduceți consumul general de carne.

Mezeluri și măruntaie

Mezelurile sunt bogate în proteine ​​de origine animală. Prin urmare, sunt și în acid uric (mai mult de 100 mg la 100 g), atât cât există și o cantitate mare de grăsimi saturate. In carnea de organe se afla nu mai puțin de 300 mg de acid uric la 100 g. În plus, unele măruntaiele, cum ar fi ficatul de vițel sau ficatul de pasăre, prezinta niveluri în jur de 400 mg / 100 g. Prin urmare, acest lucru joacă un rol în prevalența convulsiilor.

Pește

Si pestele poate crește uricemia la fel ca și carnea și măruntaiele! Acest lucru este valabil mai ales pentru anumiți pești (cod, hering, hamsii, sardine). Acordați o atenție deosebită peștilor grași (macrou, păstrăv, somon etc.): grăsimea lor are un efect dăunător asupra organismului. De asemenea, rețineți că crustaceele nu sunt recomandate. Acest lucru se datorează faptului că fructele de mare conțin și acid uric. Prin urmare, aceste alimente trebuie evitate în cazul unui atac de gută și consumate ocazional.

Produsele bogate în fructoză se numara printre alimentele pe care sa le evitati în timpul unui atac de gută

Excesul de zahăr nu este niciodată bun deoarece provoacă o creștere a insulinei care va încetini eliminarea acidului uric. Cu toate acestea, fructoza este cel mai depreciat zahăr. Când este descompus în organism, dă naștere la producerea de acid uric. Acesta este motivul pentru care alimentele care îl conțin ar trebui consumate cu moderare. Aceasta include miere, sucuri de fructe (în special cele cu conținut ridicat de fructoză, cum ar fi suc de struguri sau suc de mere), gemuri, băuturi răcoritoare și băuturi dulci în general.

Unele legume

Din fericire, acest lucru nu se aplică tuturor legumelor! Cu toate acestea, unele dintre ele conțin cantități mari de acid uric care pot favoriza apariția unei convulsii. Pe lângă legumele uscate (leguminoase precum linte, fasole etc.), aceasta se referă și la frunzele de spanac, conopida, măcriș, sparanghel și ciuperci.