7 alimente cu o cantitate mare de vitamina b12

de: Echipa Bzi.ro
11:03, 18 nov. 2020

Vitamina B12 joacă un rol important în formarea celulelor roșii din sânge, metabolism, funcționarea sistemului nervos și sinteza ADN-ului. Aveți încă îndoieli cu privire la ce alimente bogate în această substanță ar trebui incluse în dieta dumneavoastră?

Corpul uman este capabil să stocheze rezervele de vitamina B12 cu câțiva ani în avans. Dar dacă nu consumați alimente care conțin această substanță pentru o lungă perioadă de timp, puteți întâlni probleme precum afectarea memoriei, amețeli, slăbiciune la nivelul picioarelor, starea de spirit deprimată. Cea mai redutabilă manifestare a deficitului de vitamina B12 este anemia megaloblastică (anemie malignă), care, dacă nu este tratată, poate fi fatală.

Principalele surse alimentare de vitamina B12 sunt păsările de curte, carnea, peștele și produsele lactate. Deficitul de vitamina B12 este întâlnit mai des de cei care refuză în mod deliberat să utilizeze aceste produse: vegani, vegetarieni. S-a dovedit că vegetarienii au un indice de masă corporală mai scăzut, au niveluri mai scăzute de colesterol, glucoză în sânge, sunt mai puțin susceptibili de a suferi de probleme cu tensiunea arterială și mai puțin probabil să moară din cauza bolilor coronariene. Dar lipsa vitaminei B12 poate anula toate aceste beneficii. Prin urmare, dacă urmați o dietă specială, trebuie să vă consultați medicul și să aflați cu ce medicamente sau suplimente speciale puteți compensa lipsa vitaminei B12. Ei bine, pentru cei care nu sunt limitați în nutriție, este important să adăugați alimente bogate în vitamina B12 în dieta lor.

1. Ficat

Dintre produsele din carne, ficatul este cel care conține cea mai mare cantitate de vitamina B12. La ficatul de vită din această substanță – 70 μg la 100 g, la rață – 54 μg, la carnea de porc – 30 μg, la ficatul de curcan – 28 μg, la pui – 16,5 μg. Pe lângă vitamina B12, ficatul conține acid folic , fier, vitamina B9 și alte substanțe utile. Dacă nu vă place gustul pur al acestui produs, încercați să faceți ceva delicios cu ficatul, cum ar fi pateul, care poate fi apoi adăugat la chanterelle bruschetta .

2. Stridiile

Stridiile sunt o sursă excelentă de vitamina B12 (16 μg la 100 g de produs). Dar nu numai. Acest produs conține, de asemenea, vitaminele A, B, C, D, precum și magneziu, calciu, fosfor, zinc, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, clor, crom, fluor, zinc … Aveți nevoie de mai multe argumente pentru a vă răsfăța? tu cu această delicatesă?

3. Macrou

100 g de macrou conține 19 μg de vitamina B12. Nu există carbohidrați în vasul finit, dar macroul este bogat în acizi grași omega-3-polinesaturați, care ajută la menținerea umezelii în celulele pielii. Prin urmare, macroul poate fi atribuit și produselor care ajută la păstrarea tinereții .

4. Hering

În ceea ce privește conținutul de vitamina B12, heringul depășește atât somonul, cât și păstrăvul. Heringul conține până la 13 μg de vitamină B12 la 100 g de produs. Acest pește este, de asemenea, bogat în alte vitamine B, vitamina D (în 100 g de produs – până la 36% din valoarea zilnică). Rețetele noastre – smerenbrod de hering cu sfeclă marinată și cheesecake sărat cu remoulade de hering – vă vor ajuta să aruncați o privire proaspătă asupra acestui produs.

5. Caracatita

La caracatițe fierte – până la 36 mcg de vitamina B12. Este, de asemenea, o sursă excelentă de fier (până la 95% din valoarea zilnică în 100 g de produs), seleniu (162% din valoarea zilnică), cupru (82% din valoarea zilnică), precum și fosfor, magneziu și o serie de vitamine.

6. Caviar

Atât caviarul roșu, cât și caviarul negru sunt surse bune de vitamina B12. 100 g de produs conține aproximativ 10 μg de vitamina B12. Există un singur minus: puțin scump, mai ales în cazul caviarului negru. Dar puteți plăti suplimentar pentru o porție de vitamine D, E, C, fosfor și seleniu.

7. Inima

Inima conține mai puțină vitamină B12 decât ficatul, dar acest produs conține și o mulțime de ea. Într-o inimă de curcan fiert – 13,9 μg de vitamină B12, într-o inimă de carne de vită – 10 μg, în 100 g de inimi de pui – 7 μg. O substanță utilă se găsește și în rinichii animalelor, dar vom lăsa această opțiune pentru cei mai entuziaști consumatori de carne.