6 prăjituri de post deosebit de gustoase: Delicii nemaipomenite după rețeta bunicii
În perioada postului mare, bunica pregătea 6 prăjituri de post deosebit de gustoase pentru nepoții săi. Pregătirea unei prăjituri de post nu este una dificilă. Poți lua ca bază aproape orice rețetă, eliminând ingredientele nepermise. De asemenea, poți înlocui untul cu ulei vegetal, descurcându-te fără lapte și ouă.
Bunica folosea mai multe secrete pentru a pregăti cea mai delicioasă prăjitură de post. Spre exemplu, pentru ca deliciul să se rumenească bine, ea îl ungea cu infuzie de ceai. Iar pentru un aluat pufos și extrem de gustos, bunica frământa aluatul dintr-un volum egal de ulei vegetal și apă fierbinte. Ea punea de două ori mai multă făină. Sare, după gust și opțional zahăr. Bunica mereu spunea, un aluat reușit se obține dacă în loc de apă folosești bere sau vin alb.
6 prăjituri de post deosebit de gustoase: Cu ce își alinta bunica nepoții
Prăjitura de post cu căpșuni va era una din preferata nepoților în perioada postului Mare. Ouăle nu sunt necesare pentru pregătirea acesteia. Iar uleiul vegetal, pe care bunica îl răcea bine la congelator, fiind un înlocuitor bun al grăsimii. Iar restul ingredientelor precum apa, zahărul, făină și fructele de pădure sunt permise în perioada postului. Metoda de pregătire a acestei prăjituri este asemenea celei de mere turnată. Prăjitura cu mere de post, fiind, de asemenea, una dintre preferatele nepoților.
Iar pentru pregătirea acestei prăjituri, bunica avea nevoie doar de 160 ml de ulei vegetal, aproximativ 800 g de căpșuni și 250 g de zahăr brun. Bunica adăuga la 350 g de făina nu mai mult de 100 de ml de apă. Pentru o aromă desăvârșită, uneori, dacă avea, bunica adăuga un pliculeț de zahăr vanilat. Iar printre ingredientele secrete folosite de bunica pentru un gust excepțional este scorțișoara măcinată și zahărul pudră.
Înainte ca bunica să se apuce de pregătit aluatul pentru prăjitură, ea scotea cu 30 de minute înainte de începerea procesului, uleiul vegetal din congelator. Astfel, acesta reușea să se îngroașe. Ulterior, bunica spăla căpșunile pentru plăcintă. Folosindu-le uscate și curate. Acestea erau puse de ea într-o cratiță mică și stropite cu zahăr brun. Următorul pas în pregătirea plăcinte era punerea pe arăgaz și încălzirea la foc mediu a fructelor timp de 2 minute.
Cum se pregătește prăjitura cu căpșuni: Secretele din bucătăria bunicii
Bunica adăuga apă, în funcție de suculența fructelor de pădure. Ulterior, ea le acoperea cu un capac, aducând fructele la fiert. După ce căpșunele erau gata, bunica le punea atent pe o sită, pentru a colecta siropul acestora, lăsându-le să se răcească. Această prăjitură este foarte potrivită și pentru pomană în perioada postului.
Iar pentru pregătirea aluatului trebuie să cerni făina și să adaugi puțină sare. Ulterior, bunica adăuga uleiul vegetal, turnând și siropul răcit. De asemenea, un ultim pas era adăugarea unui pliculeț de zahăr vanilat și scorțișoară. După ce toate ingredientele erau amestecate, începea partea preferată a bunicii, frământarea aluatului.
Ulterior, bunica ungea forma sa de prăjitură cu ulei vegetal. Ea pune mai puțin de jumătate din aluatul pregătit pe fundul tăvii, adăugând și căpșunile deasupra. După ce căpșunele erau adăugate, ea întindea aluatul rămas. Încinge cuptorul și punea forma cu viitoarea prăjitură la mijlocul cuptorului. Prăjitura era coaptă de bunica, aproximativ 35-40 de minute.
Desertul de post preferat al nepoților: Prăjitură de ciocolată cu mousse de cireșe
În perioada postul, un astfel de desert îi făcea cei mai fericiți pe nepoți, și nu doar în post. Combinația de aromă de ciocolată cu cireșe este întotdeauna foarte gustoasă. Iar bunica pregătea un desert absolut excepțional. De asemenea, ea de multe ori decora prăjitura de ciocolată ca pe un tort adevărat. Astfel, nepoții simțeau spiritul sărbătorii.
Pentru pregătirea acestei prăjituri bunica avea nevoie doar de făină aproximativ 1,5 căni, de zahăr 180 g pentru aluat, 60 g pentru mousse și 60 g pentru glazură. Pentru un gust aparte, ea folosea 300 g de cacao pudră și 540 ml de apă, 250 ml pentru aluat, 250 ml pentru mousse și 40 ml pentru glazură.
Pentru o prăjitură cât mai pufoasă, bunica adăuga o lingură de bicarbonat de sodiu, ulei vegetal aproximativ 3 linguri și un pic de sare. Aromă de vanilie ea adăuga după gust, iar cireșele fără sâmburi erau adăugate într-o proporție de 250 g, ultimul ingredient era desigur ciocolata amar, fiind nevoie de aproximativ 30 de g.
Primul pas în pregătirea desertului era desigur amestecarea făinii cernute cu 180 g zahăr, 40 g cacao, esență de vanilie și sare. La amestec, bunica adăuga și câteva linguri de ulei și 250 ml apă, amestecând bine.
Pașii în pregătirea unui desert pe cinste: Ce să faci pentru a obține o prăjitură perfectă
Ulterior, bunica turna amestecul în tava sa. Aluatul, ea îl cocea timp de 40-50 de minute. După ce acesta s-a rumenit, bunica îl scoatea din formă. Ulterior, ea tăia cu grijă partea de sus a tortului, folosind o lingură pentru a scoate și pesmetul, lăsând pereții intacți. După care, ea rupea pesmetul în bucăți.
Pentru a pregăti umplutura, bunica turna 200 ml de apă într-o cratiță, adăugând 150 g de cireșe. Ea le punea pe foc, până le aducea la fierbere. După ce cireșele erau gata, ea le lua de pe foc, punând fructele de pădure la scurs. Pentru ca umplutura să fie suficient de dulce, ea adaugă 60 g de zahăr la siropul de cireșe.
După ce zeama de la cireșe s-a scurs, bunica adăuga pesmetul plăcintei în mousse-ul de vișine, amestecând ușor. Ulterior, ea umplea tortul cu mousse de cireșe. Iar pentru glazură, bunica pregătea într-o cratiță din 60 g zahăr, 40 ml de apă, 20 g de cacao un decor deosebit. Toate ingredientele trebuiau puse pe foc, până masa ajungea la o consistență omogenă. La final se ia de pe foc și se adaugă ciocolata fără lapte.
În topul celor 6 prăjituri de post deosebit de gustoase se numără și negresa, dar și prăjitura din miere. Cu siguranță, nepoții vor fi extrem de fericiți dacă vor avea parte de așa delicii în perioada postului. Aceste prăjituri sunt extrem de ușor de făcut, fiind potrivite și pentru alte ocazii speciale.