6 motive pentru a lua suplimente cu armurariu

de: BZI.ro
09:14, 22 iul. 2019

Armurariul sau ciulinul laptelui, este una dintre cele mai populare plante medicinale folosita in fitoterapia occidentala si recunoscuta pentru beneficiile sale pentru ficat. Este utilizat pe scara larga pentru a proteja ficatul impotriva unei game variate de medicamente si toxine de mediu, precum si pentru a sustine digestia sanatoasa, in special a alimentelor grase. Cercetarile recente sugereaza, de asemenea, ca armurariul are proprietati anticancer, antidiabetice, antiimbatranire si reduce colesterolul, asigurand in acelasi timp protectie cardiovasculara.

Numele – ciulinul de lapte provine din frunzele sale cu spite caracteristice cu vene albe. Potrivit legendei, se credea ca aceste vene albe poarta laptele Fecioarei Maria. In scop terapeutic sunt folosite semintele care sunt bogate intr-un amestec de antioxidanti diferiti numiti silimarina. Silibina, principala componenta a silimarinei, este considerata unul dintre constituentii biologic activi. Armurariul de cultura poate fi luat sub forme diferite – ceai, tinctura sau pilule. Uneori formulele folosesc doar un extract de silimarina. Iata principalele beneficii ale armurariului:

1. Protectia ficatului. Principalul beneficiu al ciulinului de lapte este de a oferi protectie ficatului prin numeroasele sale mecanisme antioxidante. Studiile clinice multiple au demonstrat ca armurariul este benefic in tratamentul afectarii hepatice toxice, bolii cronice inflamatorii cronice, hepatitei si cirozei hepatice. Cu toate acestea, si pentru o persoana obisnuita, ciulinul de lapte poate fi util pentru sanatatea digestiva si a ficatului. Armurariul este un puternic agent de detoxifiere – reabiliteaza celulele hepatice in timp ce indeparteaza toxinele din organism care sunt prelucrate prin ficat. Este foarte eficient in reducerea efectelor nocive ale consumului de alcool, chimicale precum pesticidele in alimentele pe care le consumam si poluarea din aerul pe care il inspiram. Ficatul este cel mai mare organ intern care raspunde de curatarea sangelui nostru, ajuta la producerea de hormoni si elibereaza bila pentru digestia sanatoasa a grasimilor. Este implicat in reglarea hormonala si elibereaza glucoza in sangele nostru pentru a da corpului nostru o sursa constanta de energie. Deoarece ficatul lucreaza indeaproape cu alte organe, cum ar fi rinichii, vezica biliara si intestinele, exista si un efect protector asupra acestor organe.

2. Ajuta la protejarea impotriva cancerului. Silimarina extrasa din ciulinul laptelui, este asociata cu un risc scazut de dezvoltare a cancerului, prin cresterea functiei sistemului imunitar, prevenirea deteriorarii ADN-ului si incetinirea cresterii tumorilor canceroase. Exista dovezi puternice preclinice potrivit carora silimarina inhiba cresterea celulelor canceroase in celulele prostatei, pielii, sanului, colonului si celulelor cervicale. Cercetatorii de la Universitatea Magna Graecia considera ca silimarina actioneaza ca un protector fata de cancer deoarece este un agent de blocare a toxinelor. 3. Reduce nivelul de colesterol. Armurariul are proprietati antiinflamatorii. Cu toate acestea, exista si alte cateva mecanisme care ii ajuta sa reduca inflamatia si aceasta include capacitatea sa de a stabiliza membranele si de a inhiba mediatorii inflamatorii. Inflamatia este una dintre principalele cauze ale bolilor de inima si armurariul ontribuie la scaderea colesterolului prin curatarea sangelui si prevenirea stresului oxidativ din interiorul arterelor. Un studiu recent a aratat ca extractul de silimarina, utilizat in combinatie cu alte metode traditionale de tratament, cum ar fi schimbarea dietei, reducerea stresului si exercitiul fizic, a determinat imbunatatirea colesterolului total (inclusiv LDL sau colesterolul "rau") si a trigliceridelor.

4. Poate ajuta la controlul sau prevenirea diabetului zaharat. Cercetatorii au investigat efectul silimarinei la persoanele cu diabet zaharat tip 2. Atunci cand este combinata cu tratamentele conventionale, silimarina poate controla simptomele diabetului, ajutand la controlul glicemic. Un studiu din 2006 a constatat ca 200 mg de silimarina, administrata de 3 ori pe zi, timp de 4 luni de catre pacientii cu diabet zaharat au determinat o reducere semnificativa a nivelului lor de glucoza in sange si a nivelului de insulina. Alte observatii din alte studii au evidentiat o scadere a zaharului in urina si nivelurile de hemoglobina glicozilata, indicand o imbunatatire generala a controlului glucozei. Interesant, suplimentele cu slimarina nu au condus la o crestere a episoadelor hipoglicemice si sunt, de asemenea, sigure de a le lua impreuna cu terapia conventionala.

5. Imbunatateste sanatatea pielii si incetineste imbatranirea. Silimarina s-a dovedit a fi eficienta in inhibarea stresului oxidativ provocat de UV pe piele, care poate duce la afectiuni ale pielii, cum ar fi cancerul de piele. Aplicarea silimarinei pe piele reduce afectarea pielii cauzata de radioterapie la pacientii cu cancer. Planta previne, de asemenea, si alte forme de deteriorare a pielii, cum ar fi pete intunecate, depigmentate, riduri, linii. Nu numai ca ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii, ci va poate proteja organele si va poate reduce riscul de aparitie a unor tulburari de imbatranire – cele mai frecvente si grave. Acestea includ cancerul, afectarea rinichilor si a ficatului, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, cancerul, imbatranirea pielii si problemele legate de vedere. 6. Chelator de fier, reduce excesul de fier. Pentru persoanele cu hemocromatoza, o tulburare genetica comuna care are ca rezultat prea mult fier in organism, ciulinul de lapte poate fi utilizat pentru a reduce absorbtia fierului si a reduce daunele provocate de acesta. Excesul de fier mareste stresul oxidativ si ciulinul de lapte exercita activitate antioxidanta, care, prin urmare, scade consecintele afectarii radicalilor liberi.

Efecte secundare. Armurariul este considerat o planta foarte sigura si bine tolerata, cu un risc minim de interactiune cu medicamentele. Desi rare, cele mai frecvente efecte secundare se refera la simptome gastro-intestinale, cum ar fi cele legate de intestinul subtire. Cu toate acestea, nu este recomandat persoanelor care au o alergie cunoscuta la familia de plante Asteraceae (Compositae) care include floarea-soarelui si margaretele.