6 motive pentru a consuma albus de ou fiert
Oul de gaina este un aliment bun pentru organism datorita continutului mare de nutrienti care sunt foarte usor de asimilat. Atat albusul, cat si galbenusul sunt benefice sanatatii, insa in acest articol ne vom referi doar la beneficiile primului. Albusul fiert este o optiune sanatoasa pentru persoanele care au colesterolul marit sau pentru cele care au nevoie de proteine. In plus, albusul favorizeaza procesul de mineralizare al oaselor si recuperararea musculara. Iata cateva motive pentru care este bine sa consumi albus de ou fiert:
1. Sursa de proteina completa. In compozitia albusului predomina apa (89%) si proteinele. Trebuie precizat ca proteina din albus este completa, ceea ce inseamna ca are toti aminoacizii esentiali. 2. Nu contine colesterol. Colesterolul se gaseste in galbenus. Potrivit nutritionistilor putem consuma pana la 6 oua pe saptamana, dar trebuie sa tinem cont ca intr-o zi nivelul colesterolului din alimentatie sa nu depaseasca 300 de mg. 3. Sursa de seleniu. Oul contine seleniu, un important antioxidant care ajuta la consolidarea sistemului imunitar. 4. Sursa de potasiu. Albusul contine, de asemenea, acest mineral de care organismul are nevoie pentru a descompune proteinele si carbohidratii. Potasiul este benefic si pentru sanatatea inimii.
5. Te ajuta sa slabesti. Un ou are aproximativ 71 de calorii, din care aproximativ 55 se gasesc in galbenus. Un albus de ou nu contine grasimi saturate si poate fi inclus, fara nicio problema, in dieta celor care vor sa slabeasca. Consumat dimineata, albusul fiert ajuta la controlul apetitului si la mentinerea/scaderea greutatii corporale. Poti consuma acest aliment si dupa ce ai facut sport, deoarece are un aport energetic mare, este satios si se digera usor. 6. Previne si diminueaza ridurile. Proteinele din ou contribuie semnificativ la mentinerea elasticitatii pielii. Un studiu efectuat in 2006 de doctorii Instituitului Agocampu Rennes Sciences et Technologie du Lait et de Lóeuf din Franta a demonstrat ca un ou contine aproximativ 69 de proteine diferite, care au puterea magica de reducere a ridurilor usoare si ameliorare temporara a celor adanci.
Dezavantajele albusului. Albusul de ou contine o toxina, numita avidina, care neutralizeaza biotina. Deficitul de biotina este asociat caderii parului, dermatitei seboreice, diabetului de tip 2. Aceasta toxina, avidina, este inactivata prin prepararea termica, deci evitati albusurile crude. Trebuie evitat albusul crud si pentru ca se infesteaza usor cu diversi patogeni. De asemenea, albusul crud de ou, are un continut ridicat de sodiu si incetineste digestia si absorbtia protidelor. Tot la dezavantaje trebuie trecut si riscul crescut de alergii, de aceea unii medici nu il recomanda copiilor sub doi ani.