6 modalitati de a conservare a ciupercilor

de: BZI.ro
04:27, 05 oct. 2015

Ciupercile sunt alimente extrem de perisabile, chiar si gatite. Preparatele cu ciuperci pot fi pastrate maxim doua zile la frigider, in caz contrar putem risca o intoxicatie alimentara. De aceea, daca ai cules sau cumparat mai multe ciuperci decat mananci o data, poate te interseaza vreo modalitate de a le pastra o perioada cat mai indelungata. Iata cum poti conserva ciupercile:

Uscarea ciupercilor
Se aleg doar exemplarele frumoase si sanatoase, trebuiesc indepartate partile alterate ale ciupercii, baza piciorului sau in unele cazul intreg piciorul ciupercii daca acesta este prea tare, fibros. Se vor curata urmele de pamant insa fara a se spala ciuperca. Ciupercile pregatite pentru a fi uscate vor fi spalate inainte de utilizare.

Se taie apoi ciupercile in felii subtiri, 2-3mm grosime dupa care se vor aseza in functie de ceea ce dispunem pe un gratar, plasa, planseta de lemn curate si bine uscate, unde vor fi acoperite cu o panza usoara pentru a le feri de insectele care si-ar depune oule in acestea. Aceste gratare se aseaza la soare nu prea puternic (seara se vor recupera pentru a nu reabsorbi umezeala) si se repeta procedeul pana cand feliile de ciuperci devin scortoase si strangand-le intre degete nu mai lasa umezeala.

Acest procedeu functioneaza cel mai bine cu ajutorul soarelui, dar daca nu putem recurge la aceasta metoda avem alternative, de exempu, gura cuptorului incalzit.

Odata uscate, ciupercile se depoziteaza in pungi de hartie, pastrate la loc uscat si bine aerisit. Nu folositi pungi de plastic, ciupercile se altereaza foarte usor. Inainte de consum, le spalati bine, apoi le lasati sa se hidrateze in apa calduta, aproximativ o ora. Apoi le scurgeti bine.

Puteti usca ciupercile si insirand feliile de ciuperci pe sfori pe care le intindeti ca rufele la soare, avand grija sa le feriti de umezeala si insecte.

Pulbere de ciuperci
Unele ciupercile uscate pot fi macinate si transformate, astfel, in pulbere. Se preteaza la aceasta metoda ciupercile aromate, care prin deshidratare isi vor accentua aromele si vor putea fi folosite in aceasta forma pentru condimentarea carnii, a sosurilor sau a diverselor preparate.

Pudra de ciuperci se pastreaza tot in pungi de hartie in locuri bine aerisite si ferite de umezeala.Se recomanda macinarea doar a unei cantitati mici de ciuperci, atat cat se foloseste intr-o perioada relativ scurat de circa 2-3 saptamani.

Conservarea ciupercilor in ulei
Este o metoda care pastreaza si chiar accentueaza aroma ciupercilor. Conservate astfel, ciupercile pot fi utilizate mai ales la aperitive. Pentru ciupercile in ulei selectati doar ciupercile sanatoase, proaspete si tari.

Se curata, se spala, se feliaza si se oparesc cu otet in raport de 1kg ciuperci / 1 litru otet si 500 ml vin alb, la care se adauga sare, piper, foi de dafin. Se lasa la scurs timp de 15 minute dupa care se pun la uscat 24 ore. Apoi le asezati in borcane si turnati ulei de masline, porumb sau dovleac. Pentru a le steriliza fierbeti borcanele 20 minute.

Conservarea ciupercilor in otet
Prin aceasta metoda se pot pastra ciuperci de o calitate culinara mai slaba, deoarece tratarea lor cu otet diminueaza aroma acestora. Se fierb ciupercile la foc moderat timp de 20 minute intr-un vas cu apa in care adaugam o cana de otet, condimente – dafin, piper, salvie, busuioc, rozmarin si sare din abundenta. In paralel intr-un alt vas fierbem niste otet pe care il vom folosi pentru a acoperi ciupercile fierte si asezata in borcane. Capsati borcanele si pastrati-le in loc racoros.

Conservarea ciupercilor cu sare
Se foloseste sare grunjoasa pentru muraturi – neiodata. Ca si mod de utilizare, ciupercile pregatite: fierte sau crude dupa caz, se aseaza in borcane in straturi alternative, avand grija ca ultimul strat de deaspura sa fie de sare.
Inainte de consum, indepartati sarea, spalati bine ciupercile in apa rece, apoi lasati-le la scurs.

Congelarea ciupercilor
Ciupercile curatate se feliaza si se aseaza pe foi de carton una langa alta (nu suprapuse) si se congeleaza. Apoi, odata congelate, le puneti in pungi de plastic sau alte recipiente si le puteti pastra pana la un an in congelator.

Atentie la specii de ciuperci cum ar fi ghebele, care daca sunt batrane, prin congelare, toxina lor doar se accentueaza in loc sa dispara.

sursa: cipercomania.blogspot.com