6 lucruri pe care nu le stiai despre gelatina pentru racituri. Sfaturi de la medic

de: Echipa BZI.ro
17:13, 22 dec. 2013

Racitura de porc este unul din felurile de baza ale meniului de Craciun, iar reusita mesei depinde foarte mult de consistenta si claritatea gelatinei din piftie. Iata cateva sfaturi de la medici farmacisti pentru a obtine o gelatina ca la carte.

Gelatina este un termen care denumeste generic o categorie de substante chimice obtinute din tesuturi animale care contin colagen (oase si piele de provenienta bovina sau porcina, dar si piele de peste). Gelatina are intrebuintari si in farmacologie, si in bucatarie, iar sfaturile venite de la farmacisti se potrivesc si in bucatarie.

De exemplu, cand vreti sa faceti gelatina mai apoasa, in niciun caz sa nu turnati apa fierbinte. La temperaturi de peste 50 de grade, compusii care formeaza gelatina isi pierd proprietatile chimice, iar piftia nu se mai „leaga”.

Gelatina alimentara disponibila pe piata este sub forma de foite sau granule (provenite din tocarea foitelor). Atat foitele, cat si granulele trebuie hidratate in apa rece pana cand se inmoaie, apoi se dizolva pe baie de abur, fara contact direct cu lichidul care fierbe, doar atat cat sa se lichefieze, fara a se supraincalzi.

Datorita compusilor din care este formata, gelatina este buna pentru unghii si articulatii.

Exista o alga de mare, agar-agar, care se poate folosi ca substitut al gelatinei si are propietati nutritive pentru organism.

Exista si vege-gel, o gelatina vegetala, care se incheaga la fel de bine.
sursa:obiectiv