6 exercitii fizice benefice pentru creier
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/1/314/Creier.jpg)
Antrenamentele fizice iti mentin creierul in forma si stimuleaza productia de serotonina, contribuind la o stare generala pozitiva. Incearca si tu cele 6 exercitii de mai jos!
Intre minte si corp exista o legatura stransa, de unde si expresia „mens sana in corpore sano” (o minte sanatoasa intr-un corp sanatos). Acelasi lucru este valabil si in cazul creierului. Prin urmare, este important sa practicam exercitii fizice benefice pentru creier.
Exercitiile fizice regulate previn imbolnavirea si imbatranirea creierului si stimuleaza dezvoltarea cognitiva. In plus, miscarea previne atacul cerebral, diabetul si bolile cardiace.
S-a dovedit, de asemenea, ca exercitiile fizice ajuta la formarea unor celule noi in cele mai active zone ale creierului.
Daca vrei sa iti mentii creierul sanatos si sa incetinesti procesul sau de imbatranire, iti recomandam sa practici urmatoarele exercitii:
6 exercitii fizice benefice pentru creier
1. Ridicarea greutatilor
Ridicarea greutatilor se afla pe lista de exercitii fizice benefice pentru creier
Practicarea unor exercitii cu greutati o data pe saptamana te ajuta sa iti mentii creierul in forma. Oamenii de stiinta ne asigura ca ridicarea greutatilor reduce nivelul de homocisteina, o molecula inflamatoare prezenta in creierele pacientilor varstnici cu dementa.
Un antrenament bazat pe ridicarea greutatilor este complet. Pe langa faptul ca regenereaza neuronii, acesta ajuta la tonifierea bicepsilor si a musculaturii spatelui.
Poti merge la sala de fitness pentru a beneficia de locatiile special amenajate si de ganterele si halterele disponibile sau iti poti crea acasa propriile greutati, precum si un program de exercitii adecvat.
2. Mersul in pas rapid
Stim deja ca aceasta activitate fizica ajuta la mentinerea sanatatii fizice si psihice. Insa acum, un studiu publicat in revista Frontiers in Aging Neuroscience arata ca mersul pe jos pentru cel putin 40 de minute, de trei ori pe saptamana, imbunatateste in mod considerabil conectivitatea cerebrala.
In plus, mersul imbunatateste performantele sarcinilor cognitive si combate reducerea capacitatii mintale asociate inaintarii in varsta. Totodata, acest exercitiu previne bolile cardiovasculare si combate stresul.
3. Surfing
Surfingul este unul dintre principalele exercitii fizice benefice pentru creier
Asa cum confirma si cercetatorul Arthur Kramer, directorul Institutului Beckman din cadrul Universitatii din Illinois, orice exercitiu fizic care te forteaza sa gandesti si sa iti mentii echilibrul este benefic pentru creier.
Surfingul, de exemplu, iti mareste constiinta de sine. Trebuie sa fii constient de toate partile corpului tau si de locul in care sunt acestea situate.
Constiinta de sine iti pune mintea la contributie prin intermediul unor receptori localizati in muschi, numiti fusuri neuromusculare. Acestia ii comunica creierului lungimea si capacitatea de intindere a musculaturii.
4. Jocuri copilaresti
Orice activitate fizica pe care o practicai cu placere in copilarie iti stimuleaza memoria pe termen scurt.
Memoria pe termen scurt ierarhizeaza si proceseaza informatiile, ajutandu-te sa ignori lucrurile irelevante si sa te concentrezi asupra celor cu adevarat importante.
Activitati fizice precum urcatul copacilor si alergatul in picioarele goale au un efect puternic asupra creierului. Poti obtine rezultate si mai bune daca imbini cele doua activitati.
5. Dans
Dansul se afla pe lista de exercitii fizice benefice pentru creier
O alta activitate aflata pe lista de exercitii fizice benefice pentru creier este dansul. Dansul duce la eliberarea de endorfine si serotonina, cunoscuti drept hormonii bunastarii si ai fericirii. In plus, aceasta activitate regleaza nivelul de cortizol, drept pentru care poate fi considerata un antidepresiv natural si o metoda de imbunatatire a dispozitiei.
Insa asta nu este tot. Dansul ajuta la intarzierea procesului de pierdere a volumului hipocampului (memorie) si la mentinerea luciditatii.
Totodata, s-a dovedit ca dansul mareste in mod considerabil inteligenta. Tocmai de aceea aceasta activitate de intensitate moderata este recomandata persoanelor de toate varstele.
6. Scrima
Scrima se numara printre acele exercitii fizice benefice pentru creier
Scrima este un sport care te forteaza sa te misti rapid, sa reactionezi imediat si sa iei decizii intr-o fractiune de secunda. Toate aceste cerinte combat efectele imbatranirii, cum ar fi:
Problemele de memorie
Dificultatile de invatare
Reactiile lente
Alte sporturi care stimuleaza, de asemenea, reactii imediate ale creierului sunt: fotbalul, fotbalul american, voleiul, baschetul, tenisul de masa, hocheiul, etc.
Toate activitatile de mai sus imbunatatesc functiile cerebrale. Nu ezita sa practici si tu aceste exercitii fizice benefice pentru creier!