6 beneficii ale ceaiului de ciubotica cucului
Ciubotica-cucului este o planta cu multe beneficii pentru sanatate. Este renumita mai ales pentru mirosul deosebit al inflorescentelor galben-aurii, care au efecte bune asupra organismului. Aceasta planta este raspandita în tara noastra, în multe regiuni, înfloreste primavara în luna aprilie.
În Transilvania este cunoscuta cu numele de anglicel, iar în Muntenia are denumirea populara de tata vacii sau tata oii. Alte denumiri pentru aceasta planta sunt: urechea soarecelui, cizma cucului, urechiuse, cinci foi, anghelina. De la ciubotica-cucului se recolteaza florile dar si rizomul scurt, de forma cilindrica. Rizomul se curata si se spala, se usuca la soare si se pastreaza în pungi de hartie.
Aceste produse vegetale contin vitamina C, substante flavonoide, saponozide triterpenice.
Vinul din flori de ciubotica cucului, leac in bolile de inima
6 beneficii ale plantei ciubotica-cucului pentru sanatatea organismului:
Infuzia din flori de ciubotica-cucului creste imunitatea organismului. Planta are vitamina C care este esentiala pentru întarirea imunitatii, curatarea organismului, cresterea rezistentei acestuia la infectii, combaterea atacului nociv al radicalilor liberi si accelerarea procesului de însanatosire.
Ceaiul si decoctul din aceasta planta medicinala are proprietati expectorante, ajuta în tratamentul afectiunilor de plamani si în calmarea tusei. Radacinile si florile de ciubotica-cucului contin substante saponozide care explica efectul sau secretolitic si expectorant. Un bun remediu pentru bolile de plamani este siropul din ciubotica-cucului care se realizeaza astfel: se culege radacina plantei, se curata, se spala si se taie marunt cu un cutit, apoi se amesteca cu miere si se lasa timp de o luna la macerat. Acest preparat se administreaza în doze mici, cate o lingurita, are miros deosebit si efect terapeutic pentru organism.
Ceaiul de ciubotica-cucului ajuta în tratamentul bronsitei. De asemenea aceasta planta este eficienta în ameliorarea simptomelor în cazuri de tuberculoza astfel: se taie florile proaspat culese si se amesteca cu miere poliflora sau de salcam, apoi se administreaza cate doua lingurite la o cana de ceai preparat din aceeasi planta.
Infuzia din flori de ciubotica-cucului ajuta în scaderea colesterolului din sange. Se prepara astfel: la 250 ml apa fierbinte se adauga o lingurita de planta, se infuzeaza 3 minute, apoi se strecoara, se îndulceste cu putina miere si se bea.
Ceaiul sau infuzia din planta ajuta în reglarea metabolismului, eliminarea pietrelor de la vezica biliara si tratamentul afectiunilor gastro-intestinale.
Ceaiul de ciubotica-cucului are efect:
– depurativ, de eliminare a toxinelor din organism
– linistitor pentru sistemul nervos,
– benefic asupra inimii,
– calmant al starilor de nervi
– de combatere a stresului si anxietatii.
– Ceaiul din ciubotica-cucului are propretati sedative, poate fi un bun remediu în cazuri de insomnie, stari de nervi, neliniste, dureri de guta si artrita.
Alte plante medicinale care combat insomnia sunt: musetelul, levantica, conurile de hamei, sunatoarea, valeriana, teiul. Astfel de plante se pot folosi în combinatie cu florile de ciubotica-cucului pentru realizarea preparatelor medicinale – infuzie, decoct, ceai.