5000 de proprietari de terenuri și case vor primi asta gratis! Se ridică direct de la primărie
5000 de proprietari de terenuri și case vor primi asta gratis! Este vorba despre cărți funciare gratuite, iar legea se aplică deocamdată în Sălaj. Cărțile funciare se ridică direct de la primărie. Iată care sunt criteriile de acordare a acestui ajutor.
5000 de proprietari de terenuri și case vor primi asta gratis!
Se vor acorda cărți funciare gratuite pentru aproape 5000 de proprietari de terenuri din Sălaj. Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din județul Sălaj a eliberat cărți funciare pentru proprietățile din unitățile administrativ-teritoriale: Bănișor (572 de imobile); Cristolț (596 de imobile); Mirșid (292 de imobile); Plopiș (175 de imobile); Sâg (595 de imobile); Sărmășag (275 de imobile); Someș Odorhei (547 de imobile); Surduc (145 de imobile); Șimleu Silvaniei (206 de imobile); Treznea (250 de imobile); Valcău de Jos (574 de imobile); Vârșolț (369 de imobile).
Lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor s-au desfășurat în cadrul celei de-a șaptea etape de finanțare a programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Fondurile necesare au fost asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din județul Sălaj.
Ce presupune noul program național de cadastru și carte funciară
Prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) se înregistrează gratuit toate proprietățile din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, se realizează planul de cadastral și se deschid cărțile funciare la nivelul tuturor unităților administrative teritoriale.
Obiectivele sale sunt următoarele:
– realizarea unui inventar complet al proprietăților imobiliare;
– siguranța circuitului civil al proprietăților imobiliare;
– clarificarea regimului juridic al proprietăților imobiliare publice și private;
– finalizarea înregistrării terenurilor agricole, pentru a se asigura implementarea schemelor de plăți în agricultură;
– deschiderea gratuită a cărților funciare pentru toate proprietățile din România (2023).
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează lucrări de înregistrare a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni. De la începutul anului 2024, ANCPI a eliberat peste 239.922 de noi cărți funciare. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și din fonduri europene nerambursabile. Cetățenii interesați pot obține cadastru gratuit de la primărie dacă prezintă următoarele documente: titlul de proprietate, certificatul de moștenitor, hotărâre judecătorească, act de vânzare-cumpărare sau orice act care să ateste proprietatea; cărțile de identitate ale celor înscriși în actul de proprietate; documentație cadastrală, în cazul celor care au terenul intabulat.
Autoritățile române au decis să impună reguli mai stricte începând din 2024. Cei care au casele sau apartamentele la închiriat trebuie să știe că vor fi supuși la taxe mai ridicate pe venit. Persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opţiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activităţi independente. Indiferent de numărul contractelor de închiriere, aceşti contribuabili nu îşi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile. În acest context, experții susțin că trebuie avută în vedere obligația de declarare și plată a impozitelor către ANAF pentru veniturile obținute din închirierea imobilelor.
Românii care vor să își cumpere în acest an o casă sau un apartament trebuie să știe că urmează un val de scumpiri pe piața imobiliară. Specialiştii în imobiliare estimează că, în acest an, aproximativ un milion de români îşi vor căuta o locuinţă, iar cei care îşi doresc un apartament sau casă ţin cont nu doar de preţ, ci şi de localizarea acestuia. În acest context, peste 70% dintre doritori doresc un apartament, iar restul caută o casă. Principalele pieţe rezidenţiale din ţară se regăsesc în: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Constanţa.