50 de copii și tineri cu dizabilități vor participa la proiectul „Creșterea stimei de sine prin escaladă”, organizat de Asociația Climb Again
Asociația Climb Again implementează, în perioada iulie – noiembrie 2024, un proiect destinat copiilor și tinerilor cu dizabilități.
Programul “Creșterea stimei de sine prin escaladă” oferă sesiuni de activități copiilor din Iași, care să le crească încrederea în propriile forțe și să le ofere noi perspective asupra vieții.
Astfel, 50 de copii cu dizabilități vor participa la sesiuni de terapie prin sport, în ateliere de escaladă.
„Creșterea stimei de sine prin escaladă” – un proiect pentru copii și tineri mai puternici, dincolo de dizabilități
În România sunt peste 80.000 de copii cu dizabilități care luptă zilnic cu stigma neputinței și a izolării sociale. Pentru a le demonstra că “imposibil” este un cuvânt ce merită scos din vocabularul lor, Climb Again organizează sesiuni de escaladă terapeutică pentru a veni în sprijinul lor și a-i împuternici în drumul lor spre o viață trăită independent.
Scopul proiectului este dezvoltarea abilităților de viață pentru 50 de copii și tineri cu vârste între 6 și 22 de ani cu dizabilități neuro, locomotorii și de vedere din regiunea Iași, elevi ai școlilor speciale din zona, dar și ai altor şcoli de masă. Acest lucru se va realiza prin susținerea unei serii de 4 ateliere, cu module de escaladă și dezvoltare personală, precum și creșterea stimei de sine. Scopul este acela de a pune bazele unui parcurs de viață socială și profesională cât mai adaptată nevoilor beneficiarilor.
În această călătorie, copiii vor fi însoțiți de o echipă specializată care le va măsura progresul cu instrumente standardizate. Măsurarea nivelului de creștere a încrederii în sine se va face prin chestionare aplicate după fiecare atelier pentru fiecare copil participant și redactarea unui raport la final de proiect.
Proiectul își dorește să creeze un impact vizibil în îmbunătățirea stării de bine, a motricității, a posturii și a modului în care beneficiarii se raportează la propria persoană. După finalizarea programului, tinerii pot continua terapia prin escaladă în cadrul Programului Național de Dizabilitate al Asociației Climb Again. Iar cei care simt că escalada poate fi o vocație, au șansa de a deveni sportivi de performanță în Lotul Național de Paraclimbing.
„Este o inițiativă minunată a Fundației Orange de a susține Climb Again în implementarea acestui proiect, prin care vrem să facem o schimbare în viețile copiilor și tinerilor cu dizabilități, folosind un instrument unic și inovativ de terapie – escalada. Rezultatele acestui sport pentru copiii cu dizabilități s-au văzut de la începutul activității noastre, dar acum vom avea și șansa de a măsura aceste rezultate. Sperăm să fie doar începutul unei colaborări care să ne ajute să ajungem la cât mai mulți tineri cu nevoi speciale.”, a declarat Claudiu Miu, fondator Climb Again.
„Creșterea stimei de sine prin escaldă”, este un proiect câștigător în cadrul competiției “Susține un ONG”, un program derulat de Fundația Orange pentru a oferi granturi acelor organizații care se implică activ în viața societății și generează un impact în comunitate.
Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Comitetul Național Paralimpic și Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.