5 motive pentru care bebelusul plange in timpul alaptatului
In timp ce alaptezi bebelusul este posibil ca acesta sa izbucneasca brusc in plans si sa nu stii ce sa ii mai faci pentru a-l calma. Cu greu il mai convingi apoi sa suga la san, iar riscul sa ramana nemanacat este foarte mare. Iata principalele cauze ale plansului in timpul alaptarii, potrivit Ele:
1. Reflexul de ejectie hiperactiv
Reflexul de ejectie a laptelui este firesc in alaptare si este determinat de actiunea unui cumul de muschi care determina laptele matern sa curga in timp ce bebelusul suge.
Atunci cand exista un debit prea mare al laptelui, micutul nu poate inghiti la fel de repede si exista riscul sa se inece, sa tuseasca si sa refuze sanul.
Daca regurgiteaza imediat, scuipa si observi ca din sanii tai continua sa curga lapte, chiar daca nu mai sunt stimulati de supt, exista posibilitatea ca reflexul hiperactiv de rejectie sa fie cauza.
In acest caz, incearca sa alaptezi bebelusul intr-o pozitie care sa-i permita sa fie mai sus decat sanul. Stai pe spate, inclinata astfel incat sanii sa aiba o pozitie verticala, si pune bebelusul la piept. Aceasta pozitie mai diminueaza din curgerea accentuata a laptelui si il ajuta sa se hraneasca corespunzator.
2. Curgerea lenta a laptelui (ejectie redusa)
La polul opus reflexului hiperactiv de ejectie sta un flux scazut al laptelui, care poate frustra bebelusul si il poate face sa planga. El nu reuseste sa obtina cantitatea dorita de lapte prin supt si devine iritat, mai ales daca ii este foarte foame.
In acest caz este indicat sa alternezi sanii in timpul alaptatului, pentru a stimula lactatia. Nu uita ca suptul bebelusului este cel care stimuleaza productia de lapte in sani, dar si schimbarea frecventa a sanilor este la fel de eficienta in acest sens.
3. Refluxul acid
Totii bebelusii au o forma de reflux dupa ce mananca. Regurgitatia este una dintre ele. Acesta nu devine o problema decat in momentul in care interfereaza cu procesul de hranire a bebelusului.
Cand copilul este deranjat de dureri sau senzatii provocate de reflux incepe sa devina agitat si sa planga. In astfel de cazuri este vorba, de obicei, despre refluxul gastro-esofagian, cauzat de inghitirea unor cantitati mari de aer in timpul meselor.
In cazul in care copilul varsa cantitati mari de lapte dupa fiecare masa, scuipa lapticul, scade in greutate, plange si respira greu, este recomandat sa mergi cu el la medic pentru a ti se prescrie un tratament adecvat.
4. Pozitia de alaptat
Un alt motiv pentru care copilul plange in timpul alaptatului poate fi pozitia in care il tii. Micutul nu poate vorbi si nu iti poate spune verbal, dar este posibil sa nu se simta tocmai confortabil sau relaxat in timp ce papa.
Incearca sa ii schimbi mai des pozitia si sa urmaresti in care dintre ele se simte cel mai bine. Fiecare bebelus are o pozitie preferata la san, in care papa linistit, fara stres. Daca niciuna nu ii este pe plac, inseamna ca exista o alta cauza pentru care plange.
5. Alergia la anumite proteine din lapte/ sensibilitatea la lapte
Exista posibilitatea ca micutul sa aiba o reactie alergica la unele dintre proteinele din lapte sau pur si simplu sa nu ii placa gustul acestuia. Poate fi de la ceva ce ai mancat si i-a schimbat gustul sau de la anumite tratamente medicamentoase pe care le iei.
Trece-l pe biberon o perioada si incearca sa afli ce anume ar fi putut modifica aroma laptelui sau mergi cu el la medic pentru a afla daca sufera de alergie.
Sursa: Ele