5 motive pentru a merge la un masaj
Mâna unui profesionist cu experiență vă poate oferi mult mai mult decât un sentiment de bunăstare. Deși chiar și acest lucru este deja suficient pentru a te strădui să te înscrii rapid la o sesiune de masaj terapeutic. Am ales încă 5 dintre cele mai importante avantaje ale acestei proceduri plăcute.
-
Masajul ameliorează durerile cronice
În ciuda dezvoltării moderne a medicinei, nu toată lumea poate scăpa de simptomele neplăcute ale afecțiunilor sistemice. Mulți oameni din lumea noastră trăiesc cu dureri constante la nivelul gâtului, umerilor și spatelui. Trebuie să recurgă la analgezice, dar medicamentele oferă doar o ușurare temporară. Cu ajutorul masajului terapeutic, nu numai că puteți reduce durerea, ci și să scăpați de cauzele acesteia.
-
Masajul îmbunătățește somnul
Mulți dintre noi avem probleme cu adormirea. Se folosesc numeroase modalități de combatere a insomniei – numărarea elefanților, consumul de lapte cu miere, ceaiuri din plante și pastile -, dar nu întotdeauna ajută. Vă recomandăm să vă înscrieți pentru un masaj relaxant. Nu numai că va ameliora tensiunea musculară, ci și va schimba obiectiv fundalul hormonal. Datorită restructurării endocrine, relaxarea profundă va deveni disponibilă. Studiile au arătat că masajul adecvat determină o creștere a undelor delta în encefalograma creierului, care sunt caracteristice somnului odihnitor și profund.
-
Masajul ajută la combaterea depresiei
Desigur, nu vorbim despre o formă severă de depresie, când este necesar un tratament medicamentos pe termen lung și ajutorul specialiștilor, ci despre unul ușor, cel care este denumit în mod obișnuit blues. Nu are motive convingătoare, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, divorțul sau concedierea de la locul de muncă. Mulți oameni observă primele simptome ale depresiei ușoare în toamnă, odată cu sosirea zilelor ploioase și mohorâte. Sau la sfârșitul iernii, când organismul este epuizat cu deficit de vitamine. În astfel de momente, atingerile vindecătoare ale unui terapeut cu masaj experimentat pot readuce bucuria vieții.
Masajul va ajuta la ameliorarea tensiunii, va scăpa de efectele stresului acumulat, va alunga anxietatea și alte semne de depresie ușoară. Atingerea mâinilor va ajuta la schimbarea biochimiei, la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului. Dacă este constant ridicat, apare un dezechilibru psiho-emoțional, o persoană are simptome de depresie. Masajul reglează în mod natural nivelul acestui hormon, relaxând și îmbunătățind atât bunăstarea fizică, cât și cea mentală.
-
Masajul crește imunitatea
O persoană aflată într-o stare de anxietate constantă, sub influența stresului, devine vulnerabilă la microflora patogenă agresivă, la care suntem expuși în fiecare secundă.
Atingerile de mână calificate ajută sistemul limfatic să elibereze corpul de excesul de lichid și să expulzeze bacteriile și virușii dăunători. Astfel, primim sprijin tangibil în lupta împotriva microorganismelor patogene și, prin urmare, o mare varietate de boli.
-
Masajul te vindecă
În 2010, un studiu interesant a avut loc la Los Angeles la Centrul Medical Cedars-Sinai. Efectele terapiei de masaj suedez au fost testate la 53 de participanți: 29 dintre ei au făcut masaj profund și un alt masaj cu 24 de suprafețe timp de 45 de minute. Cercetătorii au descoperit că doar o singură sesiune a dus la modificări biochimice în corpul fiecăruia dintre ei. Mai mult, aceste modificări au fost înregistrate folosind teste de laborator.
După un masaj profund în saliva și sângele voluntarilor, nivelul cortizolului, un hormon al stresului și al argininei-vasopresinei, care crește producția de cortizol, a scăzut semnificativ. În plus, numărul limfocitelor a crescut, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar a fost activat.
Subiecții care au primit masajul ușor au prezentat o eliberare chiar mai mare de oxitocină, un hormon asociat cu plăcerea, decât cei care au primit masajul profund. În plus, glandele suprarenale produceau mult mai puțină corticotropină, ceea ce stimulează producția de cortizol.
Toate aceste schimbări demonstrează că masajul medical este o armă terapeutică puternică care acționează la fel ca terapia hormonală, dar nu are efecte secundare dacă este aplicat ținând cont de starea obiectivă a pacientului, de patologiile sistemice existente, la recomandarea unui medic și a unui terapeut calificat.