5 motive pentru a mânca sparanghel: iata care sunt proprietatile

de: BZI.ro
10:24, 26 feb. 2021

Da, consumul de sparanghel îți va schimba mirosul urinei. Însă, odată ce acceptați acest detaliu, vă vor rămâne doar beneficii de descoperit. Această legumă bogată în vitamine, minerale și fibre poate fi gătită într-o mie de moduri delicioase. Iată câteva motive întemeiate pentru a profita de ea! Iata care sunt proprietatile!

Proprietatile sparanghelului

A fi în formă

Sparanghelul nu numai că este scăzut în calorii, ci conține atât fibre solubile, cât și fibre insolubile. Deoarece organismul le digeră încet, aceste fibre ne ajută să ne simțim sătui și să mâncăm mai puțin între mese. De asemenea, ajută la combaterea constipației și la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge. Pentru un efect optim, vă puteți „scufunda” sparanghelul într-un ou fiert. Combinația de fibre-proteine ​​este excelentă pentru silueta.

Pentru nutrienții săi

Sparanghelul este plin de antociani, pigmenții antioxidanți care ii conferă culoarea verde sau violet și vitamina E. Ambii nutrienți ajută la combaterea îmbătrânirii celulare. Când pregătiți această legumă, încercați să nu o gătiți prea mult, nici prea puțin. Gătind-o, îi activezi nutrienții care luptă împotriva cancerului, dar lăsându-o să fiarbă prea mult, riști să îi elimini beneficiile.

Consumul de sparanghel oferă, de asemenea, o parte din cantitatea recomandată de acid folic pentru femeile care speră să rămână însărcinate sau care sunt deja însărcinate. La fel ca alte legume verzi, sparanghelul este o sursă bună de vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor.

Leguma bună pentru emoții

Nutrienții din sparanghel, inclusiv triptofanul, unul dintre cei opt aminoacizi esențiali din dieta umană, ajută la ameliorarea iritabilității și te mențin într-o dispoziție bună.

Vrei să-ți condimentezi serile in cuplu? Sparanghelul nu este picant, dar conține vitamina B6, un afrodisiac natural care stimulează libidoul. În plus, vitamina E stimulează hormonii sexuali, inclusiv estrogenul la femei și testosteronul la bărbați.

Pentru virtuțile sale anti-mahmureală

Dacă stai culcat în pat după o noapte de betie visând la fast-food, încearcă să te motivezi să mănânci niște sparanghel. Un studiu din 2009 sugerează că mineralele și aminoacizii pe care îi conțin ajută la curățarea toxinelor alcoolice care se acumulează în ficat.

Pentru a lupta împotriva balonării

Datorită fibrelor sale solubile și insolubile, sparanghelul contribuie la o bună sănătate digestivă. De asemenea, conține prebiotice care ajută la reducerea gazelor și asparaginei, un diuretic natural foarte util pentru îndepărtarea excesului de lichide și pentru combaterea infecțiilor urinare.