5 efecte nocive ale margarinei
„Grasime vegetala, dietetica, usoara”, asa este descrisa margarina in reclame, in vreme ce nutritionistii nu scapa nicio ocazie sa ne sfatuiasca sa o evitam din cauza continutului de acizi grasi trans.
Istoria margarinei incepe in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand untul se gasea tot mai greu. Atunci, o echipa de cercetatori au avut ideea de a crea un produs similar untului, pornind de la unele uleiuri vegetale, precum cele de floarea-soarelui, de soia sau de rapita. Ei au incalzit uleiurile vegetale la 150 de grade C si prin adaugare de hidrogen, in prezenta unor catalizatori de nichel, au obtinut un produs alb, asemanator cu untul la consistenta si cu plasticul la structura molecular. In timp, margarina a fost „imbunatatita” cu coloranti, arome si vitamine sintetice.
Hidrogenarea este astazi un procedeu tehnologic aplicat la nivel industrial. Grasimile vegetale devin semi-solide sau solide la temperatura camerei si tartinabile. Problema e ca dintr-o grasime sanatoasa s-a ajuns la una saturata artificial, care este extrem de periculoasa pentru sanatatea. Iata cateva dintre efectele negative ale margarinei:
1. Provoaca boli cardiovasculare si neurodegenerative
In procesul de hidrogenare, sint generati acizi grasi trans, care constituie cauza bolilor cardiovasculare si neurodegenerative. Aceste grasimi sunt foarte daunatoare, deoarece nu pot fi „arse” de catre organism. Aceleasi grasimi iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sange, ceea ce conduce, pana la urma, la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator in ansamblu. De asemenea, margarina favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, determina aparitia celulitei si solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizata.
Studiile au aratat ca grasimile hidrogenate care contin acizi trans provoaca tulburari in metabolismul lipidelor, ceea ce se concretizeaza in ateroscleroza, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale. Exista si acizi grasi trans care gasesc in grasimile naturale din carne de vita, unt. „Acestia nu sunt atat de periculosi ca acizii grasi trans artificiali”, arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
2. Provoaca nasterea prematura
Consumul de margarina si implicit de acizi grasi trans provoaca nasterea unor copii cu greutate scazuta si cu circumferinta mica a craniului. Femeile care alapteaza trebuie sa evite asemenea grasimi, pentru ca ajung in laptele matern si apoi in organismul sugarului.
3. Slabesc sistemul imunitar
Acizii grasi trans determina o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii si chiar la cancer. Cand grasimile din margarina sunt incorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, ele impiedica activitatea acestora. Nutritionistii spun ca nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decat consumul de margarina si de alimente prajite.
4. Provoaca rezistenta la insulina
5. Creste riscul de atac de cord
Potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Harvard, oamenii care consuma grasimi hidrogenate, care sunt continute in margarina, prezinta un risc dublu de a suferi un atac de cord fata de cei care nu consuma astfel de grasimi. Mai multe studii ample conduse de Scoala Harvard pentru Sanatate Publica au indicat o corelatie puternica intre moartea prematura si consumarea unor mari cantitati de grasimi trans.
FDA, Institutul American pentru inima, plamani si sange, precum si Asociatia Americana pentru Inima au recomandat reducerea pana la eliminare a consumului de grasimi trans.