5 cauze ale menopauzei premature

de: BZI.ro
07:04, 19 nov. 2020

Unele femei pot intra la menopauză înainte de 50 de ani din cauza extirparii ovarelor. Dar când simptomele menopauzei apar mai devreme, pot fi implicate și anumite boli sau substanțe. Aceasta se numește insuficiență ovariană prematură. Iata care sunt cauzele menopauzei premature!

Treziri nocturne în timpul noptii, probleme de concentrare, lipsa menstruatiei, simptomele menopauzei pot fi dificil de trăit și acceptat chiar si atunci când apar la vârsta așteptată, în jur de 50 de ani. Dar dacă apar la 40 de ani, pot fi și mai înfricoșătoare.

Pentru unele femei, menopauza timpurie poate fi cauzată de o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor. Una din 100 de femei prezintă aceste simptome înainte de vârsta de 40 de ani. Aceasta se numește insuficiență ovariană prematură. De cele mai multe ori, originea acestei afecțiuni este dificil de identificat. Iată principalii factori de risc:

Menopauza timpurie poate fi ereditara

Dacă mama, bunica sau sora ta au suferit de menopauză timpurie, este posibil să treci prin aceeași încercare. Într-adevăr, factorul genetic a fost dovedit de cercetători. În 20% din cazuri, o femeie aflată la menopauză foarte timpurie nu a fost singura din familia ei care a suferit de această problemă. Dacă sunteți îngrijorata de acest fenomen, nu ezitați să puneți întrebări femeilor din familia dumneavoastră.

Factorii genetici cresc riscurile

Menopauza timpurie este legată de gene. Prin urmare, este asociata cu anumite boli sau mutații genetice. Femeile cele mai expuse riscului sunt cele cu sindromul X fragil. Această boală rară afectează abilitățile intelectuale și provoacă dificultăți de învățare și limbaj. Chiar dacă nu aveți acest sindrom, este posibil să fi dezvoltat o mutație care vă afectează ovarele și duce la insuficiență ovariană primară asociată cu sindromul X fragil.

Femeile cu sindrom Turner sunt, de asemenea, susceptibile de a dezvolta menopauză între 30 și 40 de ani. Se caracterizează prin absența completă sau parțială a unuia dintre cei doi cromozomi X la femei. Are impact asupra dimensiunii și funcției ovarelor femeilor în cauză.

Cauza a menopauzei premature: bolile autoimune

Tiroidita (legată de inflamația glandei tiroide) poate explica dezvoltarea menopauzei timpurii. Același lucru este valabil și pentru boala Addison, în care glandele suprarenale nu produc suficienți hormoni. În ambele cazuri, corpul se întoarce asupra sa și atacă foliculii ovarieni (celule care conțin ovocitul), împiedicându-i să funcționeze normal.

Tutunul și perturbatorii endocrini

Consecințele nocive ale fumatului activ sau pasiv asupra sănătății sunt bine cunoscute. Femeile se nasc cu un stoc de foliculi ovarieni care ar trebui să dureze până la vârsta naturală a menopauzei, în jur de 50 de ani. Dar expunerea regulată la toxine precum tutunul sau pesticidele poate afecta această rezervă și poate accelera procesul menopauzei.

Cauze ale menopauzei premature: chimioterapia și radioterapia

La fel ca toxinele din mediu, tratamentele împotriva cancerului pot afecta codul genetic al celulelor ovariene. Aceasta nu înseamnă că toate femeile care au trecut prin chimioterapie sau radioterapie vor trece în mod necesar prin menopauză mai devreme. Totul depinde de tipul de medicament administrat sau de doza de radiații, de vârsta la momentul tratamentului și de zona corpului afectată. Simptomele menopauzei timpurii pot apărea ani mai târziu la unele femei sau deloc la altele.